Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Ψυχική Υγεία: Βαθύ το αποτύπωμα της πανδημίας για τους Χανιώτες

Βαθύ είναι το αποτύπωμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία των πολιτών και στα Χανιά, γεγονός που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Νοσοκομείου “Αγ. Γεώργιος”.

Eιδικότερα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, τμήμα Ενηλίκων το 2020 προγραμματίστηκαν 14.751 ραντεβού για ενήλικoυς και πραγματοποιήθηκαν 12.999.
Την ίδια χρονιά, στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων πραγματοποιήθηκαν 4.521 ραντεβού για παιδιά και εφήβους.


Επίσης το 2020 η Μονάδα Παροχής Υπηρεσιών και Ειδικής Φροντίδας Κατ’ οίκον που λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων στο Κ.Ψ.Υ. Χανίων και αποτελεί αποκεντρωμένη Μονάδα του Γ.Ν.Χανίων, πραγματοποίησε 3833 παρεμβάσεις- επισκέψεις. Από αυτές 1577 επισκέψεις σε σπίτια και 395 επισκέψεις υπηρεσίες για επίλυση προβλημάτων που αφορούσαν τους χρήστες , καθώς και 12 διερευνήσεις περιστατικών. Η Μονάδα προσφέρει τις υπηρεσίες σήμερα σε 178 χρήστες υπηρεσιών υγείας στην πόλη των Χανίων σε μηνιαία βάση με προγραμματισμένες επισκέψεις.
Η Μονάδα που λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2006, παρέχει υπηρεσίες νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας κατ’ οίκον σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή με διαταραχές συμπεριφοράς και καλύπτει γεωγραφικά όλον τον Δήμο Χανίων σε γεωγραφική απόσταση των 20 χιλιομέτρων από την έδρα της.

Στο σημερινό επεισόδιο “Στο Αρχείο”, Βασιλική Τωμαδάκη και Νεκτάριος Κακατσάκης ταξιδεύουν πίσω στο 1976 και παρακολουθούν βήμα βήμα έναν παραδοσιακό, τετραήμερο, Κρητικό γάμο!

Κατά το 1ο Τετράμηνο 2021 η Μονάδα Κατ’ οίκον Νοσηλείας παρουσίασε αύξηση των χρηστών Υγείας και των παρεχομένων υπηρεσιών κατά 13% σε σύγκριση τα αντίστοιχα τετράμηνα των ετών 2019 και 2020.
Ειδικότερα το παραπάνω διάστημα, μηνιαίως εξυπηρέτησε 180 χρήστες ψυχικής υγείας μηνιαίως ενώ πραγματοποίησε 263 κατ’ οίκον επισκέψεις. Παράλληλα στο πλαίσιο της λειτουργίας της πραγματοποίησε 85 επισκέψεις σε υπηρεσίες ενώ συνολικά οι λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες της μονάδας ήταν 1.654.


Να σημειωθεί πως η Μονάδα Παροχής Υπηρεσιών και Ειδικής Φροντίδας Κατ’ οίκον παρέχει:
α. Κατ’ οίκον αντιμετώπιση της κρίσης (νοσηλεία, συντήρηση του ασθενούς), ώστε να μην απομακρυνθεί από το κοινωνικό και οικογενειακό του περιβάλλον.
β. Παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής, η παρακολούθηση της πορείας – εξέλιξης της νόσου σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και η συνέχιση της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς (continuity of care).
γ. Ψυχολογική υποστηρικτική − συμβουλευτική παρέμβαση στην οικογένεια του ασθενούς με στόχο την ομαλοποίηση του οικογενειακού φόρτου, την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού περιβάλλοντος απέναντι στην ψυχική ασθένεια και τον ίδιο τον ασθενή.
Την σημασία της έγκαιρης παρέμβασής των δράσεων αυτών για την πρόληψη της έναρξης της νόσου ή της υποτροπής της, ώστε να αποφευχθεί η νοσηλεία του ασθενούς στην Ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν.Χ., επεσήμανε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας. Όπως ανέφερε ο ίδιος: «πρόσφατα είχαμε την χαρά και την τιμή να επισκεφθεί τις Δομές Ψυχικής Υγείας του Γ.Ν Χανίων η Υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την Ψυχική Υγεία κα Ράπτη. Η επίσκεψη επιβεβαίωσε το αμέριστο ενδιαφέρον του Υ.Υ για την Ψυχική Υγεία στα Χανιά, μια πόλη που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ψυχική υγεία αφού εδώ έγιναν τα πρώτα βήματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Στα Χανιά γίνεται εξαιρετικά μεγάλο και κυρίως ποιοτικό έργο στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Προσωπικά ως Διοικητής του Γ.Ν Χανίων θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου σε όλα το προσωπικό Ιατρικό , Νοσηλευτικό, Επισκέπτες Υγείας, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Επιστημονικό Διοικητικό , Παραϊατρικό τους Οδηγούς και το Βοηθητικό προσωπικό του του τομέα Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Χανίων και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και όλων των Δομών για την τεράστια προσπάθεια και προσφορά τους».
Να σημειωθεί πως εξαιρετικά σημαντικό έργο επιτελεί και το Κέντρο Ημέρας Ογκολογικών ασθενών. Το 2020 το Κέντρο Ημέρας για την ψυχολογική στήριξη ατόμων με ογκολογικά νοσήματα στο Ν. Χανίων πραγματοποίησε 1.633 συνεδρίες ενώ το 2021 μέχρι τις 31/5 864 συνεδρίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα