Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

“Πολιτικός εμπρηστής”

Η φήμη των ΗΠΑ κλονίστηκε. Η χώρα έπαψε να θεωρείται ως μια ισχυρή δημοκρατία. Τα γεγονότα του Καπιτωλίου που έγιναν κατ’ εντολήν Τραμπ θα σέρνονται επί αιώνες σαν βαρίδι για τις ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και οπότε θα παρίσταται ανάγκη θα χρησιμοποιούνται απ’ τους αντιπάλους. Και οι Αμερικανοί δεν θά ’χουν δικαιολογίες, ν’ αντιτάξουν, για ν’ απαλλαγούν από το βάρος της συμπεριφοράς ενός απρόβλεπτου προέδρου που δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα και την εγκυρότητα των εκλογών.
Οταν ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ κανείς δεν πίστευε, αν τού ’λεγαν, ότι μετά 4 χρόνια θα γινόντουσαν τέτοιες αθλιότητες στο Καπιτώλιο. Θεωρούσαν, ότι οι θεσμοί λειτουργούσαν ρολόϊ. Ο ίδιος και η πανδημία γονάτισαν την Αμερική κι έφεραν στην επιφάνεια άγρια ένστικτα, που βρίσκονταν εν υπνώσει. Αλλαξε το πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ κι έφτιαξε κανόνες με δικούς του όρους. Κατάργησε τον πολιτικό ορθολογισμό και ενεργοποίησε έναν εσμό σκληρών, που δούλευαν για λογαριασμό του. Πιστεύεται, ότι αν δεν προέκυπτε η πανδημία θα επανεξελέγετο με μεγάλη πλειοψηφία.
Οσα έζησαν οι Αμερικανοί στα χρόνια του Τράμπ, δύσκολα περιγράφονται. Ο πρόεδρος ήταν συνεχώς θυμωμένος και προσβλητικός απέναντι σε ομολόγους του που δεν διέκειντο φιλικώς προς αυτόν. Η συμπεριφορά του μετετρέπετο σε πρότυπο, παρασύροντας τον πληθυσμό να λέει, «αφού το κάνει ο πρόεδρος γιατί να μην το κάνω κι εγώ»! Βρισκόταν σε συνεχή διαμάχη με τους δημοσιογράφους και προσέβαλλε μέσω twitter τον μισό πλανήτη, δημιουργώντας έτσι υποβάθμιση της πολιτικής.
Στο Κογκρέσο η πρόεδρος Πελόζι και οι δημοκρατικοί κατέθεσαν ψήφισμα δίδοντας διορία 24 ωρών στον αντιπρόεδρο Πένς, να ενεργοποιήσει την 25η τροπολογία για την απομάκρυνση του Τραμπ από την προεδρία. Αν τον απομάκρυνε θα μπορούσε πλέον ως προεδρεύων να του παρείχε χάρη. Ο Πενς αρχικώς δεν απέκλεισε την ενεργοποίηση της τροπολογίας. Πάντως οι δημοκρατικοί απείλησαν ότι θα προχωρήσουν σε άλλες διαδικασίες αποπομπής του Τράμπ και θα επιδιώξουν να δικαστεί για τα έκτροπα του Καπιτωλίου, ώστε να απαγορευθεί στον ίδιο και στους συγγενείς του το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Η πληγωμένη αμερικανική κοινωνία θα χρειασθεί χρόνο να επουλωθεί, αλλά το ίχνος του τραύματος θα παραμείνει ανεξίτηλο. Το αίσθημα ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών κλονίσθηκε και όσοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ εθεωρούντο το πρότυπο δημοκρατικών αρχών, τώρα το αμφισβητουν. Η προτεραιότητα του Μπάιντεν είναι, να αντιμετωπίσει την πανδημία, να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα και κατόπιν να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την εξωτερική πολιτική.
Είναι οι διπλωματικές επαφές με την ΕΕ την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, ακόμα και με την Τουρκία που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της στην περιοχή. Θα περιμέναμε, λοιπόν, να δούμε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την εξωτερική πολιτική, στην οποία εντάσσονται και τα ελληνικά θέματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες