22.4 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Ψηφιακή περιήγηση σε αρχαιότητες των Χανίων

Τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει 600 σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα, να βγάλει ηλεκτρονικά εισιτήριο για την επίσκεψή του στο Μουσείο, να περιηγηθεί με τους διαδραστικούς χάρτες αλλά και ψυχαγωγηθεί μόνος ή μαζί με το παιδί του μέσα από παιχνίδια που προβάλουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Μουσείου, θα έχει ο επισκέπτης της υπό κατασκευής διαδικτυακής πλατφόρμας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Η πιλοτική αυτή εφαρμογή που υλοποιείται για πρώτη φορά από Μουσείο στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την Άνοιξη του 2015. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με θέμα την παρουσίαση του έργου που υλοποίησαν οι δύο Αρχαιολογικές Εφορείες στον Νομό Χανίων μέσα στο 2013. Ειδικότερα οι Ελένη Παπαδοπούλου και Κατερίνα Τζανακάκη παρουσίασαν στο κοινό τη Μουσειολογική Μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου που κατασκευάζεται στη Χαλέπα και παράλληλα αναφέρθηκαν στη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης του Μουσείου η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή.

H κα Τζανακάκη τόνισε ότι η διαδικτυακή πύλη δημιουργείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 342.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα επεσήμανε ότι μέσω του πολύγλωσσου συστήματος της διαδικτυακής πύλης πολιτιστικού περιεχομένου και υπηρεσιών, ο επισκέπτης θα μπορεί:
• Να έχει πρόσβαση στον τεκμηριωμένο πολιτισμικό πλούτο, αλλά και στη σύγχρονη εικόνα των συλλογών, μέσω προηγμένης παρουσίασης και υπηρεσιών.
• Να περιηγηθεί ανά θεματική ενότητα (ιδιωτικός βίος, λατρεία, ταφικά έθιμα, κ.λπ.).
• Να περιηγηθεί με τους διαδραστικούς χάρτες και να ταξιδέψει στον χρόνο και τον τόπο.
• Να εκπαιδευτεί και να ψυχαγωγηθεί σε ένα πλούσιο περιβάλλον προσέγγισης του παρελθόντος, με ειδικές διαδραστικές διαβαθμισμένες εφαρμογές για παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς και ποικίλους άλλους αποδέκτες. Επίσης, σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει μέσω διαδικτύου επισημάνθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιοποίησή τους, καθώς ήδη ο ανάδοχος του έργου, που προέκυψε μετά από διεθνή διαγωνισμό, έχει εγκαταστήσει στους χώρους της Εφορείας και του υφιστάμενου Μουσείου εξειδικευμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ στο σύνολο των τεκμηρίων που θα φωτογραφηθούν ή θα σαρωθούν εντάσσονται 600 αντικείμενα όλων των κατηγοριών, τα οποία εκτείνονται χρονολογικά από το τέλος της Νεολιθικής εποχής έως και την ύστερη αρχαιότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα