Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

“Κραυγή αγωνίας” από τα Αρχεία της χώρας

Πετρέλαιο θέρμανσης έχουν να προμηθευτούν περίπου 5 χρόνια. Τον καθαρισμό του κτηρίου που στεγάζεται η Υπηρεσία τον κάνουν οι λιγοστοί υπάλληλοι, όποτε και όπως μπορούν. Αναλώσιμα, χαρτιά, μελάνι κ.λπ. καλύπτονται από στοκ που είχε αγοραστεί πριν από πολύ -πολύ καιρό. Ενίοτε βέβαια οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν κάποια επείγουσα ανάγκη της Υπηρεσίας.

Ο λόγος για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ.) που μαζί με τα υπόλοιπα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) παραμένουν σε τροχιά υποβάθμισης από την Πολιτεία.
Κι αν για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης κάποιες λύσεις – περιστασιακά ή και πιο συστηματικά – δίνονται μέσω του Συλλόγου Φίλων του Ι.Α.Κ., αυτό δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα Αρχεία της χώρας.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), τα Γ.Α.Κ. «έχουν περιέλθει στη χειρότερη θέση από την ίδρυση τους το 1914», εξαιτίας της κακής νομοθέτησης με το Ν. 4610/2019, της αδυναμίας του Υπουργείου να δώσει λύσεις και της προκλητικής αδιαφορίας και απάθειας των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.
Σε επιστολή της προς τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο η ΠΟΣΥΠ τον καλεί να ορίσει άμεσα μια συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Ομοσπονδία, ώστε να ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα των Αρχείων.
Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στις 9 Ιουνίου 2021, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αρχείων, με δελτίο Τύπου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε Πλήρη Εργασιακή Ασφυξία» είχε αναφερθεί στην δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Γ.Α.Κ.
Η ενημέρωση αυτή ήταν η τρίτη στη σειρά μετά τις επιστολές του Σωματείου προς τον αρμόδιο υφυπουργό στις 20 Μαΐου 2020 και στις 18 Δεκεμβρίου 2019, που έφεραν τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καταρρέουν».

 

Στο σημερινό επεισόδιο “Στο Αρχείο” Νεκτάριος Κακατσάκης και Βασιλική Τωμαδάκη, συζητούν για εξαγωγές προϊόντων “έκπληξη” από τα Χανιά πριν από 45 χρόνια.

 

 

Οπως εξηγούν οι εργαζόμενοι τα Γ.Α.Κ. καταρρέουν διότι:
– μετά το νέο νόμο των Γ.Α.Κ. (Ν.4610/2019) υπάρχει ουσιαστική αδυναμία διενέργειας προμηθειών.
– Η προμήθεια αναλωσίμων υλικών, πετρέλαιο θέρμανσης, υλικά συντήρησης εγκαταστάσεων, ειδικός εξοπλισμός και υλικά που απαιτούνται στις αρχειακές εργασίες, είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής κ.ά., καθώς και η σύναψη συμβάσεων για υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, απολύμανσης κ.ά. δεν έχουν καταστεί ακόμη δυνατές ή αν έγιναν, έγιναν για μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς καμία πρόβλεψη ανανέωσής τους.
– Πολλές βασικές ανάγκες καλύπτονται, στο μέτρο του δυνατού, με προσωπικά έξοδα των εργαζομένων, με έξοδα επίσης του προσωπικού διεκπεραιώνονται αρμοδιότητες όπως εισαγωγή και μεταφορά αρχείων, αναπαραγωγή υλικού, μετακίνηση κλπ.
– Τα κτίρια των Γ.Α.Κ., η πυρασφάλεια, οι ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις καθώς και οι υποδομές πληροφορικής δεν μπορούν να συντηρηθούν και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.
– Υπάρχει πλήρης απουσία προσωπικού τεχνικών ειδικοτήτων (πληροφορικών, μηχανικών κ.ά.) που προβλέπονται από το Νόμο 4610/2019.
– Υφίσταται σοβαρή υποστελέχωση μόνιμων θέσεων, που καλύπτονται ελλιπώς με αποσπάσεις εκπαιδευτικών και το ζήτημα της επικείμενης συνταξιοδότησης προσωπικού που θα οδηγήσει όχι μόνο σε περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά, κυρίως, και σε κλείσιμο Περιφερειακών Υπηρεσιών που έως σήμερα λειτουργούν μόνο με έναν υπάλληλο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Στο νοσοκομείο Χανίων παιδάκι 4 ετών που έπεσε από μεγάλο ύψος

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παιδάκι που έπεσε από μεγάλο ύψος ( από μπαλκόνι) στα Χανιά. Το αγοράκι 4 ετών υποβλήθηκε σε...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα