Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβληματισμός για το προσφυγικό

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι πολίτες με την τροπή που έχει πάρει το προσφυγικό. Μιλώντας στα “Χ.Ν.” κατακρίνουν τη στάση της Ευρώπης και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε οι πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Παράλληλα, επικροτούν το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες που έχει αναπτυχθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει επί μακρόν τους προσφυγικούς πληθυσμούς και υπογραμμίζουν ότι μία τέτοια προοπτική μπορεί να ενισχύσει ρατσιστικές συμπεριφορές σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

Η ευθύνη βαραίνει την Ευρώπη

Screen Shot 2016-03-16 at 1.55.10 PM«Η ευθύνη για το προσφυγικό βαραίνει την Ευρώπη κατά κύριο λόγο», επισημαίνει ο Ευθύμης και προσθέτει ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί και μάλιστα πάνω από τις δυνάμεις της». «Τα κονδύλια είναι ελάχιστα όπως βλέπουμε και οι απαιτήσεις είναι πολλές. Το θέμα είναι ότι όλη αυτή η ιστορία θα εξελιχθεί σε βάρος του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας. Χωρίς να είμαστε ρατσιστές, σε βάθος χρόνου θα στρέψουν τον κόσμο ενάντια στους πρόσφυγες και σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Αυτοί που θα μείνουν θα θέλουν σχολεία, έχουν άλλα ήθη και έθιμα και εν τέλει θα αλλοιωθεί ο ελληνικός πληθυσμός. Δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα τόσες χιλιάδες κόσμου», σημειώνει ο Ευθύμης.

 

Πρόβλημα η μόνιμη εγκατάσταση

Screen Shot 2016-03-16 at 1.56.08 PMΤην ανησυχία της για τις συνέπειες που θα είχε μία μακροχρόνια παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα εκφράζει η Ιουλία τονίζοντας ότι η συμπαράσταση του κόσμου είναι θετική, αλλά από την άλλη τροφοδοτεί την κρατική αδράνεια. «Η αίσθησή μου είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί σαφώς θέλουν βοήθεια, αλλά πιστεύω ότι αν εγκατασταθούν μόνιμα εδώ θα επηρεάσουν αρνητικά όλους εμάς σε θέματα κοινωνικά, θρησκείας κ.λπ. Η λύση θα ήταν να ανοίξουν τα σύνορα και να πάνε στον προορισμό τους», σχολιάζει η Ιουλία και συμπληρώνει: «Η αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος από τη μία είναι κάτι καλό, από την άλλη όμως εφησυχάζει το κράτος που αφήνει την κατάσταση να εξελίσσεται όπως τώρα».

 

Θετικό ότι ο κόσμος συμπαραστέκεται

Screen Shot 2016-03-16 at 1.56.54 PMΤον προβληματισμό του για τη στάση που τηρεί η Ευρώπη απέναντι στο προσφυγικό εκφράζει ο Χρήστος: «Η Ευρώπη μ’ αυτά που κάνει δεν πάει καλά. Επρεπε να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουν οι άνθρωποι. Πού θα μείνουν εδώ; Δεν έχουμε εγκαταστάσεις για να τους φιλοξενήσουμε», υπογραμμίζει. Τονίζει ότι για τον πόλεμο, που είναι η βασική αιτία του προβλήματος, έχει μεγάλη ευθύνη η Ευρώπη, ενώ για το κύμα συμπαράστασης που έχει αναπτυχθεί προς τους πρόσφυγες σημειώνει ότι «είναι σίγουρα κάτι ευχάριστο». «Ο κόσμος λυπάται τους ανθρώπους. Τι να κάνει, να τους αφήσει να πνίγονται ή να βουλιάζουν στα νερά και στις λάσπες; Είναι αμαρτία», λέει καταλήγοντας.

 

Απάνθρωπα τα συρματοπλέγματα

Screen Shot 2016-03-16 at 1.57.49 PM«Πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες», υποστηρίζει ο Γιώργος και συμπληρώνει ότι «οι πρόσφυγες χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και βοήθειας». Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη τονίζει ότι κοιτάζει καθαρά τα συμφέροντά της χωρίς να λογαριάζει τίποτα, ενώ σχολιάζοντας τις προτάσεις και τις ενέργειες των Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων για τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στα σύνορα αναφέρει ότι «είναι απάνθρωπα».

 

 

Να ανοίξουν τα σύνορα

Screen Shot 2016-03-16 at 1.58.22 PM«Είναι πραγματικά κρίμα για τους ανθρώπους. Εχουν μαζί τους τα παιδάκια τους, τις οικογένειές τους και βασανίζονται απίστευτα», επισημαίνει ο Γιάννης και συμπληρώνει ότι η λύση στο πρόβλημα του προσφυγικού «θα ήταν να ανοίξουν τα σύνορα και οι άνθρωποι να πάνε στον προορισμό τους»

 

 

Να σταματήσει ο πόλεμος

Screen Shot 2016-03-16 at 1.59.09 PM Ο Νίκος, τον οποίο συναντήσαμε στην πλατεία της Σπλάντζιας, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. «Βλέπω καθημερινά να φέρνουν στις πλατείες Ομονοίας και Βικτωρίας ανθρώπους που δεν έχουν φαγητό, στέγη κ.λπ. δηλαδή τα απαραίτητα για να ζήσουν. Μ’ αυτό τον τρόπο, αφού δεν έχουν να φάνε κι όταν δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα, έγγραφα κ.λπ., τους αναγκάζουν ουσιαστικά να καταφύγουν στην εγκληματικότητα, χωρίς οι άνθρωποι να είναι εγκληματικά στοιχεία. Από την άλλη, αναγκάζουν τους υπολοίπους να γίνουν ρατσιστές χωρίς να είναι», αναφέρει ο Νίκος και προσθέτει ότι γύρω από το προσφυγικό έχουν αναπτυχθεί κυκλώματα και οικονομικά συμφέροντα που κατευθύνουν τις ροές των προσφύγων. «Γιατί δεν πάνε από την Τουρκία απευθείας στη Βουλγαρία κι έρχονται από την Ελλάδα; Προφανώς κάποιοι το κάνουν επίτηδες, υπάρχουν κυκλώματα που βγάζουν χρήματα, ενώ η Τουρκία τώρα ζητά λεφτά για να τους πάρει πίσω», σημειώνει, ενώ καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία».

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νότες αλληλεγγύης

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στην πλατεία της Αγοράς.

Οπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές (σωματεία και σύλλογοι) στη συναυλία μέχρι τώρα συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): • Εντέχνως Λαϊκοί. • Λουφαρδάκης Μιχάλης. • Μαλαξιανάκης Μάνος. • ΝΟΣΤΩΔΙΑ. • Καρνέζης Παναγιώτης & Κωνσταντινίδου Μαρίνα. • Σκουλάς Βασίλης. • Χορευτάκης Ηλίας. • Ψαλιδάκης Τάσος (τραγούδι) & Ντοκάκη Βιργινία (τραγούδι) & Σαλτάρης Γιώργος (πιάνο). Διοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων – Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, το Σωματείο Επισιτισμού, η Ενωση Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Χανίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Χανίων. Οπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους, «την Κυριακή στις 6 μ.μ. συμμετέχουμε στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και αντί εισιτηρίου φέρνουμε ό,τι μπορούμε απ’ τα είδη πρώτης ανάγκης: • Συσκευασμένα τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης: Ατομικά νερά, ατομικοί χυμοί, γάλα μακράς διάρκειας, μπισκότα, κρουασάν, φρυγανιές, κονσέρβες, ατομικές μαρμελάδες, παιδικές τροφές, διάφορα σνακ, μαρμελάδες, βούτυρο, ζάχαρη. • Είδη προσωπικής υγιεινής: Χαρτί υγείας, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, ξυραφάκια και διάφορα είδη υγιεινής. • Παιδικά είδη: Μωρομάντηλα, πάνες, μπιμπερό, κόλλες Α4, μαρκαδόροι κ.λπ. • Ρουχισμός: Κουβέρτες, υπνόσακοι, ρούχα και εσώρουχα, παπούτσια. • Πιρούνια, κουτάλια πιάτα και ποτήρια μίας χρήσης. Τηλ. Επικοινωνίας: 6972393624, 6979001486, 6974876469».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Συνεχίζει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Χανίων τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης «για την προσωρινή ανακούφιση των προσφύγων» καθημερινά από 9 π.μ. έως 2 μ.μ. στα γραφεία της στην οδό Ελ. Βενιζέλου 4 (κτήριο Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου), τρίτος όροφος, γραφείο 38. Η συγκέντρωση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης για τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Συγκεκριμένα: • Τρόφιμα: παστεριωμένο γάλα 1 lt μακράς διαρκείας σε χάρτινη συσκευασία που να διατηρείται εκτός ψυγείου (όχι εβαπορέ), βρεφικά γάλατα σε σκόνη, φρυγανιές, μπισκότα, μέλι και μαρμελάδες (σε ατομικές μερίδες), τσάι (σε φακελάκια). •Είδη ατομικής υγιεινής: μωρομάντηλα, πάνες, σαμπουάν και υγρό σαπούνι σε μικρές συσκευασίες ή επαγγελματικές μαζί με μικρά πλαστικά μπουκαλάκια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες. • Λοιπά είδη: πλαστικά ποτήρια, πιάτα, πιρούνια και θερμικά ποτήρια. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμ

 

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα