Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Προϋποθέσεις για χειμερινό τουρισμό από την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων “Απτερα”

Προτάσεις αλλά και προϋποθέσεις για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού αναπτύσσει η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων “Άπτερα”, σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Τουρισμό, Βασίλη Κικίλια, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Μάλιστα, καλεί «την ηγεσία του υπουργείου να κάνει όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις εταιρείες low cost και με τα αεροδρόμια και ειδικά την Fraport, έτσι ώστε να έχουμε πτήσεις όλο το χρόνο».
Παράλληλα, αναφέρεται σε κλαδικά θέματα με τα οποία και ξεκινά το υπόμνημα.
Συγκεκριμένα, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αριθμεί 1200 μέλη και εκπροσωπεί περίπου το 40% της τουριστικής αγοράς στα καταλύματα και ότι «σήμερα αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Και αυτό γιατί καλούμαστε να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για τα καταλύματά μας σαν να ήταν κατοικίες ενώ θα έπρεπε να πληρώνουμε όπως οι ξενοδόχοι επί τοις χιλίοις και όχι επί τοις εκατό.
Έχουμε έρθει σε δυσχερή θέση με την εφαρμογή του άρθρου 46 του νόμου 4688 (ΦΕΚ101 Α’/24-05-2020) με την οποία υποχρεούμαστε να έχουμε ναυαγοσώστες για τις κολυμβητικές δεξαμενές μας. Θυμίζουμε ότι στην πλειοψηφία μας είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις και το κόστος πρόσληψης ενός ναυαγοσώστη ή δυο είναι δυσβάστακτο. Νομίζω το ίδιο ισχύει και για τους μικρούς ξενοδόχους ενώ δεν υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσώστη όσοι έχουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης».
Επίσης, όπως σημειώνει, καλούνται «όλοι όσοι έχουμε τηλεοράσεις και μουσική στα δωμάτια και επιπλωμένα διαμερίσματά μας να πληρώνουμε τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων οι οποίες είναι και πολλές και των οποίων οι χρεώσεις είναι υπέρογκες και καθένας τις διαπραγματεύεται όπως νομίζει και όπως μπορεί για να τις κάνει πιο προσιτές. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας οργανισμός για τα δικαιώματα με μια τιμή που να ισχύει για όλους και να είναι προσιτή».
Η Ομοσπονδία θεωρεί «σημαντικό και απαραίτητο για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε συνθήκες δύσκολες και δυσχερείς, να επεκταθεί η περίοδος όπως έχουν κάνει πολλοί ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί» και καλεί «την ηγεσία του υπουργείου να κάνει όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις εταιρείες low cost και με τα αεροδρόμια και ειδικά την Fraport, έτσι ώστε να έχουμε πτήσεις όλο το χρόνο από το εξωτερικό».
«Δεν περιμένουμε -αναφέρει- μαζικό τουρισμό το χειμώνα αλλά πιο ήπια τουριστική κίνηση με συνταξιούχους, ψηφιακούς νομάδες και περιηγητές».
Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «για να επιτευχθεί ωστόσο ο χειμερινός τουρισμός χρειάζονται δουλειά οι υποδομές και συγκεκριμένα:
• Πρέπει να δρομολογηθεί επιτέλους το ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου Χανίων
• Αναμένει ««να δρομολογηθεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης μαζί με ένα μέσο σταθερής τροχιάς, ένα τρένο που θα συνδέει την δυτική με την ανατολική Κρήτη με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, ειδικά τώρα που φτιάχνεται το αεροδρόμιο Ηρακλείου και θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα μετά της Αθήνας».
• Να «ανασχεδιαστεί η παλιά εθνική οδός στη βόρεια Κρήτη κατά μήκος της οποίας αναπτύσσονται τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα, μειώνοντας τη διατομή του δρόμου και αυξάνοντας τα πεζοδρόμια, τις δεντροφυτεύσεις και το χώρο για ποδηλάτες».
• Το στρατόπεδο του Μάλεμε 1200 στρέμματα «πρέπει μέσω ΣΔΙΤ να γίνει ένα γήπεδο γκολφ οικολογικού χαρακτήρα που να αναδεικνύει την Κρητική χλωρίδα και να συμπληρώσει αυτό που ήδη υπάρχει στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Το γήπεδο γκολφ θα μας εξασφαλίσει τουλάχιστον δύο επιπλέον μήνες με τουρισμό».
• Αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒΑ και την επιτάχυνση των βιολογικών της Παλαιόχωρας, της Γεωργιούπολης, της Αλμυρίδας και της Σούγιας, ώστε το περιβάλλον να είναι καθαρό και η θάλασσα να μην υφίσταται μόλυνση.
• Να δρομολογηθούν ΣΧΟΑΑΠ και ολοκληρωμένα σχέδια πόλης σε όλη την Κρήτη και ειδικά της περιοχές προηγμένης τουριστικής ανάπτυξης του βόρειου άξονα Κρήτης.
Καταλήγοντας ζητά από «την κυβέρνηση να στηρίζει τα τριτοβάθμια ιδρύματα εκπαίδευσης της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τα οποία συμβάλουν με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη του νησιού».
Το υπόμνημα υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Πρώιμος και η γενική γραμματέας, Μάρθα Καραγιάννη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα