Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Προβολή ντοκιμαντέρ για την Ημέρα της Γυναίκας

Την προβολή του ντοκιμαντέρ “Καινούργιος Ουρανός- Οι γυναίκες στον ΔΣΕ”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ξύδα, Τάσου Κωνσταντόπουλου, διοργανώνει αύριο Κυριακή 19 Μαρτίου η ΠΕΑΕΑ Δ.Σ.Ε Παράρτημα Χανίων μαζί με το σύλλογο Γυναικών Χανίων, για να τιμήσει την Ημέρα της γυναίκας. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις των αγωνιζόμενων γυναικών στην εποποιία του ΔΣΕ.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

«O “Καινούργιος Ουρανός” είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη το οποίο έχει θέσει ως στόχο του να εξερευνήσει μια σημαντική περίοδο, αυτή μεταξύ 1945 και 1949, μέσα από τη σκέψη γυναικών οι οποίες αγωνίστηκαν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πρόκειται για έρευνα ιστορικών γεγονότων που αποτυπώνονται στον κινηματογραφικό φακό μέσω της προφορικής ιστορίας.
Η καταγραφή των εμπειριών των πρωταγωνιστριών μέσα από τη “ζωντανή” αφήγηση μπροστά στην κάμερα θεωρούμε ότι είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, καθώς αναδεικνύονται άγνωστες πληροφορίες γύρω από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Για την καταγραφή αυτή δεν έχουμε στηριχθεί σε χρηματοδοτήσεις επίσημων φορέων, αντιθέτως πρόκειται για μια καθαρά αυτοχρηματοδοτούμενη μέχρι στιγμής παραγωγή. Στις μέρες μας θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ ανοίγουν την πόρτα του διαλόγου μεταξύ του χθες και του σήμερα, του παρόντος και του μέλλοντος. Προσεγγίζοντας τα ιστορικά γεγονότα από τον πυρήνα τους (εν προκειμένω τις ίδιες της μαχήτριες του ΔΣΕ), θεωρούμε ότι λειτουργούμε υποστηρικτικά στη μελέτη τους, καθώς και ότι η πληροφορία δίνεται στο κοινό σε πιο προσβάσιμη μορφή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα