Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

“Ψαρεύοντας” πλαστικά για καλό σκοπό

Τα στελέχη της “Εναλείας” (από αριστερά) Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (Operations Manager), Λευτέρης Αραπάκης, (συνιδρυτής της “Εναλείας”), Ζέτα Καμπάρδη (Project Manager) και Νίκος Θεράπος (υπεύθυνος επιχειρησιακής ανάπτυξης).

Βραβευμένη από τον ΟΗΕ, η “Εναλεία” φιλοδοξεί να καθαρίσει τις ελληνικές θάλασσες

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μέχρι το 2050 θα υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά από ό,τι ψάρια στη θάλασσα. Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει μια ομάδα νέων ανθρώπων να ριχτούν στη μάχη για καθαρότερες θάλασσες επιδιώκοντας τη συνεργασία με επαγγελματίες ψαράδες, προκειμένου τα πλαστικά που “αλιεύουν” να μεταφέρονται στην ακτή και να παίρνουν τον δρόμο της ανακύκλωσης.

Ο λόγος για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Εναλεία” που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2016 ως η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, ενώ από το 2019 ανέπτυξε την πρωτοβουλία “Mediterranean Clean Up” που στοχεύει στον καθαρισμό της θάλασσας από πλαστικά και παλιά κατεστραμμένα δίχτυα.

Μάλιστα, πρόσφατα, ο συνιδρυτής και διευθυντής της “Εναλείας” Λευτέρης Αραπάκης, αναδείχθηκε για τη δράση αυτή, “Young Champion of the Earth” για το 2020 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

O “Βασίλειος” είναι ένα από τα σκάφη στα Χανιά που στηρίζουν τη δράση για καθαρότερες θάλασσες που έχει ξεκινήσει η “Εναλεία”.

ΔΡΑΣΗ ΣΕ 21 ΛΙΜΑΝΙΑ

«Οταν ξεκίνησε να λειτουργεί η σχολή αλιείας στα εκπαιδευτικά ταξίδια που κάναμε, συνειδητοποιήσαμε ότι πέρα από ψάρια οι αλιείς μάζευαν μεγάλες ποσότητες πλαστικών, τις οποίες μη ξέροντας τι να τις κάνουν τις επέστρεφαν στη θάλασσα», αναφέρει ο υπεύθυνος επιχειρησιακής ανάπτυξης της “Εναλείας” Νίκος Θεράπος και προσθέτει ότι έτσι γεννήθηκε η ιδέα για δράση “Mediterranean Clean Up”.

Το πρώτο λιμάνι που “έδεσε” η περιβαλλοντική αυτή πρωτοβουλία ήταν στο Κερατσίνι το 2019, όπου από 10 αλιευτικά σκάφη στον Αργοσαρωνικό συγκεντρώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο 15 τόνοι πλαστικού.

«Πλέον μιλάμε για 21 λιμάνια σε Ελλάδα και βόρεια Ιταλία κι έχουμε συνεργασία με περισσότερα από 220 αλιευτικά σκάφη και περισσότερους από 1.000 αλιείς. Επίσης, από το 2019 έως σήμερα έχουμε συγκεντρώσει συνολικά περισσότερους από 120 τόνους πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες», τονίζει ο κ. Θεράπος.

Τα πλαστικά που συγκεντρώνονται στα αλιευτικά σκάφη παραδίδονται στους υπεύθυνους της “Εναλείας” που βρίσκονται στα λιμάνια κι από εκεί παίρνουν τον δρόμο της ανακύκλωσης.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ… ΡΟΥΧΑ

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ο κ. Θεράπος επισημαίνει ότι οι συνεργαζόμενοι αλιείς δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι πρόσθετο, πέραν από τη δουλειά τους. Απλώς μεταφέρουν τα πλαστικά στο λιμάνι όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις και άνθρωποι της “Εναλείας”: «Σε κάθε λιμάνι υπάρχουν συνεργάτες μας, όπου κάνουν μια πρώτη διαλογή των πλαστικών και τα τοποθετούν σε κάδους. Τα πλαστικά που συγκεντρώνονται, σε συνεργασία με πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης και άλλους οργανισμούς στο εξωτερικό, όπως η εταιρεία μόδας στην Ισπανία Ecoalf και ο περιβαλλοντικός οργανισμός Healthy Seas στην Ολλανδία, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως ρούχα, παπούτσια, νήμα, χαλιά, μαγιό κ.ά. στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση της πρωτοβουλίας ο συνομιλητής μας διευκρινίζει ότι η “Εναλεία” ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, δεν αποσκοπεί στο κέρδος αλλά τα έσοδα από το σύνολο της δραστηριότητας, επανεπενδύονται στις δράσεις της, ώστε να κινητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι αλιείς και σκάφη. Οι αλιείς, δε, που συνεργάζονται λαμβάνουν μια συμβολική οικονομική ανταπόδοση για την συνεισφορά τους στην προσπάθεια.

Ο υπεύθυνος για τα Χανιά Μάνθος Δάκος σημείωσε ότι η “Εναλεία” επιδιώκει τη συνεργασία με όσο το δυνατόν περισσότερους αλιείς προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια για καθαρότερες θάλασσες.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Η πρωτοβουλία της “Mediterranean Clean Up” έχει ξεκινήσει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά και τον Αγιο Νικόλαο από τον Ιανουάριο του 2021 και ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 3,5 τόνοι πλαστικού.

Ανάμεσα στα πεταμένα αντικείμενα που έχουν αλιευτεί από τις θάλασσες είναι ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικές και ψάθινες καρέκλες, εξαρτήματα αυτοκινήτων, έως και ολόκληρες βάρκες! Ειδικότερα δε στα Χανιά έχουν ανασυρθεί από τον βυθό ακόμα και… τμήματα πυραύλων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο υπεύθυνος εκ μέρους της “Εναλείας” για τα Χανιά Μάνθος Δάκος, μιλώντας στα “Χ.ν.”, επιβεβαίωσε το σοβαρό πρόβλημα των πλαστικών απορριμάτων που “αρμενίζουν” για χρόνια μέσα στα νερά της Κρήτης: «Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς έχουμε βρει: μπουκάλια, παντόφλες, τα πάντα! Μόνο νάρκη δεν έχουμε βρει ακόμα!», σημειώνει και προσθέτει ότι οι μεγάλες τράτες για ένα ταξίδι διάρκειας περίπου μίας εβδομάδας μπορεί να φέρουν πίσω στην ακτή έως και 20 κιλά πλαστικού.

Η δράση στα Χανιά εκτείνεται μέχρι στιγμής από τη Σούδα μέχρι τη Νέα Χώρα, όπου δένουν αλιευτικά σκάφη. Η πρωτοβουλία, όπως τονίζει ο κ. Δάκος, έχει αγκαλιαστεί από τους αλιείς καθώς και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος ζώντας καθημερινά τη θάλασσα.

«Μαζί με τον εθελοντή μας, τον Νίκο Γιατράκη, έχουμε αναλάβει μέχρι στιγμής το λιμάνι της Σούδας, το ενετικό λιμάνι και το λιμανάκι της Νέας Χώρας. Φιλοδοξούμε όμως να επεκταθούμε και σε άλλα λιμάνια του νομού», αναφέρει ο κ. Δάκος και τονίζει ότι οποιοσδήποτε θέλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια μπορεί να ενημερωθεί μέσα από την ιστοσελίδα της “Εναλείας” (www.enaleia.com) ή και να επικοινωνήσει με τον ίδιο στο τηλέφωνο 6988886283.

Να σημειώσουμε ότι η δράση της “Εναλείας” στην Κρήτη χρηματοδοτείται από το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα και έχει την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, ενώ η πρωτοβουλία της “Mediterranean CleanUp” τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες