Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πτώση τιμών σε πολλά δημητριακά ενώ η προσφορά παραμένει άφθονη

Στις 24/4/20 οι τιμές του καλαμποκιού, του σίτου και της σόγιας μειώθηκαν (Παρασκευή), μειώθηκαν όμως και οι προοπτικές της προσφοράς καθώς και από τη ζήτηση για γεωργικά προϊόντα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές.
«Ο κύριος λόγος για αυτήν την απότομη πτώση είναι ότι η προσφορά παραμένει άφθονη στον κόσμο» με ιδιαίτερα υψηλά αποθέματα γεωργικών προϊόντων, σημειώνουν ειδικοί των χρηματιστηριακών προϊόντων στις ΗΠΑ. Επιπλέον, «οι καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο είναι προς το παρόν αρκετά ευνοϊκές για την παραγωγή». Ταυτόχρονα, «οι προοπτικές ζήτησης παραμένουν ζοφερές» έως ότου δεν αρθούν τα μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται σε πολλές χώρες για να σταματήσουν τη διάδοση του Covid-19, δηλώνουν οι ίδιοι ειδικοί των χρηματιστηριακών προϊόντων στις ΗΠΑ. Αυτοί οι περιορισμοί επηρεάζουν ιδίως τη ζήτηση ενέργειας και, με τη σειρά τους, τη ζήτηση αιθανόλης για βιοκαύσιμα. Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο της αμερικανικής παραγωγής καλαμποκιού προορίζεται για αιθανόλη.
Ενδεικτικά παραθέτουμε στοιχεία διαμόρφωσης τιμών στα στάρια:

h ey

Οι πωλήσεις κρασιού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά ένα τρίτο στην Ευρώπη
Οι αμπελώνες βρίσκονται στο χείλος μιας σοβαρής καταστροφής: η πανδημία Covid-19 και τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί περίπου σε όλες τις παραγωγές κρασιού χώρες, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των καφέ και των εστιατορίων, παρασύρουν σε πτώση των πωλήσεων περισσότερο από το ένα τρίτο και ακόμη και κατά το ήμισυ της αξίας του προϊόντος αυτού. «Μόνο στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι το κλείσιμο του καναλιού διανομής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 35% του όγκου των πωλήσεων, η οποία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 50% απώλειας της αξίας των πωλήσεων», δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου (OIV), κ. Ροκά κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Ο αξιωματούχος αυτός εκτιμά ότι ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων περιορισμού δεν θα είναι ο ίδιος σε όλες τις περιοχές και, για παράδειγμα, ότι οι μεσογειακές χώρες «πιθανότατα θα επηρεαστούν περισσότερο από τις άλλες». Προβάλλει δύο λόγους για να υποστηρίξει αυτήν την πρόβλεψη: Ο ένας αφορά το ότι η υψηλότερη συχνότητα μπαρ, εστιατορίων και καφέ πεζοδρομίων, που παραμένουν κλειστά και ο άλλος , η ριζική μείωση της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τουριστικής βιομηχανίας, η οποία θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ακόμη και αν τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα». Οι τρεις κορυφαίοι παγκόσμιοι οινοπαραγωγοί το 2019, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, μόνοι τους αντιπροσώπευαν το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στη συνέντευξη τύπου. Εάν ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου αναφέρει αύξηση των πωλήσεων σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ, «αυτά τα καλά νέα δεν αντισταθμίζουν όλες τις απώλειες που προκλήθηκαν» από τη μείωση των πωλήσεων σε ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια, υπογραμμίζει ο κ. Ροκά. Ίσως ένας σωστός σχεδιασμός αναπτύξεως πωλήσεων εξ αποστάσεως ή ηλεκτρονικό εμπόριο που προσφέρονται από διάφορα εικονικά καταστήματα να είναι μείωση της καταστροφής.
Και δεν πρέπει να ξεχνούμε και τους δασμούς που φύτεψε ο Αμερικάνος πρόεδρος κ. Τραμπ, ένα σκληρό πρόσθετο χτύπημα στο προϊόν αυτό. Οι γαλλικοί, ιταλικοί και ισπανικοί συνεταιρισμοί οίνου, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η μισή ευρωπαϊκή παραγωγή καταστρέφεται και ζήτησαν από την Επιτροπή «να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση μια απόσταξη ευρωπαϊκού επιπέδου 10 εκατομμυρίων εκατόλιτρων με προϋπολογισμό περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο κ. Ροκά πιστεύει ότι οι δύο μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να μειώσουν τις εισαγωγές τους, αλλά ελπίζει από την άλλη πλευρά ότι «άλλες περιοχές που επηρεάζονται λιγότερο από την πανδημία, ή οι οποίες θα μπορούσαν να ανακάμψουν γρηγορότερα, όπως οι χώρες της Ασίας θα δώσουν μια μερική και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.»

Ο γεωργικός τομέας προσαρμόζεται στην κρίση παρά τις δυσκολίες
Σύμφωνα με τις τελευταίες βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Απριλίου, ο γεωργικός τομέας προσαρμόζεται και αντιδρά σχετικά αποτελεσματικά στη νέα κατάσταση που επιβάλλεται από την κρίση Covid-19 που έχει τροποποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση τροφίμων της παγκόσμιας κατανάλωσης και προκάλεσαν εντάσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Έτσι φτάσαμε στην Επιτροπή που ανακοινώνει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα Το τωρινό πακέτο περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος, την έγκριση μέτρων αυτο-οργάνωσης της αγοράς από φορείς εκμετάλλευσης σε τομείς που πλήττονται σκληρά και ευελιξία σε φρούτα και λαχανικά, κρασί και ορισμένα άλλα προγράμματα στήριξης της αγοράς .
Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως περαιτέρω αντίδραση στην κρίση του Coronavirus περιλαμβάνουν:
Ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση : η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων (αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, βούτυρο, τυρί) και προϊόντα κρέατος (βοδινό, αιγοπρόβειο).
Ευελιξία για προγράμματα στήριξης της αγοράς : η Επιτροπή θα εισαγάγει ευελιξία στην εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης της αγοράς για κρασί, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, μελισσοκομία και το σχολικό σύστημα της ΕΕ (γάλα, φρούτα και λαχανικά).
Έκτακτη παρέκκλιση από τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ : εφαρμόζεται στους τομείς του γάλακτος, των λουλουδιών και των πατατών, η Επιτροπή θα εγκρίνει την παρέκκλιση από ορισμένους κανόνες ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται σε αυτούς τους τομείς να λαμβάνουν συλλογικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Για παράδειγμα, στον τομέα του γάλακτος θα επιτραπεί ο συλλογικός προγραμματισμός της παραγωγής γάλακτος και ο τομέας των λουλουδιών και των πατατών θα επιτρέπεται να αποσύρει προϊόντα από την αγορά. Επιτρέπεται επίσης η αποθήκευση από ιδιωτικούς φορείς.
Η Επιτροπή σκοπεύει να εγκρίνει αυτά τα μέτρα έως τα τέλη Απριλίου. Προηγουμένως, θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των κρατών μελών και να ψηφίσουν σχετικά με αυτά τα μέτρα, άρα μπορεί να υπάρξουν και αλλαγές. Όμως να υπενθυμίσουμε ότι, παρόλο που τα αιτήματα για μέτρα παρέμβασης στην αγορά ως απάντηση στο COVID-19 είναι νόμιμα, ο τρέχων προϋπολογισμός για την ανάπτυξή τους είναι πολύ περιορισμένος, προειδοποίησε ο Επίτροπος Γεωργίας ήδη από την Τετάρτη 15 Απριλίου.

1. https://www.agri-mutuel.com/politique-economie/mais-ble-et-soja-baissent-alors-que-loffre-reste-abondante/
2. https://www.agri-mutuel.com/cultures/les-ventes-de-vins-pourraient-baisser-dun-tiers-en-europe/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα