Θολό παραμένει το τοπίο στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας – δανειστών καθώς μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι στην πλειοψηφία τους αρνητικά, ενώ προκλητικός εμφανίστηκε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου μάλιστα μιλούν για σχέδιο χρεοκοπίας της χώρας εντός ευρώ. Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με αισιοδοξία, ενώ ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Την ώρα, λοιπόν, που δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα πάμε σε ρήξη ή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η EΛ.ΣΤΑΤ. παρουσίασε στοιχεία στην Eurostat σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο χρέος της χώρας διαμορφώθηκε στο τέλος του 2014 στα περίπου 317,1 δισ. ευρώ ή στο 177,1%. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το Α.Ε.Π. διαμορφώθηκε στο τέλος του 2014 στα 179,081 δισ. ευρώ, από 182,438 δισ. ευρώ το 2013 και 207,752 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Το δημόσιο χρέος (εξαιρουμένου του έτους 2012, με το P.S.I.), συνεχίζει να αυξάνεται ως ποσοστό του Α.Ε.Π., αν και μειώνεται σε ονομαστική αξία. H Eλλάδα δεν χρειάζεται νέο κούρεμα των πιστωτών της για να γίνει το χρέος της βιώσιμο, σημειώνει πάντως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε πως η Ελλάδα επωφελείται από μακροχρόνιες λήξεις του χρέους και χαμηλά κόστη δανεισμού, χάρη στα οποία εξοικονομεί δισεκατομμύρια ευρώ. «Με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τα συνεχιζόμενα οφέλη αυτού του μεγέθους κάθε χρόνο η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο χρέος χωρίς ένα νέο κούρεμα», είπε στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία στην Ουάσιγκτον.
ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να καταβάλουν τον τρέχοντα μήνα μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα. Αν υπάρξει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μια περίπλοκη διαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου», δήλωσε μία εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. «Αφού έχουμε αυτή τη συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, στη συνέχεια πρέπει να έχουμε εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ’ αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, πιστεύω πως αυτό είναι λάθος».
ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι είναι λίγο πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όμως πρόσθεσε ότι οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί (μια χρεοκοπία)», δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και ότι «δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές» της ελληνικής κρίσης χρέους. «Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός. «Προς το παρόν δεν έχουμε μια λύση και πιστεύω ότι θα βρούμε μία την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε. Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη για την Ελλάδα», ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε σχολιάζοντας το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, «χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ
Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε πάντως χθες να σχολιάσει δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας “Die Zeit”, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εργάζεται πάνω σ’ ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη κι αν παραλείψει πληρωμές προς τους πιστωτές της. «Το σχέδιο που συζητείται έχει στόχο να επιτρέψει στην Ε.Κ.Τ. να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας», αναφέρεται στο άρθρο της “Die Zeit”. «Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία». Στο άρθρο προστίθεται πως σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργασθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις. «ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΛΟΓΗ» «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα ατύχημα στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, μιλώντας στο Europe 1. Ερωτηθείς αν η χώρα απειλείται από μια μεγάλη κρίση, απάντησε ότι «απειλείται από ατύχημα και όχι από επιλογή καθώς όλοι επιζητούν μια συμφωνία». Πρόσθεσε ότι «η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι θα υπάρχουν χρήματα στα ταμεία για δύο εβδομάδες, μέχρι τις αρχές Μαΐου» και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν προβλήματα ως προς την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας προς το εσωτερικό και το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι «για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη σοβαρότητα των προσπαθειών και των μεταρρυθμίσεων».
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΝΤΡΑΓΚΙ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) Μάριο Ντράγκι απέρριψε πάντως τους φόβους ότι μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας. Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε: «Δεν θέλω να το διανοηθώ. Δεν είμαι πρόθυμος να συζητήσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Ο Ντράγκι απέρριψε, επίσης, τους φόβους που εκφράζονται για ύπαρξη φούσκας στις αγορές ομολόγων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «ένδειξη» σχηματισμού φούσκας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ε.Κ.Τ. «παρακολουθεί προσεκτικά» την κατάσταση.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
«Ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα» σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας πως «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται πυρετωδώς για το καλό σενάριο» δίνει από την πλευρά του μέσω του Guardian ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «υπάρχουν ορισμένα προβλήματα», τα οποία θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση χωρίς εμπειρία, αλλά τονίζει πως η κριτική που ασκείται είναι άδικη.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;
«Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό» ανέφερε χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Πήραμε εντολές πριν από δύο μήνες, αυτές θα υλοποιήσουμε, δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές» πρόσθεσε. «Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης, ενώ σημείωσε: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις, δεν θα είναι κακό να ρωτήσεις και τον ελληνικό λαό». Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «σκληρή μάχη, η οποία θα κερδηθεί» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω «στα ζητήματα τα οποία συνέβαλαν στο να φτάσει η χώρα σε αυτό το τραγικό σημείο που βρίσκεται». «Το θέμα δεν είναι αν θα καθυστερήσει μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, αλλά να υπάρξει συμφωνία» είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς τους εταίρους «υπάρχουν σημεία συμβιβασμού» και σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που θέλουν τους δανειστές να διαφωνούν με τις προτάσεις της Αθήνας είπε πως είναι ειδήσεις «που διακινούνται από διάφορα Μ.Μ.Ε., τις οποίες αναπαράγουν και τα ελληνικά μέσα».
Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ
Οι πιστωτές της Ελλάδας μπορούν να επιδείξουν ευελιξία, αν η Αθήνα οριστικοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, δήλωσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής απέναντι στην Αθήνα. «Αν η Ελλάδα οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, πιστεύω ότι όλος ο κόσμος θα επιδείξει ευελιξία και ασφαλώς τάσσομαι υπέρ αυτού. Η Ελλάδα θα δώσει ένα σημαντικό μήνυμα σοβαρότητας, επιτευγμάτων, δεσμεύσεων και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον σωστό δρόμο», είπε ο Ραχόι, μιλώντας στο ισπανικό Κοινοβούλιο. «Το καλύτερο για όλους θα ήταν το Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια συμφωνία», υπογράμμισε ο Ραχόι. «Πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η ανάγκη να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας» κατέληξε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Υποβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s
Ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από B- σε CCC με αρνητική προοπτική. Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. «Κατά την άποψή μας, οι συνθήκες αυτές έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από τις μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της», αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: «Οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Εκτιμάμε ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 1% το τελευταίο εξάμηνο, παρά το πιο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Κατά τη γνώμη μας, οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω, αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της». «Η αντίληψή μας είναι ότι οι συζητήσεις για μία αποδεκτή αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής συνεχίζονται, αν και με αργό ρυθμό. Στις 24 και τις 29 Απριλίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν και θα εξετάσουν περαιτέρω προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μία δεύτερη πληρωμή προς το Δ.Ν.Τ., ύψους 200 εκατ. ευρώ, είναι πληρωτέα την 1η Μαΐου και θα ακολουθήσει μία ακόμη πληρωμή, ύψους 760 εκατ. ευρώ, στις 12 Μαΐου», σημειώνει ο οίκος και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμά του, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την ημερομηνία της δεύτερης πληρωμής στο Δ.Ν.Τ.». «Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό μας σενάριο», τονίζει ο οίκος. «Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα από μία τέτοια χωρίς προηγούμενο κίνηση θα ήταν βαριές και θα συνοδεύονταν πιθανόν από εκτεταμένες χρεοκοπίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα». «Η αρνητική προοπτική σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ελληνικό αξιόχρεο μέσα σε ένα έτος, εάν αισθανθούμε ότι έχει αυξηθεί περαιτέρω η πιθανότητα μίας επιζήμιας ανταλλαγής ιδιωτικού χρέους». «Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε την προοπτική σε σταθερή και να επιβεβαιώσουμε την αξιολόγηση στα σημερινά επίπεδα, εάν πιστέψουμε ότι η Ελλάδα και οι πιστώτριες χώρες της θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης με όρους πολιτικής που ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Ενα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της πολιτικής σταθερότητας, της φορολογικής συμμόρφωσης και μίας βαθμιαίας οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση του οίκου.
Επεισοδιακή συνέντευξη Ντράγκι
Εν τω μεταξύ χθες, η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διεκόπη για λίγο, όταν μια νεαρή γυναίκα, που διαμαρτυρόταν για την πολιτική του ιδρύματος, πήδηξε πάνω στο τραπέζι που βρισκόταν μπροστά του. Η νεαρή γυναίκα, περίπου 20 ετών, σκαρφάλωσε στο τραπέζι μπροστά από τον Ντράγκι φωνάζοντας στα αγγλικά: «Σταματήστε τη δικτατορία της Ε.Κ.Τ.», ενώ παράλληλα έριξε στον πρόεδρο της Ε.Κ.Τ. διάφορα αντικείμενα, μεταξύ αυτών φύλλα χαρτί και κάτι που έμοιαζε με κομφετί. Στο μαύρο μπλουζάκι που φορούσε η νεαρή, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, ήταν γραμμένο το ίδιο σύνθημα με διαφορετική την ορθογραφία της λέξης δικτατορία: «End ECB Dick-tatorship». Ο Ντράγκι, ο οποίος σήκωσε τα χέρια του για να καλύψει το πρόσωπό του από την επίθεση, έμοιαζε έκπληκτος, όμως δεν τραυματίστηκε και λίγο αργότερα συνέχισε χαμογελαστός τη συνέντευξη Τύπου. Η Ε.Κ.Τ. σταμάτησε την απευθείας μετάδοση της συνέντευξης Τύπου την ώρα που άνδρες της ασφάλειας άρπαξαν τη νεαρή για να την απομακρύνουν. Εκείνη πάντως πρόλαβε να σηκώσει το χέρι της και να σχηματίσει με τα δάχτυλά της το σήμα της νίκης χαμογελώντας καθώς δύο άνδρες με γκρι κοστούμια την απομάκρυναν κρατώντας την από τα χέρια και τα πόδια. Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η ταυτότητα της γυναίκας ούτε και οι λόγοι της διαμαρτυρίας της.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ELA
Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance) δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Η έκταση της πρόσθετης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είναι αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ο Ντράγκι. «Εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνθήκες που θα υπάρχουν» μετά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.