Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Λίφτινγκ” με οικολογικές τεχνικές δόμησης στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Βαφέ (φωτ.)

» Ενα πρωτότυπο πρόγραμμα  της γαλλικής σχολής Noria et Compagnie

 

Νέα όψη αλλά με τη χρήση παραδοσιακών, οικολογικών υλικών παίρνει μέρα με τη μέρα το παλιό δημοτικό σχολείο στον Βαφέ Αποκορώνου.
Υπεύθυνοι γι’ αυτή τη “μεταμόρφωση” του παλιού κτίσματος είναι οι καθηγητές και εκπαιδευόμενοι της σχολής οικολογικής δόμησης της Γαλλίας Noria et Compagnie που εδώ και δύο εβδομάδες έχουν σηκώσει τα μανίκια και δουλεύουν καθημερινά για την ανακαίνιση του κτηρίου.

Όλες αυτές τις ημέρες στο παλιό σχολικό προαύλιο συναντάει κανείς σωρούς από διαφορετικά είδη χώματος, πέτρες αλλά και άχυρα, όλα προερχόμενα από την περιοχή, ενώ μια μικρή μπετονιέρα δίπλα παρασκευάζει λάσπη.
Μέσα και έξω από το κτήριο παρατηρεί κανείς νέα παιδιά με ρούχα της δουλειάς, που κρατάνε εργαλεία και μαστορεύουν με κέφι. Άλλοι προετοιμάζουν τη λάσπη, άλλοι σοβαντίζουν, άλλοι μεταφέρουν υλικά κι άλλοι πραγματοποιούν μετρήσεις.
Πρόκειται για 25 εκπαιδευόμενους της σχολής που ήρθαν στον Βαφέ για να εντρυφήσουν στα μυστικά παλιών και ξεχασμένων σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας, οικοδομικών τεχνικών.
Καθοδηγητές τους σε αυτό το ταξίδι γνωριμίας με τις παραδοσιακές τεχνικές είναι τέσσερις καθηγητές μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος της σχολής Noria et Compagnie κ. Eric Roger.
Η δράση, όπως εξήγησε ο κ. Roger, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους.
«Αυτό που κάνουμε είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τα φυσικά υλικά δόμησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το χώμα, το άχυρο, διάφορα φυσικά χρώματα, η μαρμαρόσκονη, διαφορετικά είδη γύψου κ.ά.», εξήγησε ο κ. Roger.
Το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος της εκπαίδευσης των σπουδαστών της σχολής προκειμένου να λάβουν το δίπλωμά τους, προσθέτει ο Γάλλος εκπαιδευτικός.
Η συγκεκριμένη άλλωστε σχολή εστιάζει στο θέμα της οικολογικής δόμησης κτηρίων, αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες πρώτες ύλες που δίνει η κάθε περιοχή.

«ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»

Ρωτάμε τον κ. Roger γιατί -σε μια εποχή παντοδυναμίες του τσιμέντου- να επιστρέψει κανείς σε παραδοσιακές τεχνικές και φυσικές πρώτες ύλες προκειμένου να οικοδομήσει κτίσματα. «Η μετάβαση σε ένα οικολογικό μοντέλο, με ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον είναι αναγκαία. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Συνεπώς το έχουμε ανάγκη. Όπως έχουμε ανάγκη ένα μοντέλο ζωής και δράσης που θα παράγει λιγότερα σκουπίδια, λιγότερα χημικά προϊόντα κ.λπ. Μόνο έτσι θα έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για να ζήσουμε», απάντησε ο κ. Roger.
Κι αν πολλοί αναρωτιούνται αν αυτές οι παραδοσιακές τεχνικές δίνουν “γερά” κτήρια και μπορούν να εγγυηθούν την αντοχή τους στον χρόνο, ο κ. Roger δεν έχει καμία αμφιβολία περί αυτού: «Έχουμε κτήρια που έχουν φτιαχτεί πριν από αιώνες με τέτοια υλικά και διασώζονται μέχρι τις μέρες. Δείτε παλιές εκκλησίες για παράδειγμα. Συνεπώς γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγάλης αντοχής στον χρόνο».
Ένα ακόμα όμως σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες που χρειάζονται για αυτές τις κατασκευές βρίσκονται παντού στην Κρήτη. «Έχετε ό,τι χρειάζεστε εδώ. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που κάνουμε αυτό που κάνουμε. Για να θυμίσουμε στους ανθρώπους τεχνικές και δυνατότητες που υπήρχαν παλαιότερα και υπάρχουν και σήμερα, αλλά τις έχουμε ξεχάσει. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία. Θα θέλαμε λοιπόν οι νέοι άνθρωποι να ανακαλύψουν ξανά αυτές τις τεχνικές», τόνισε ο κ. Roger και πρόσθεσε ότι στη Γαλλία εδώ και 30 χρόνια υπάρχει μάθημα στις σχολές αρχιτεκτονικής που μαθαίνει στους σπουδαστές παλιές οικολογικές τεχνικές.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Η πλειονότητα των εκπαιδευόμενων είναι από τη Γαλλία. Ωστόσο, μεταξύ αυτών, βρίσκεται και μια φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης που θέλησε να συμμετέχει στο εγχείρημα για να μυηθεί σε οικολογικές οικοδομικές πρακτικές.
«Βγήκε μια ανακοίνωση από το Πολυτεχνείο Κρήτης που έλεγε ότι υπάρχει συνεργασία με αυτό το πρόγραμμα και ό,τι όποιος ήθελε μπορούσε να συμμετέχει. Έτσι πήρα την απόφαση», εξήγησε η Μαρία Κουτσουπάκη.
Μάλιστα, όπως τόνισε, είχε πάρει ήδη μια πρώτη γεύση από το ιδιαίτερο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τον Ιούνιο όταν είχαν έρθει για πρώτη φορά οι Γάλλοι φοιτητές και εκπαιδευτικοί και ανακαίνισαν ένα πρώτο τμήμα του παλιού σχολείου.
«Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Είναι ένας πολλών συνδυασμός πραγμάτων. Χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά και παλιές τεχνικές αλλά με ένα σύγχρονο τρόπο. Από εκεί και πέρα η κλιματική αλλαγή, επιβάλει η αρχιτεκτονική και ο τρόπος χτισίματος να στραφούν σε πιο οικολογικές πρακτικές, ενώ αυτή η επαφή με το παρελθόν σίγουρα κάνει πιο ωραίο το τελικό αποτέλεσμα», επεσήμανε η Μαρία.
Στην ερώτησή μας δε αν μπορεί αυτή η προσέγγιση να ξεφύγει από τον πιλοτικό χαρακτήρα που έχει τώρα και να γίνει περισσότερο διαδεδομένη σχολίασε ότι «αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται σε έναν βαθμό». «Είναι καιρός να γίνει στροφή στα φυσικά υλικά και τον οικολογικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Ενα ιστορικό κτήριο παίρνει ξανά ζωή

Στον χώρο του σχολείου συναντήσαμε, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαφέ Βαρδής Βασιλαντωνάκης και ο πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαφέ Γιώργος Σαρτζετάκης. Οπως ανέφεραν στα “Χ.ν.” το συγκεκριμένο σχολείο δημιουργήθηκε μετά τον βομβαρδισμό του παλιού σχολείου του χωριού από τους Γερμανούς. Ήταν γύρω στο 1950 όταν χωριανοί που ζούσαν στο εξωτερικό, και κυρίως στις ΗΠΑ, συγκέντρωσαν χρήματα και με αυτά κατασκευάστηκε το νέο τότε σχολείο. Το σχολείο αυτό λειτούργησε έως και τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και μετά εγκαταλείφθηκε.
«Το κτήριο έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο από τον Δήμο Αποκορώνου και με πρωτοβουλία του Συλλόγου αλλά και του τοπικού, του Γιώργου Σαρτζετάκη, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Eric Roger – ο οποίος μένει και στο χωριό – κι εκείνος αποφάσισε να το εντάξει στο πρόγραμμά τους», εξήγησε ο κ. Βασιλαντωνάκης, ενώ ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας όπως και τον Δήμο Αποκορώνου που υποστήριξε από την αρχή το εγχείρημα.
Στα σχέδια του Συλλόγου είναι ο ανακαινισμένος χώρος, όταν το έργο ολοκληρωθεί, να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία πολιτιστικών δράσεων και άλλων εκδηλώσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα