Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ψηφιακή χαρτογράφηση των εκκλησιών στα Χανιά από μαθήτρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ

Εκκλησίες, εκκλησάκια, μικροί και μεγάλοι ναοί, μοναστήρια, ακόμα και οι καθολικές εκκλησίες, μιναρέδες και η συναγωγή συνολικά 1864 θρησκευτικά μνημεία στον Νομό έχει καταγράψει και χαρτογραφήσει ψηφιακά η μαθήτρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων (Τομέας Δομικών Έργων) κα Μαρία Δασκαλάκη!

Και η ψηφιακή χαρτογράφηση συνεχίζεται καθώς σε ορισμένες στρατιωτικοποιημένες περιοχές όπως το Ακρωτήρι αλλά και αλλού οι εκκλησίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν στο χάρτη και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Όπως εξηγεί η κ. Δασκαλάκη στα “Χ.Ν.” μέσα από εργασίες όπως η συγκεκριμένη «θα αναδειχθεί ο πολιτισμικός πλούτος, η ιστορική σημασία των εκκλησιών και θα προσελκυσθεί θρησκευτικός τουρισμός».
Η κ. Δασκαλάκη έχει ολοκληρώσει το 2007 τις σπουδές αγρονόμου και τοπογράφου μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και φέτος εγγράφηκε στο Εσπερινό ΕΠΑΛ στον τομέα Δομικών Έργων προκειμένου να ξαναθυμηθεί προγράμματα όπως το GIS, το Autocad κα. «Βρήκα πολύ ενδιαφέρον πραγματικά το μάθημα της ψηφιακής χαρτογραφίας με εκπαιδευτικό την κ. Κατερίνα Γιανναράκη καθώς με τη βοήθεια του GIS μπορούμε να φτιάξουμε θεματικούς χάρτες. Πρότεινα στα πλαίσια της δράσης “Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ” να κάνω μια σχετική εργασία και ξεκίνησα με τα κτηνιατρεία της Κρήτης εντοπίζοντας τα και καταγράφοντας τα ψηφιακά. Μου φάνηκε εύκολο γιατί ήταν λίγα, 97 στον αριθμό και είπα στην κ. Γιανναράκη να κάνω τις εκκλησίες. Μου τόνισε ότι θα είναι δύσκολο γιατί είναι πολλές αλλά το αποφάσισα και το ξεκίνησα» αναφέρει.
Η μηχανικός χρειάστηκε να διαβάσει δρόμο-δρόμο το maps google ,να βρει γνωστές και άγνωστες εκκλησίες, να εντοπίσει ακόμα και εγκαταλελειμμένους και ξεχασμένους ναούς μέσα σε δάση και βουνοκορφές ή παρεκκλήσια σε αυλές σπιτιών. «Παρατήρησα ότι υπήρχαν εκκλησίες που δεν ήταν καταχωρημένες έτσι άρχισα να τις αναζητώ δρόμο- δρόμο. Μέσω του maps google , όπου έβλεπα τρούλο, καμπαναριό, κάποιο ιερό “ζούμαρα”, έβλεπα το ναό, έβρισκα τα στοιχεία της εκκλησίας και συμπλήρωνα το χάρτη. Παράλληλα έφτιαξα και μια λίστα (πίνακας ιδιοτήτων) όπου καταγράφεται το όνομα του ναού, το σημείο που βρίσκεται, πότε γιορτάζει, κάποιο τηλέφωνο αν υπάρχει» λέει η κ. Δασκαλάκη που συνεχίζει την εργασία της για την οποία μέχρι τώρα έχει αφιερώσει σχεδόν τρεις μήνες καθημερινής ενασχόλησης.
«Θέλω να βάλω συντεταγμένες σε κάθε εκκλησία, να βρω τις εκκλησίες που είναι πχ. σε στρατόπεδα και δεν είναι ορατές από το maps google. Να τις επισκεφθώ ώστε να επιβεβαιώσω τα στοιχεία που έχω συλλέξει, να εμπλουτίσω το υλικό με φωτογραφίες, το είδος του τρούλου τους, αν έχει κάποια αρχαιολογική αξία κα.» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η δουλειά της κ. Δασκαλάκη μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για όσους αναζητούν στοιχεία για τους ναούς και θέλουν να επισκεφθούν ιστορικές εκκλησίες και άλλα θρησκευτικά μνημεία σε διάφορα σημεία του Νομού Χανίων. Για την πραγματοποίηση της εργασίας πέρα από την κ. Γιανναράκη συνέβαλλε και ο καθηγητής κ. Γιάννης Πετράκης.

 

Δυσκολίες εντοπισμού εκκλησιών

•  Κακή ορατότητα από τον χάρτη.
•  Εμπόδια από δέντρα.
•  Κρυμμένες π.χ. σε σπήλαια
•  Περιοχές στρατοπέδων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Η επιστήμη των πολιτών. Ζητά βοήθεια από τους πολίτες. Βάλε τα δεδομένα σε ένα χάρτη Google κάνε κοινή χρήση για προβοληβσε όποιον έχει τον σύνδεσμο και ζήτα να σου προσθέσει εκκλησία που δεν υπάρχει όποιος θέλει και ξέρει στέλνοντας σου στο εμαιλ τις συντεταγμένες όποιας Εκκλησίας δεν υπάρχει στο χάρτη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα