Μια πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης αναγνωστικών δυσκολιών και δυσλεξίας εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον μαθητικό πληθυσμό της Κρήτης και συγκεκριμένα στον Δήμο Αποκορώνου.
Πρόκειται για τη μέθοδο R.A.D.A.R. (Rapid Assessment for Dyslexia και Abnormalities in Reading – Τάχιστη Αξιολόγηση Δυσλεξίας και Αναγνωστικών Ανωμαλιών), η οποία αξιολογεί εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα την αναγνωστική ευχέρεια ενός παιδιού, δίνοντας τη δυνατότητα -σε δεύτερη φάση- να υπάρξει πρώιμη παρέμβαση.
Την Τετάρτη το πρωί μέλη της επιστημονικής ομάδας που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας και ιατρικού διευθυντή του Οφθαλμολογικού Κέντρου Κρήτης «Εμμετροπία», Γιάννη Ασλανίδη, μετέβησαν στο δημοτικό κατάστημα στις Καλύβες Αποκορώνου προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτοι έλεγχοι σε παιδιά της περιοχής των οποίων οι οικογένειες δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο κ. Ασλανίδης το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, διευκρίνισε ότι η εξέταση γίνεται εντελώς δωρεάν και η μέθοδος δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρέμβαση αφού το μόνο που καλείται να κάνει το παιδί είναι να διαβάσει ένα κείμενο από την οθόνη του υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος καταγράφονται οι κινήσεις των οφθαλμών κι από κει μετά γίνεται η διάγνωση αν υπάρχει αναγνωστικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, το R.A.D.A.R. αποτελεί μια εξέταση εξ’ ολοκλήρου ψηφιακή, γρήγορη και φιλική προς τα παιδιά που δίνει τη δυνατότητα να εξαχθούν αντικειμενικά και μετρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο συγκέντρωσης του αναγνώστη, τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης και σύνθεσης των λέξεων καθώς και την αναγνωστική του ευχέρεια. Το λογισμικό του R.A.D.A.R. βασίζεται σε κατοχυρωμένους αλγόριθμους, καθώς κατέχει Ελληνικά και διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις Η.Π.Α. Η εν λόγω μέθοδος εφαρμόζεται στα παιδιά Αποκόρωνα από μια διεπιστημονική ομάδα την οποία αποτελούν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, οφθαλμίατροι, πληροφορικοί κ.ά. και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Στόχος του προγράμματος, όπως εξήγησε ο κ. Ασλανίδης, είναι να συγκεντρωθούν επιδημιολογικά στοιχεία για μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία στον μαθητικό πληθυσμό της Κρήτης. «Υπάρχουν αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν ότι η Ελλάδα είναι σε δεινή θέση σε ό,τι αφορά την “εκπαιδευτική φτώχεια” καθώς περίπου το 1/3 των μαθητών 15 ετών παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές έρευνες τα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες συχνά αναπτύσσουν στην πορεία της ζωής τους παραβατικές συμπεριφορές ως αντίδραση στην απόρριψη που εισπράττουν από συμμαθητές και καθηγητές, λόγω των χαμηλών μαθητικών τους επιδόσεών τους. «Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όσων βρίσκονται στις φυλακές έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα σε ένα παιδί αυτό κινδυνεύει στην πορεία με κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε ο κ. Ασλανίδης και συμπλήρωσε ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσλεξία και δυσκολίες στην ανάγνωση έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας από τα 7 έως τα 12 χρόνια της ζωής τους για να δεχθούν κάποια κατάλληλη – αποτελεσματική επιστημονική παρέμβαση.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μιλώντας στα «Χ.ν.», ανέφερε ότι γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα των μαθησιακών δυσκολιών και ο Δήμος Αποκορώνου θέλει να συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. «Αποδεχθήκαμε ως Δήμος να έρθει η ομάδα του κ. Ασλανίδη και να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της σε όσους μαθητές το επιθυμούν οι γονείς τους. Πρόκειται για μια εξέταση ανώδυνη, μη παρεμβατική και έχει εκδηλωθεί ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από το σύνολο σχεδόν των οικογενειών των μαθητών να συμμετέχουν», τόνισε ο κ. Κουκιανάκης και πρόσθεσε ότι επιδίωξη του Δήμου είναι τις επόμενες ημέρες οι εξετάσεις να γίνουν στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα ώστε να διευκολυνθούν όλες οι οικογένειες του Δήμου που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.