Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Πρωτοφανής προχειρότητα για το έργο της Δημοτικής Αγοράς

Την ερχόμενη Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του δικαστηρίου θα κριθεί το μέλλον του έργου αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς με τον κίνδυνο οι διαγωνιστικές διαδικασίες να επανεκκινήσουν από την αρχή και να οδηγηθούμε σε φιάσκο, να είναι υπαρκτός.

Αιχμές για τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, άφησαν την Παρασκευή το πρωί επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και εκπρόσωποι των καταστηματαρχών, αμέσως μετά την ενημερωτική συνάντηση που συγκάλεσε ο δήμαρχος Χανίων. Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή στο έργο προέκυψε από την απόρριψη εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου της διαγωνιστικής διαδικασίας που ανέδειξε ανάδοχο του έργου την εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ και η οποία αφορά το έργο στήριξης και ανακαίνισης της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Χανίων στις 30 Νοεμβρίου, έκρινε ότι κακώς είχε απορριφθεί από την διαγωνιστική επιτροπή η πρόταση συμμετοχής που είχε υποβάλλει η σύμπραξη εταιριών “Ενωση Οικονομικών Φορέων P&C Development S.A. – NAOYM Σ.Θ. Α.Τ.Ε.».
Πλέον, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη Τρίτη, όταν το δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που υπέβαλλε ο Δήμος Χανίων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

«Τα νέα δεδομένα μπορεί να έχουν αιφνιδιάσει ως προς την πορεία του έργου, όμως και τα νομικά επιχειρήματα αλλά και η σκοπιμότητα του έργου, ως προς το δημόσιο συμφέρον, θα επιτρέψουν την ομαλή έκβαση της υπόθεσης που θα οδηγήσει στην εκκίνηση του έργου σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα αμέσως μετά τα Φώτα», δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Ερωτηθείς ο κ. Σημαδηράκης για τις πολιτικές αιχμές που αφήνει η αντιπολίτευση ενάντια στη Δημοτική Αρχή ως προς τη δυνατότητα που υπήρχε – με καλύτερη προετοιμασία – να αποτραπεί αυτή αρνητική εξέλιξη, υπογράμμισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι «η επιτροπή διαγωνισμού δεν είναι μια επιτροπή του Δήμου Χανίων».
«Ο Δήμος Χανίων είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη της προκήρυξης του διαγωνισμού. Αυτό έγινε και έγινε έλεγχος από όλα τα αρμόδια νομικά όργανα και η προκήρυξη αυτή δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα. Η επιτροπή διαγωνισμού συστήνεται έπειτα από κλήρωση και συμμετέχουν σε αυτή εκπρόσωποι φορέων, εργοληπτών, του ΤΕΕ και άλλων υπηρεσιακών για να μπορεί έτσι να υπάρχει ανεξαρτησία και αμεροληψία. Στη συνέχεια η εισήγηση αυτής της επιτροπής πέρασε μέσα από την οικονομική επιτροπή του Δήμου όπου ομόφωνα ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Είναι λοιπόν σαφές ότι δεν μπορεί καμία Δημοτική Αρχή να παρεμβαίνει στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση και συμβασιοποίηση οποιουδήποτε έργου», είπε ο κ. Σημανδηράκης.
Τόνισε δε ότι μπορεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να έκρινε ότι σε κάποιο στάδιο του διαγωνισμού θα έπρεπε να είχε ληφθεί μια διαφορετική απόφαση, αλλά την ίδια στιγμή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που κάνει κι αυτή έλεγχο νομιμότητας θεώρησε ότι όλα έγιναν σωστά.

ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ… ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ

Ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” για τη θέση που διατύπωσαν οι καταστηματάρχες, ότι δηλαδή θα έπρεπε να ειδοποιηθούν οι καταστηματάρχες να εγκαταλείψουν την Αγορά αφού συμβασιοποιηθεί το έργο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αναταραχή που θα προκαλούσε μια οποιαδήποτε εμπλοκή, ο κ. Σημαδηράκης “πέταξε το μπαλάκι” στους ίδιους τους καταστηματάρχες λέγοντας πως έφυγαν νωρίτερα με δική τους πρωτοβουλία.
«Τους είχαμε ενημερώσει κατηγορηματικά ότι θα υπάρχει μια περίοδο χάριτος περίπου 10 ημερών μετά την υπογραφή της σύμβασης. Προφανώς όμως επειδή αυτό που συνέβη δεν το περίμενε κανείς πολλοί από αυτούς είχαν κάνει τον δικό τους προγραμματισμό», απάντησε σχετικά ο δήμαρχος, ενώ αφού αναγνώρισε ότι μια αρνητική εξέλιξη την Τρίτη θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους καταστηματάρχες και την τοπική κοινωνία, εξέφρασε την ελπίδα την Τρίτη να υπάρξει αίσια έκβαση στο δικαστήριο ώστε να μην ανατραπεί ο αρχικός προγραμματισμός.

«ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ»

Πάντως, εκ μέρους των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αφέθηκαν αιχμές για τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.
Για «προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο» έκανε λόγο ο Γρηγόρης Αρχοντάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα αυτά θα μπορούσαν να προβλεφθούν».
«Η όλη διαδικασία που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο θέμα δείχνει προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Ο Δήμος έχει ένα “στρατό” δικηγόρων, θα μπορούσε όλα αυτά νομικά θα μπορούσαν να εξεταστούν μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί αυτή η εμπλοκή. Εμπλοκή που αν το δικαστήριο κρίνει παράνομη τη διαδικασία θα καθυστερήσει την έναρξη του έργου τουλάχιστον κατά ένα έτος. Κι αυτό σημαίνει όχι μόνο καθυστέρηση αλλά είναι αμφίβολο αν τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρχουν σε έναν χρόνο ενώ όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν βρει καταστήματα εκτός Δημοτικής Αγοράς θα έχουν τεράστια έξοδα να αντιμετωπίσουν. Σε γενικές γραμμές θα είναι μια καταστροφή και για τις επιχειρήσεις αλλά και για το κέντρο των Χανίων», είπε ο κ. Αρχοντάκης.

Ο ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ

Για ένα θέμα «βαθύτατα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό» έκανε λόγο ο Ευτύχης Δαμιανάκης.
Σε ό,τι αφορά την ένσταση που διατύπωσε το ελεγκτικό συνέδριο στον προσυμβατικό έλεγχο, σημείωσε ότι η κοινοπραξία που αποκλείστηκε δεν υπέβαλε ένσταση, ενώ από την Αποκεντρωμένη υπήρξε ομόφωνη έγκριση της απόφασης της επιτροπής διαγωνισμού.
«Το έργο πρέπει να προχωρήσει. Καταφέραμε -και με δική μου συμβολή λόγω πολυετούς ασκήσεως δικηγορίας στην Αθήνα – και πήραμε δικάσιμο 7 του μήνα ενώ θα πηγαίναμε 19 Ιανουαρίου. Κάναμε την προσφυγή ανάκλησης της απόφασης και περιμένουμε την Τρίτη. Ευελπιστούμε ότι το θέμα θα πάει καλά. Οποιοαδήποτε άλλη συζήτηση σε αυτή τη φάση νομίζω ότι παρέλκει», τόνισε ο κ. Δαμιανάκης.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ Β’

Ο τ. δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι «το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό» και οι εξελίξεις είναι αρνητικές «θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα» για τις επιχειρήσεις της Δημοτικής Αγοράς. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλά αλλά υπάρχει αγωνία έως ότου η διαδικασία κλείσει», πρόσθεσε.
Ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε δε ότι εφόσον δεν δικαιωθεί δικαστικά ο Δήμος τότε η διαδικασία θα επανεκκινήσει από την πρώτη φάση: «Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογίζουμε περίπου 1,5 χρόνο μέχρι να ξεκινήσει το έργο», είπε ο κ. Βάμβουκας ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη, ανέφερε ότι «όταν έχεις απέναντί σου μια ανώτατη δικαστική εξουσία, προφανώς αυτή βασίζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα. Στη νομική υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές και πάντα οι χειρισμοί μας έχουν τη σημασία τους. Ομως εγώ δεν θέλω να κρίνω τους χειρισμούς. Θα πρέπει όμως από τώρα να σκεφτόμαστε ένα πλαν Β εφόσον τα πράγματα δεν πάνε καλά».

«ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ»

Εκ μέρους της παράταξης Σαρρή ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Λιβάνιος μίλησε για μια «δύσκολη απόφαση (του Ελεγκτικού Συνεδρίου) που δεν βγαίνει εύκολα».
«Δεν την έχουμε διαβάσει και αν δεν τη διαβάσουμε όλα τα άλλα είναι εικασίες», επεσήμανε ο κ. Λιβάνιος ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αν ισχύουν τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά τότε δικαίως η διαγωνιστική επιτροπή απέκλεισε την κοινοπραξία για την οποία διατύπωσε ένσταση το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η εταιρεία που ήταν να αναλάβει το έργο θα “κυνηγήσει” την υπόθεση. «Διαφορετικά θα αλλάξουν πολλά δεδομένα και το έργο μπορεί να χαθεί», ανέφερε.

«ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ»

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Λουτσέτης μίλησε για μια «πολύ κακή εξέλιξη για την πόλη» αλλά και για την αναστάτωση που αυτή προκαλεί στους καταστηματάρχες. Τόνισε ότι τα δημόσια έργα έχουν μια περίπλοκη νομοθεσία, μια νομοθεσία “κόσκινο”, που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών και όχι τις ανάγκες των κοινωνιών, ενώ συχνά οδηγεί σε αντιφατικά αποτελέσματα, όπως «το νόμιμο για την Αποκεντρωμένη να μην είναι νόμιμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο».
«Το ζήτημα είναι βαριά πολιτικό κατά πόσον υπάρχει προτεραιότητα να ξεπερνιούνται τέτοιες διαδικασίες. Και βέβαια εμείς καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς. Δεν φταίνε αυτοί να τους κάνει το κράτος, κεντρικά ή τοπικά, “μπαλάκι”», είπε ο κ. Λουτσέτης.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Στο μεταξύ, αναστατωμένοι δηλώνουν οι καταστηματάρχες μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μιχάλης Παλιός που παραβρέθηκε στην ενημερωτική συνάντηση τόνισε ότι προκύπτει ένα «τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα».
«Οι περισσότεροι έχουν ήδη αδειάσει τα μαγαζιά τους, έχουν διώξει τα εμπορεύματα και προχωράνε σε διαδικασίες αποξήλωσης. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν εγκατασταθεί σε μαγαζιά γύρω από την Αγορά και όλοι είναι σε μια κατάσταση που δεν ξέρουν πως είναι η επόμενη ημέρα», δήλωσε ο κ. Παλιός.
Συνεχίζοντας άφησε αιχμές για τον προγραμματισμό του Δήμου Χανίων λέγοντας πως «βιάστηκε πριν υπογραφεί η σύμβαση να βάλει τους ιδιοκτήτες σε διαδικασία απομάκρυνσης. Κατά τη γνώμη μας έπρεπε να υπογραφεί η σύμβαση και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες».
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι οι καταστηματάρχες θα προσφύγουν κατά της Δημοτικής Αρχής σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση στο δικαστήριο, ο κ. Παλιός τόνισε ότι «θα περιμένουμε την απόφαση και μετά με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία θα κάτσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν να τα λύσουμε σιγά σιγά».
Σημειώνεται ότι στην Δημοτική Αγορά στεγάζονται συνολικά 55 καταστήματα.
Στη σύσκεψη συμμετείχε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος Λάμπρος Γούλας ο οποίος δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σύλληψη 37χρονου για ενδοοικογενειακή βία στην Κίσσαμο

Στην σύλληψη ενός 37χρονου άντρα για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν αστυνομικοί της Κισσάμου το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη έγκυος σύζυγος του συλληφθέντα...

Το Ι.Χ. κατέληξε… στον τοίχο!

Πάνω σε εξωτερικό τοιχείο κατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά στο Κουμ Καπί έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες της Κυριακής λίγο πριν τις 6. Από...

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου “Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων....

Εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα Χανιά

Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Καλοκαιριού και αφιερώνεται στην Παναγία με τις δέουσες δοξασίες ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Σε...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα