Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Προβολή του Μινωικού Πολιτισμού

Προκειμένου να επιτευχθεί η προβολή του Μινωικού πολιτισμού, της παράδοσης και του φυσικού κάλλους της ποικιλόμορφης και πολυδιάστατης Κρήτης μ’ έναν ενδιαφέρον και έντεχνο τρόπο, επέλεξα το οπτικοακουστικό είδος της ταινίας ντοκιμαντέρ (docudrama).
Ο συνδυασμός προσωπικής ματιάς και τεκμηρίωσης, με τη συμμετοχή μάλιστα του γνωστού Αγγλου ηθοποιού Robert Powell, αποτελεί εκ προοιμίου μια ελκυστική προσέγγιση του θέματος, εγγυώντας υψηλότερη θεαματικότητα από ένα απλό έργο τεκμηρίωσης. Το μυθοπλαστικό στοιχείο της ιστορίας της ταινίας, που αφορά σ’ έναν πρόσφατα χηρέψαντα Άγγλο συνταξιούχο καθηγητή ιστορίας και ερασιτέχνη βοτανολόγο, ο οποίος επισκέπτεται τη Κρήτη, που είχε στο παρελθόν επισκεφτεί πολλαπλές φορές με τη γυναίκα του, λειτουργεί ως παράγοντας προσωπικής ματιάς και εκτίμησης ενός μοναχικού, καλλιεργημένου ανθρώπου. Και, παράλληλα, ως δέκτης και πομπός της μαγικής αύρας της Κρήτης.
Η τεκμηριωμένη γνώση, που μεταδίδεται από κορυφαίους αρχαιολόγους και επιστημόνες άλλων ειδικοτήτων, συνοδεύει τη δραματουργική ροή του έργου, εμπλουτίζοντάς το με πολύτιμη πληροφορία για τον Μινωικό πολιτισμό, έναν σύνθετο και προηγμένο πολιτισμό, που η ιστορία αναγνώρισε ως το λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Για την πραγμάτωση τού ως άνω εγχειρήματος, τα κύρια γυρίσματα του οποίου έχουν αισίως ολοκληρωθεί, συνέβαλαν η Περιφέρεια Κρήτης, γνωστά Ιδρύματα και εταιρίες, τους οποίους και ευχαριστώ εκθύμως. Αντιθέτως, και προς μεγάλη μου έκπληξη και απογοήτευση, αδιαφόρησαν τοπικές αρχές και γνωστές επιχειρήσεις, που αναμένονταν να συνδράμουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια διεθνούς προβολής της Κρήτης.
Αν και αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι η ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού είναι ίσως το ισχυρότερο όπλο της ταλανιζόμενης χώρας μας και επιβάλλεται κάθε επάξιος τρόπος προβολής του να υποστηρίζεται από τη πολιτεία και τη κοινωνία στο μέτρο του εφικτού, δυστυχώς επικρατεί γενικά αδιαφορία. Συγχρόνως, συνεχίζεται να εφαρμόζεται η γραμμή διάκρισης μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού και να υποστηρίζεται ο τελευταίος με μονομερή, υλιστικά κριτήρια. Παρά την στατιστική απόδειξη ότι η πλειονότης των ξένων επισκέπτονται την Ελλάδα για τον πολιτισμό της.

*σεναριογράφος-σκηνοθέτης
serapis_films@hotmail.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες