Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις στην Κρήτη

Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις φέτος στα 29 από τα 36 τμήματα που λειτουργούν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης. Συνολικά, 4.849 νέοι φοιτητές εισήχθησαν στις σχολές του νησιού με τα Χανιά να υποδέχονται τους 750 από αυτούς.

ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕ 2.650 ΜΟΡΙΑ!
Με 2.650 μόρια εισάγεται φέτος φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο λόγος για το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων το οποίο είδες τη βάση του να μειώνεται κατά 3.414 μόρια φέτος, όντας πλέον η πιο χαμηλή από όλα τα τμήματα των ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Κρήτη.
Μείωση καταγράφεται σε όλα τα τμήματα του Ιδρύματος, με εξαίρεση την Αρχιτεκτονική που ανέβηκε στα 12.760 μόρια.
Την υψηλότερη βάση φέτος διατηρεί το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” , ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, απέδωσε την πτώση των βάσεων στην παρουσία πολλών πλέον Πανεπιστημίων μετά τις αλλαγές που έγιναν πέρυσι, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
«Αυτό που προβληματίζει τους καθηγητές είναι το γεγονός πως είναι πρακτικά αδύνατον μαθητές με αυτές τις επιδόσεις να σταθούν στο ύψος των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης», σχολιάζει ο Πρύτανης. Για τον λόγο αυτό, όπως προσθέτει ο ίδιος, ετοιμάζονται τμήματα φροντιστηριακού τύπου ώστε να βοηθηθούν οι νέοι φοιτητές που έχουν ανάγκη.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Πτώση καταγράφηκε στα 15 από τα 17 τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τη μεγαλύτερη “βουτιά” στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) η βάση του οποίου βρέθηκε στα 4.175 μόρια από 6.374 που ήταν πέρυσι.
Ανοδικά κινήθηκε το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο), το Οικονομικό του Ρεθύμνου και η Ψυχολογία του Ρεθύμνου.
Τη μικρότερη βάση εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει φέτος το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Ηράκλειο με 4.175 μόρια. Τη μεγαλύτερη βάση έχει η Ιατρική Ηρακλείου με 17.525 μόρια, με την Ψυχολογία να ακολουθεί από… κοντά, με 17.075 μόρια.

ΑΣΤΕΚ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ
Σημαντική πτώση κατέγραψε η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) η βάση της οποία έπεσε στα 9.385 μόρια, έναντι 12.079 που ήταν πέρυσι. Πτωτικά κινήθηκαν και τα δύο τμήματα της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Το πρόγραμμα Μουσικής και Ψαλτικής έπεσε στα 6.875 μόρια και το πρόγραμμα ιερατικών σπουδών στα 6.175.

ΤΟ ΕΛΜΕΠΑ
Πτώση και στα 8 από τα 11 τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών που εδρεύει στα Χανιά να έχει βάση στα 6.375 μόρια. Τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Νοσηλευτική Ηρακλείου (8.500 μόρια έναντι 11.398 πέρυσι) ενώ ανοδικά κινήθηκαν το Διοίκησης Επιχειρήσεων Τουρισμού (Ηράκλειο), Κοινωνικής Εργασίας (Ηράκλειο) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Ηράκλειο)

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες