» Πρωτοποριακή µελέτη του Πολυτεχνείου µε τη στήριξη της Περιφέρειας
Σε ένα ενεργειακό αυτόνοµο, βιοκλιµατικού σχεδιασµού, κτήριο µετατρέπει την εγκατάσταση του παλιού Κέντρου Γεωργικών Ερευνών (ΚΕΓΕ) στο Αγροκήπιο µια µελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, µε τη στήριξη της Περιφέρειας προκειµένου να φιλοξενηθεί η τράπεζα σπόρων και το Ηerbarium (αποθετήριο αποξηραµένων φυτικών δειγµάτων) του ΜΑΙΧ.
Ο σχεδιασµός από µεριάς του ΜΑΙΧ είναι να αναζητηθεί και η χρηµατοδότηση για την υλοποίηση της ώστε να συµβάλλει στην ακόµα καλύτερη διαχείριση του σηµαντικού υλικού που διαθέτει η “Μονάδα ∆ιατήρησης Μεσογειακών Φυτών” του Ινστιτούτου.
Όπως µας ανέφερε ο βιολόγος στη Μονάδα, κ. Μιχάλης Χορευτάκης το παλιό κτήριο του ΚΕΓΕ έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΜΑΙΧ και ο σχεδιασµός προβλέπει την αναβάθµιση του για να φιλοξενήσει την πρώτη βιοκλιµατική µεσογειακή τράπεζα σπόρων.
«Όλες οι τράπεζες σπόρων στον πλανήτη έχουν βασιστεί στο µοντέλο της Βόρειας Ευρώπης, δεν λαµβάνουν δηλαδή τα δεδοµένα τα δικά µας του Μεσογειακού κλίµατος. Η τράπεζα σπόρων είναι µια υποδοµή που απαιτεί σηµαντικές ποσότητες ενέργειας καθώς διαθέτει µια µεγάλη κατάψυξη, ένα δωµάτιο στους -20 βαθµούς ιαι ένα ξηραντήριο. Και τα δύο µε µεγάλο ενεργειακό αποτύπωµα» σηµείωσε.
Με βάση το σχεδιασµό από το Πολυτεχνείο οι λειτουργίες του κτηρίου πλέον «θα υποστηρίζονται αξιοποιώντας το Μεσογειακό κλίµα, µε κάτοπτρα για την αποθήκευση και τη χρησιµοποίηση της ηλιακής ενέργειας ενέργειας και έναν ήπιο τρόπο διαµόρφωσης της θερµοκρασίας µε την προσθήκη περσίδων που θα λειτουργούν αυτόµατα ρυθµίζοντας την είσοδο και έξοδο του αέρα! Παράλληλα για τη θέρµανση και τη ψύξη θα αξιοποιείται η γεωθερµία» αναφέρει ο βιολόγος.
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
«Πρόκειται για µια ώριµη µελέτη, για τη χρηµατοδότηση της οποίας υπάρχει διάθεση» δηλώνει η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μαρία Μανδαλάκη.
Στην µελέτη αξιοποιήθηκαν οι πέτρινοι τοίχοι του κτηρίου ως θερµική µάζα που βοηθάει στη συλλογή θερµότητας, αλλά και η θερµοµόνωση στη στέγη και τα διπλά κουφώµατα που είχαν µπει στο παρελθόν.
«Θέλαµε να δούµε πως αυτό το κτήριο που είναι ειδικών συνθηκών µπορεί να γίνει ενεργειακά αυτόνοµο και βιοκλιµατικό έχοντας κατά νου ότι στεγάζει σπόρους και φυτά. Ευαίσθητα δηλαδή είδη της Μονάδας του ΜΑΙΧ» εξηγεί η κ. Μανδαλάκη.
Οι βασικές µελετητικές προτάσεις που εξασφαλίζουν την αυτονοµία και τη βιοκλιµατική λειτουργιά της µονάδας είχαν ως στόχο την αξιοποίηση του φυσικού “καλοριφέρ”, του νότιου δηλαδή τοίχου, δύο καµινάδων που εξασφαλίζουν τον εσωτερικό δροσισµό και ένα σύστηµα φωτοβολταικών και γεωθερµίας που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργία των ενεργοβόρων συστηµάτων όπως ο καταψύκτης για τη διατήρηση των σπόρων.
Πιο συγκεκριµένα, όπως επισηµαίνει η καθηγήτρια:
• «Το κτήριο έχει σταυροειδή κάτοψη και µια µεγάλη πλευρά προς το νότο αυτό µας δίνει τη δυνατότητα να εκµεταλλευτούµε την ηλιακή ακτινοβολία καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας, ειδικά το χειµώνα».
• «Με τη διάνοιξη δυο οπών στο κεντρικό κοµµάτι της σταυροειδής κάτοψης δηµιουργήσαµε δύο καµινάδες αερισµού που ο θερµός αέρας ανεβαίνει ψηλά και φεύγει και µε την βοήθεια των ρευµάτων εξασφαλίζεται ο καλός δροσισµός του κτηρίου»
• «Η ενεργειακή του αυτονοµία στηρίζεται και µε την αξιοποίηση της γεωθερµίας µε γεωτρήσεις που θα γίνουν στο χώρο».
Αξίζει να σηµειωθεί πως η κ. Μανδαλάκη και η µελετητική της οµάδας έχουν εµπειρία σε ανάλογα έργα µε βιοκλιµατική συµπεριφορά, όπως για το “Ηγουµενείο” της Αγίας Τριάδας, στην αποκατάσταση των Νεωρίων, για τον πύργο του Χατζ. Γιάνναρη στον Οµαλό κ.ά.