Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Πρωτοβουλία Πολιτών επιδιώκει την απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων σε 15 χρόνια στην ΕΕ

Η απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων σε 15 χρόνια στην ΕΕ είναι ο στόχος που θέτει μια “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών” (ICE), η οποία ξεκίνησε σήμερα με την ελπίδα ότι θα συλλεγούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές για να αναγκασθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για το θέμα.

Όπως μεταδίδει στην κεντρική σελίδα το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από επτά πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι ζουν στην Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, σύμφωνα με παρουσίαση της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Générations Futures (Μελλοντικές Γενιές). Το αίτημά τους επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ICE αποτελούν ένα εργαλείο συμμετοχής των πολιτών και επιτρέπουν την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα λαϊκής πρωτοβουλίας. Μια ICE που άρχισε το 2017 έχει ήδη οδηγήσει την Κομισιόν να επανεξετάσει τη νομοθεσία της για την γλυφοσάτη, ένα αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο.

Η νέα αυτή συλλογή υπογραφών θα γίνει ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 στους ιστοτόπους https://www.savebeesandfarmers.eu/ και https://www.generations-futures.fr/actualites/icepesticides/ για τη Γαλλία.

“Το να εξασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα συμφωνήσουν στην απαγόρευση φυτοφαρμάκων σε 15 χρόνια είναι μάλλον φιλόδοξο”, αναγνωρίζει η Ναντίν Λοβερζά, συντονίστρια της μκο Générations Futures. Ωστόσο για την ίδια “θα πρέπει να βγούμε από ένα αγροτικό σύστημα που έχει φτάσει στο τέλος του”.

Στη Γαλλία θα χρειαστεί να συλλεγούν τουλάχιστον 55.000 υπογραφές γι’αυτήν την ICE. Ένα αίτημα που έφερε τον τίτλο “Θέλουμε παπαρούνες” και αφορούσε την απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων συνέλεξε σχεδόν 979.000 υπογραφές. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για την έξοδο από τις περισσότερες χρήσεις της γλυφοσάτης την 1η Ιανουαρίου του 2020 και από κάθε χρήση της στις αρχές του 2023.

Οι μκο που υποστηρίζουν αυτό το αίτημα ζητούν συγκεκριμένα “τη σταδιακή απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων στην ευρωπαϊκή γεωργία σε ποσοστό 80% ως το 2030, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο τοξικά φυτοφάρμακα προκειμένου να γίνει (η ΕΕ) επικράτεια ‘απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα’ το αργότερο το 2035”, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Αυτές προτάσσουν να “δοθεί προτεραιότητα σε μονάδες αγροτικής εκμετάλλευσης μικρού μεγέθους, που είναι διαφοροποιημένες και ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές” και να “αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα” στις αγροτικές ζώνες, την ώρα που η κατάσταση είναι καταστροφική, με μαζικές εξαφανίσεις εντόμων και των θηρευτών τους (πουλιά, σκαντζόχοιροι, σαύρες, αμφίβια).

Σήμερα κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να συστήσει ένα πρόγραμμα μείωσης των φυτοφαρμάκων. Στη Γαλλία, δύο διαδοχικά σχέδια προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν αποτύχει. Μια νέα προσπάθεια προβλέπει τη μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως το 2025.

Για την Ναντίν Λοβερζά, το γαλλικό παράδειγμα των 3.000 αγροκτημάτων Dephy, τα οποία έχουν δεσμευτεί σε πρακτικές μείωσης των φυτοφαρμάκων, δείχνει ότι αυτό μπορεί να γίνει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Έρχεται η «Λευκή Νύχτα» στα Χανιά από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει για πρώτη φορά τη «Λευκή Νύχτα» στην πόλη των Χανίων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022...

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Άλλο ένα τροχαίο στον Κατσαμπά στα Χανιά

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Χανιά και μάλιστα στη διασταύρωση Δαγκλή και Κωνταντίνου Μητσοτάκη, ένα σημείο που έχει βρεθεί...

Μουσικό φινάλε για τις “Γιορτές Ρόκκας” στην αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Με τις μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κατακλύστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας στο πλαίσιο των "Εορτών Ρόκκας", που συνεχίστηκαν για...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα