24.5 C
Chania
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025

«Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση»

Η νέα γενιά και οι γυναίκες στα επαγγέλματα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά του διαδικτύου και του ψηφιακού κόσμου, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου «Ψηφιακή Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση», που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία.

Στην Ελλάδα, παραδοσιακά, παρατηρείται μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στα επαγγέλματα θετικής κατεύθυνσης, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Αναφερόμενος στις ευκαιρίες αξιοποίησης των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας, παρουσίασε το πρόγραμμα «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας» της ΓΓ Νέας Γενιάς, όπου νέες γυναίκες μπορούν να πάρουν υποτροφία, να εστιάσουν και να προχωρήσουν κάποια ιδέα τους, ενώ τους παρέχεται ο χώρος, υπηρεσίες και συμβουλευτική βοήθεια για το εγχείρημά τους.

«Η ζήτηση υπηρεσιών για το διαδίκτυο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, υπερβαίνει την προσφορά, ως εκ τούτου προσφέρεται η ευκαιρία σε νέους εργαζομένους να εξειδικευτούν σε αυτόν το τομέα», σημείωσε ο Γιάννης Σύρος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων, Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Σήμερα απαιτούνται 150.000 ψηφιακές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Ως το 2015 ο αριθμός των συνδεδεμένων χρηστών θα έχει αυξηθεί κατά 55% φτάνοντας τα 3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ οι συσκευές κατά 150%, αγγίζοντας τα 15 δισεκατομμύρια.

Το πλάνο δράσης της Πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση», που ανέπτυξε ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας, Παντελής Νικολαΐδης, θα κινηθεί ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών, μέσω ΤΠΕ (τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας), τη δια βίου μάθηση, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Για την υλοποίησή τους, φορείς εκπαίδευσης θα είναι μεταξύ άλλων το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Την εμπειρία της από αντίστοιχα προγράμματα στη γειτονική Βουλγαρία περιέγραψε η Σάσα Μπεζουχάνοβα, διευθύντρια στο Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία της Βουλγαρίας. Η κ. Μπεζουχάνοβα τόνισε πως εκτός από τα θετικά αποτελέσματα των πρωτοβουλιών δράσης για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας των ΤΠΕ, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπου μόνο το 5% των νέων επαγγελματιών είναι θηλυκού γένους, το σημαντικότερο είναι η δημιουργία μιας διαδικασίας, όπου τα νέα κορίτσια αρχίζουν να πιστεύουν στις δυνατότητές τους.

Στα έμφυλα πρότυπα που προωθούνται από μικρή ηλικία στην κοινωνία στάθηκε η Έφη Μπάσδρα, πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών του Εθνικού Συνδέσμου για το Erasmus+, αναφέροντας παραδείγματα, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που είναι ως επί το πλείστον είναι προσανατολισμένα στα αγόρια. Επίσης, στη Ελλάδα καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε επαγγέλματα πληροφορικής, όπως και η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένει περιορισμένη.

Η κ. Μπάσδρα, τέλος, παραλλήλισε την ανισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στα ΤΠΕ με το ψηφιακό χάσμα που επικρατεί μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών, καθώς και των κοινωνικών στρωμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα