Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Ψυχροπολεμική επαναθέρμανση

Βρισκόμαστε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο, που δημιουργείται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ύστερα απ’ την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Οι Αμερικανορωσικές σχέσεις μοιάζουν με κλίμα, που μυρίζει μπαρούτι μετά τους χρόνους της “Περεστρόικα”, όπου ο Κορμπατσώφ και ο πρόεδρος Μπους, πατέρας, έθαβαν με όρκους ύφεσης φιλίας και ειρήνης τον ψυχρό πόλεμο. Για το ότι δεν τηρήθηκαν από τις ΗΠΑ οι υποσχέσεις στον Κορμπατσώφ, να μην επεκταθούν οι υποδομές του ΝΑΤΟ ανατολικότερα, μια φοβία της Ρωσίας ν’ αποφύγει την περικύκλωσή της, ουδέν σχόλιον.

Τίποτα δεν αποκλείει, να απειληθεί η γεωπολιτική σταθερότητα στη Βορειοανατολική Ευρώπη και Ασία. Οι επόμενες εβδομάδες ή μήνες, θα είναι καθοριστικοί, να δούμε, ποια τροπή θα πάρει η διεθνής κατάσταση.

Η κλιμάκωση των αψιμαχιών μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση του Ρώσου πρέσβη απ’ την Ουάσιγκτον στη Μόσχα για διαβουλεύσεις. Η Ρωσίδα Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε, ότι η ανάκληση έγινε, να αναλυθούν οι λόγοι, που προκάλεσαν την ψυχρότητα των δύο χωρών και να βρεθεί τρόπος βελτίωσής των. Αργότερα η Ζαχάροβα μιλώντας σε ρωσικό κανάλι είπε, ότι το γεγονός της ανάκλησης είναι πρωτοφανές. «Δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν», είπε, σημειώνοντας πως «δεδομένου ότι και η ατμόσφαιρα είναι αρκετά φορτισμένη», πρόκειται «για ανάκληση προς διαβούλευση». Στόχος τίθεται να αποφευχθεί η φθορά στις σχέσεις των δύο χωρών, που πάει να γίνει μή αναστρέψιμη.

Το διπλωματικό διάβημα εκ μέρους του Κρεμλίνου προκλήθηκε απ’ τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ABC σχολιάζοντας την έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, βάσει της οποίας ο πρόεδρος Πούτιν παρενέβη στις Αμερικανικές εκλογές του 2020 υπέρ του Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη δραστηριότητά του Πούτιν λέγοντας, «θα πληρώσει το τίμημα», χαρακτηρίζοντάς τον «δολοφόνο χωρίς ψυχή» και ότι θα ακολουθήσει διαφορετική τακτική απ’ αυτή, που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Τραμπ την προηγούμενη τετραετία.

Ενώ και η εκπρόσωπος του Λ. Οίκου Τζεν Ψάκι τόνισε ότι θα είναι διαφορετική η προσέγγιση Μπάιντεν από εκείνη του Τραμπ, η Μόσχα κατά τη Μαρία Ζαχάροβα δεν επιθυμεί αμετάκλητη υποβάθμιση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον, παρά του ότι τον τελευταίο καιρό οι επαφές τους έφθασαν σε αδιέξοδο και η ατμόσφαιρα έγινε πιο πολύ φορτισμένη.

Ενας νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν θα είναι Αμερικανικής ή Ρωσικής επιλογής. Η ένταση σε βαθμό οριστικής ρήξης δεν συμφέρει κανέναν και περισσότερο το Κρεμλίνο, που θέλει να επισφραγίσει την προσέγγισή του με την Ευρώπη, οραματιζόμενο μια γέφυρα επικοινωνίας χωρίς τριβές και σκληρό ανταγωνισμό με την οικονομία των δυτικών στο παιχνίδι των αγορών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες