Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Πρωτοποριακή απόφαση από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου

Την μετατροπή του παλιού ΧΥΤΑ του Σελίνου, που πρόσφατα αποκαταστάθηκε, σε χώρο φιλοξενίας δύο φωτοβολταϊκών πάρκων πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου – Σελίνου.

Για τον σκοπό αυτό θα καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα “Α. Τρίτσης”.
Το Δ.Σ. Καντάνου-Σελίνου ενέκρινε την παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου στο οποίο λειτουργούσε ο ΧΥΤΑ στη ΔΕΥΑ Σελίνου στη συνεδρίαση του την περασμένη εβδομάδα.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σελίνου κ. Γιάννης Βαρδουλάκης τόνισε πως «ο συγκεκριμένος χώρος είναι έτοιμος να δεχθεί τα φωτοβολταϊκά, είναι οργανωμένος, με δρόμο, περιφραγμένος, καθαρός, με έργα διαχείρισης ομβρίων, λείπει μόνο η ηλεκτροδότηση. »
Παράλληλα για τους Σελινιώτες είναι ιδιαίτερα σημαντική η αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΧΥΤΑ που παρότι είχε κλείσει από δεκαετίας χρησιμοποιούνταν για την ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων και είχε απαράδεκτη εικόνα. «Ο ΧΥΤΑ παρότι δεν πήγαινε σκουπίδια ο Δήμος εδώ και χρόνια ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Έγινε η αποκατάσταση του – μένουν κάποιες λίγες εργασίες για να ολοκληρωθεί – μαζεύτηκαν τα σκουπίδια μέσα από το ΧΥΤΑ αλλά και από τους γύρω λόφους και πλαγιές και μια εικόνα που μας πρόσβαλλε όλους πλέον δεν υπάρχει» τόνισε ο κ. Βαρδουλάκης.
Σύμφωνα με τον μηχανικό του Δήμου Καντάνου- Σελίνου κ. Μανώλη Κοτρωνάκη τα φωτοβολταϊκά θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας που θα επιστρέφει στη ΔΕΗ ώστε να υπάρχει ενεργειακός συμψηφισμός με τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ Σελίνου. Έτσι η ΔΕΥΑ θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους που αυτή τη στιγμή διαθέτει για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Το ακίνητο του πρώην ΧΥΤΑ έχει έκταση 15.477,12 τμ. και βρίσκεται στην περιοχή Αγ. Θεοδώρων ανάμεσα σε Κουντούρα και Σκλαβοπούλα. Η παραχώρηση γίνεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, στο πλαίσιο υποβολής πρότασης ένταξης στη δράση: «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων»του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης».
Τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που προβλέπεται να λειτουργούν θα παράγουν έκαστο 235 KW. Με βάση το τεχνικό δελτίο «το συνολικό έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και
εξοικονόμησης ενέργειας στις ενεργοβόρες υποδομές ύδρευσης και λυμάτων (όπως εξοπλισμοί σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις), καθώς και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με την εγκατάσταση Φ/Β Συστημάτων για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό των καταναλώσεων των αντλιοστασίων.»

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα