Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Χαλέπας

Άγνωστες ψηφίδες της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Χαλέπας, ήρθαν στο φως κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ο Σύλλογος “Κύτταρο” και η τοπική Ενορία, στο φιλόξενο ενοριακό κέντρο της Ευαγγελίστριας.

 

Σύντομη αναφορά στην ιστορία της Χαλέπας από τη Μινωική εποχή ως σήμερα έκανε ο Δημήτρης Νικολακάκης και ακολούθησε “ψηφιακό σεργιάνι” στις γειτονιές της αρχοντικής περιοχής από τον Μανώλη Μανούσακα.
Μέσα από μια γλαφυρή ιστορική αναδρομή ο κ. Δημ. Νικολακάκης, έδειξε πως η συνοικία της Χαλέπας είναι τόσο παλιά σχεδόν όσο η αρχαία Κυδωνία και ιστορική, όσο η ιστορία της Κρήτης, μια ιστορία που μαρτυρούν μέχρι σήμερα τα νεότερα μνημεία της και τα αρχοντικά της, σημαντικές προσωπικοτήτες της πολιτικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών.
«Η περιοχή της Χαλέπας έχει μια ιστορία η οποία ξεκινά από την Μινωική εποχή. Πάνω από την Αγ. Κυριακή, στην περιοχή Πλακούρες, βρέθηκαν τάφοι της Μινωικής εποχής. Τα κτερίσματα των τάφων αυτών υπάρχουν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στη Χαλέπα και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα δει. Εκτιμώ πως επειδή στην συγκεκριμένη περιοχή (Πλακούρες) υπήρχε πόσιμο νερό και καλλιέργειες, σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση στην αρχαία Κυδωνία αλλά και λόγω του μικρού λιμενίσκου, για αυτό είχαν εγκατασταθεί εκεί οι πρώτοι κάτοικοι» επεσήμανε.
«Η Χαλέπα έχει μια τόσο μεγάλη ιστορία που όσες εκδηλώσεις κι αν διοργανώσουμε, δεν μπορούμε να την καλύψουμε» ανέφερε ο κ. Νικολακάκης που πρότεινε την διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου για την ιστορία της Χαλέπας. « Ένα συνέδριο που μετά από 3-4 χρόνια θα είναι έτοιμο, με την συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ερευνητών, ιστοριοδιφών, για να γραφτεί η ιστορία της Χαλέπας στα πρακτικά».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ιστορικές πληροφορίες που παρουσίασε ο κ. Μανώλης Μανούσακας, μέσα από την προσωπική του συλλογή φωτογραφιών. Περιδιαβαίνοντας μέσα από παλιές φωτογραφίες την ιστορική Χαλέπα το κοινό είχε την ευκαιρία να συγκρίνει το χθες με το σήμερα της περιοχής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Μανούσακα: « πολλοί μπορεί να έχουν ακούσει για την Σύμβαση της Χαλέπας, τις ζυμώσεις τις πολιτικές που έγιναν εδώ για σχεδόν μισό αιώνα δεν μπορεί να τις υποψιαστεί κανείς. Για παράδειγμα, πρόσφατα έμαθα ότι το αρχοντικό των Καλούτσηδων, που ήταν η κατοικία των Γενικών Γραμματέων του εκάστοτε Ύπατου Αρμοστή – και συγκεκριμένα των δύο πρώτων Ύπατων Αρμοστών- αποτελούσε στην πραγματικότητα το ελληνικό προξενείο στα Χανιά. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι στην ουσία ήταν άτυποι πρόξενοι, γιατί αυτοί μετέφεραν τις θελήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τότε στα Χανιά και την Κρήτη. Αυτό είναι μια λεπτομέρεια αλλά μας δείχνει τον πλούτο και το βάθος της ιστορίας της Χαλέπας».
Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Κυττάρου Χαλέπας Μανώλης Σαλεβουράκης όσο και η Γραμματέας του Συλλόγου Μαρία Κληματσάκη, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τους ομιλητές που “ταξίδεψαν” το κοινό στο παρελθόν της ιστορικής συνοικίας. «Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε και να αναδεικνύουμε την ιστορία μας ώστε να μην ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλεβουράκης. Για ένα «σεργιάνι αρχιτεκτονικής κουλτούρας, λαογραφίας, ιστορίας, ηθών και εθίμων, πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις που ξεδίπλωσε μπροστά μας» έκανε λόγο η κα Κληματσάκη.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη, κάτοικος Χαλέπας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα