Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Πρωτοποριακή δράση από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

“Αφανείς Ήρωες” ονόμασαν την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν για την ελληνική επανάσταση οι μαθητές του 11ου δημοτικού σχολείου Χανίων. Όχι γιατί επικεντρώθηκαν σε άγνωστους ήρωες του 1821 αλλά γιατί χρειάστηκε να τους ξανασυστήσουν στην πόλη!

«Τα παιδιά επέλεξαν το θέμα. Ξεκινήσαμε από τη “Χάρτα του Ρήγα “ και με αυτή την αφορμή σκεφτήκαμε να στηρίξουμε την τοπική ιστορία μας» λέει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του δημοτικού Μαρία Κληματσάκη.
Τα παιδιά της 4ης τάξης χαρτογράφησαν τα Χανιά με κριτήριο τα ονόματα δρόμων και σημείων της πόλης προς τιμήν σημαντικών φυσιογνωμιών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Όμως, στην πορεία διαπίστωσαν ότι «για αρκετούς από τους δρόμους και τα σημεία, ενώ υπάρχει το όνομα στην ταμπέλα, στην συνέχεια έχουν μετονομαστεί ή έχει χαθεί το κανονικό τους όνομα. Παραδείγματος χάρη, η Πλατεία 1821 των Χανίων είναι γνωστή ως πλατεία Σπλάντζια» εξηγεί η κ. Κληματσάκη. «Θέλαμε να δείξουμε την ιστορία στα παιδιά αλλά πολλοί συντοπίτες μας, επίσης, δεν ήξεραν τα ονόματα. Κάναμε γκάλοπ εκεί όπου έγιναν τα γυρίσματα και οι άνθρωποι μας έλεγαν “πρώτη φορά το ακούμε”» σημειώνει χαρακτηριστικά η εκπαιδευτικός.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκέντρωσαν πηγές και πληροφορίες σχετικές με την ελληνική επανάσταση ανάλογα με τα σημεία και τους δρόμους που εντόπισαν στον χάρτη της πόλης και ολόκληρα τα Χανιά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ήρθαν σε επαφή με τη δράση τους. «Πήγαν στη δημοτική βιβλιοθήκη και με τη βοήθεια των εργαζόμενων εκεί βρήκαν στοιχεία. Να τονίσω ότι όλο αυτό έγινε σε περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά και, βέβαια, είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση των γονέων, οι οποίοι έφερναν τα παιδιά ανά ομάδες, τηρώντας όλα τα μέτρα, στους χώρους όπου γίνονταν τα γυρίσματα» λέει η κ. Κληματσάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εκτός από τα παιδιά της 4ης τάξης, η ταινία προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των μαθητών, αφού «τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα με τη δράση όταν ολοκληρώθηκε. Έδειξαν την ταινία στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους, γιατί έχουμε ένα μεγάλο σχολείο με 13 τμήματα και 255 παιδιά. Τα ίδια μεταλαμπάδευσαν όσα έμαθαν και στο υπόλοιπο σχολείο αλλά και στους γονείς που έμειναν κατενθουσιασμένοι».
Η δράση τέθηκε υπό την αιγίδα του δήμου των Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και η ταινία είναι διαθέσιμη για το κοινό στην ιστοσελίδα του 11ου δημοτικού σχολείου Χανίων (https://youtu.be/SKIBZNv65os), ενώ, όπως τονίζει η κ. Κληματσάκη «όλα αυτά δε θα γινόντουσαν χωρίς την θεατρολόγο μας, την Σοφία Κάσσαρη και την δασκάλα Μαρία Γοναλάκη που φέτος φεύγει με σύνταξη μετά από σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας και ήθελε να δώσει κάτι ξεχωριστό στα παιδιά της».

 

ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Από την Κρήτη στη Χαλκίδα, στο 5ο Γυμνάσιο, όπου επί 5 μήνες, οι 330 μαθητές του γυμνασίου, με την καθοδήγηση 17 καθηγητών τους, χαρτογράφησαν την Χαλκίδα με βάση σημαντικά τοπόσημα και δρόμους που είχαν ονόματα ηρώων της επανάστασης, αλλά όχι μόνο, και τόπων της επανάστασης, επιφανών ανδρών και γυναικών της Χαλκίδας και, επίσης, φιλελλήνων.
Με ζητωκραυγές στο προαύλιο του σχολείου υποδέχτηκαν την τυπωμένη επετειακή εφημερίδα που δημιούργησαν για την Ελληνική Επανάσταση οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου δημοτικού σχολείου Πεντέλης. Η εφημερίδα ήταν ένας κατάλληλος και αποτελεσματικός τρόπος αφού ηλεκτρονικά μπορούσε να μοιραστεί σε πολλούς μαθητές και γονείς, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με τα μέτρα κατά του κορονοϊού, αλλά, επιπλέον, είχε πάρα πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Δηλαδή, μπορούσε να καλύψει όχι μονάχα αυτούς που αρθρογραφούν, αλλά και αυτούς που κάνουν κόμικ, αυτούς που γράφουν διηγήματα, αυτούς που έφτιαξαν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οπότε, μπορούσαν πολλά παιδιά ανάλογα με την κλήση τους να εμπλακούν στην εφημερίδα.

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες