Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Κυψέλη” καινοτομίας στην Κρήτη

Συνάντηση χθες στο ΜΑΙΧ για την πρωτοβουλία “In-Crete”

Συνεργασία για την Κρήτη του… μέλλοντος στον τομέα της οικονομίας, με αύξηση της γεωργικής απόδοσης, βελτιστοποίηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αλλά και προώθηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, ξεκίνησαν τα ακαδημαικά – ερευνητικά ιδρύματα του νησιού με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για την πρωτοβουλία “In-Crete” του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Μεσογειακού Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), του Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)) και της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε χθες σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του ΜΑΙΧ η πρώτη συνάντηση εργασίας τοπικών φορέων, εμπλεκομένων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Οπως επισημάνθηκε, η πρωτοβουλία: In-Crete αποτελεί σύμπραξη του ακαδημαϊκού, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με τη φιλοδοξία να εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας και να προσφέρει σύγχρονες λύσεις στις ανάγκες της Κρήτης.
Οραμα της ειναι «να δημιουργήσει μία ανοιχτή κοινότητα από ερευνητικά κέντρα, παρόχους λύσεων και τεχνολογιών, εμπειρογνώμονες, με στόχο τη διάχυση γνώσης, με καινοτόμες
τεχνικές, προσεγγίσεις, μοντέλα και τεχνολογικές λύσεις, για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη.
Η πρώτη δράση της πρωτοβουλίας “In Crete” αφορά τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και λειτουργία (στο ΜΑΙΧ) ενός “έξυπνου” θερμοκηπίου, με αισθητήρες, για βελτιστοποίηση της παραγωγής.
Η συνάντηση προκάλεσε το ενδιαφέρον φορέων αλλά και επαγγελματιών οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα “Επίκουρος” του ΜΑΙΧ.
Οπως είπε στα “Χ.ν.” ο συντονιστής της “συμμαχίας In-Crete”, αναπληρωτής καθηγητήγς της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Αραμπατζής, η In Crete «είναι μια συμμαχία καινοτομίας της οποίας η ιδιαιτερότητα είναι ότι φέρνει σε επαφή ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα μαζί με δημόσιους φορείς (Περιφέρεια, Δήμους) και ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να δουλέψουν σε έργα που έχουν ως αποδέκτη την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις και όλους τους παραγωγικούς τομείς της Κρήτης και κατ΄επέκταση όλης της Μεσογείου. Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν να δείξουμε προς τους ενδιαφερόμενους φορείς, ποιος είναι ο στόχος, ποιο είναι το μοντέλο με το οποίο δουλεύουμε και να αναδείξουμε τι θα μπορούσαμε, τόσο εμείς, όσο και αυτοί να εκμεταλλευτούν και να κερδίσουν συμμετέχοντας σε αυτή την πρωτοβουλία».
Ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, δήλωσε ότι «εδώ και ενάμιση χρόνο όλα τα ακαδημαικά ιδρύματα της Κρήτης (Πολυτεχνείο, ΜΑΙΧ, Πανεπιστήμιο, ΙΤΕ, ΕΛΜΕΠΑ, Ανωτέρα Σχολή Τουρισμού) έχουν συνεργαστεί για να συμβάλλουν στην αξιοποίηση της καινοτομίας – τεχνολογίας, στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της Κρήτης. Οι τρεις τομείς στην Κρήτη αλληλοσυνδέονται. Θέλουμε να βρούμε λύσεις και να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται τους τομείς αυτής. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έγινε η εναρκτήρια συνάντηση».

Στο ΜΑΙΧ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Πρωτοβουλίας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αντώνης Ροκάκης, σημείωσε ότι «είναι μεγάλο προνόμιο για τον τόπο μας, να έχουμε τόσα πολλά και ποιοτικά ακαδημαικά ιδρύματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης αλλά και φορέων, όσο και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλα επίπεδα, διότι, όπως έχουμε δει και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι άμεση πλέον η σύνδεση των ακαδημαικών ιδρυμάτων, της γνώσης και των εργαλείων που μπορούν να προσφέρουν, με την τοπική επιχειρηματικότητα που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη».
Ο πρώην σεφ του ΜΑΙΧ, πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, Γιάννης Αποστολάκης, δήλωσε ότι «η συνάντηση ήταν σημαντική για την προώθηση του πρωτογενούς τομέα και του τριτογενή» και τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη να χρησιμοποιούνται στην εστίαση «τοπικά εποχικά προιόντα με βάση το ελαιόλαδο γιατί το 44% περίπου των επισκεπτών ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία και τα προϊόντά της. Εν μέρει υπάρχει αυτό στην εστίαση αλλά όχι καθολικά. Υπάρχει διάθεση. Οι τάσεις συγκλίνουν ώστε να προωθήσουν και το ελαιόλαδο. Ηδη έχουν ξεκινήσει κάποια εστιατόρια και ξενοδοχεία».
Οπως επισημάνθηκε στην συνάντηση, το όραμα της Πρωτοβουλίας In-Crete είναι «να δημιουργήσει και λειτουργήσει μία ανοιχτή κοινότητα από ερευνητικά κέντρα, παρόχους λύσεων και τεχνολογιών, εμπειρογνώμονες, τη βιομηχανία/παραγωγικούς τομείς, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και τελικών χρηστών, με στόχο τη διάχυση γνώσης, επιλέγοντας, δοκιμάζοντας και εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνικές, προσεγγίσεις, μοντέλα και τεχνολογικές λύσεις, για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ».
Σε ό,τι αφορά τη βιώιμη γεωργίας, στόχοι είναι η αύξηση της γεωργικής απόδοσης, η βελτιστοποίηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, η υιοθέτηση διεργασιών και εφαρμογών στην αγροτική παραγωγή με γνώμονα το περιβάλλον.
Οσο για την κυκλική μεταποιητική οικονομία, στόχος είναι η προώθηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων για εξοικονόμιση ενέργειας και πόρων.
Στην εκδήλωση, συμμετείχαν ακόμη από τα μέλη της Πρωτοβουλίας In-Crete, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης Ανδρέας Παναγόπουλος, η επίκουρη καθηγήτρια και διευθύντρια της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης “ΑΣΤΕΚ” Βανέσσα Σημαντηράκη, ο επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογίας & Ανάπτυξης της Ιταλικής εταιρείας πληροφορικής Gruppo Maggioli Κωνσταντίνος Καλαμπούκας, ενώ διαδικτυακά συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του ΕΛΜΕΠΑ, Χρήστος Φλώρος. Διαδικτυακά συμμετείχε επίσης ο προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού & Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας Αντώνης Γυπάκης.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης, η γενική διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Κρήτης Χρυσή Δασκαλάκη, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων Τάσος Αλόγλου, ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου Σταύρος Σταυρουλάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων Ιωάννης Παυλάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμερισμάτων Νομού Χανίων “ΑΠΤΕΡΑ” Κωνσταντίνος Πρώιμος, ο διευθυντής Καταστήματος Κράτησης Χανίων και Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Κονταξάκης, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη ο υπεύθυνος και μέλη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου (Φώτης Ποντικάκης, Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη), ο πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ Εμμμανουήλ Αποστολάκης, ο διευθυντής του Βοτανικού Πάρκου Πέτρος Μαρινάκης, ο ιδιοκτήτης του “Ντουνιά” Στέλιος Τριλυράκης, εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, κ.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα