Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Πρώτο βραβείο για τον Βαγγέλη Κακατσάκη

» Εκδήλωση απονομής στην Αθήνα

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών – ΕΕΛ ιδρύθηκε το 1934, με πρώτο πρόεδρο τον Zακυνθινό λογοτέχνη και δημοσιογράφο Γρηγόρη Ξενόπουλο και είχε έδρα την Αθήνα. Πρόεδροι της ΕΕΛ υπήρξαν επίσης ο Μαλακάσης, ο Σικελιανός και ο Καζαντζάκης. Ακολούθησαν άλλα ηχηρά ονόματα της Ελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης.
Σήμερα η ΕΕΛ στεγάζεται στην οδό Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, με τον πανάξιο πρόεδρό της κ. Κώστα Καρούσο, και διευθύνεται από εννεαμελή επιτροπή.
Στην κεντρική αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών – ΕΕΛ, το απόγευμα της 7/6/2023, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΕΕΛ, απονομής βραβείων πεζού λόγου καθώς και ποίησης, «Μάρκου Αυγέρη» που είναι από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία.
Την εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή εισαγωγή ο πρόεδρος της ΕΕΛ κ. Κώστας Καρούσος, και στην συνέχεια αποδόθηκαν τα βραβεία ποίησης.
Σειρά είχε τώρα η πεζογραφία, με το πρώτο βραβείο να μοιράζονται η Άννα Φιλιώτου, καθηγήτρια αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – συγγραφέας, για το μυθιστόρημά της “Το ξετύλιγμα της δαντέλας” εκδόσεις “Λεξίτυπον”, καθώς και ο κατάδικός μας, Βαγγέλης Κακατσάκης, ποιητής μα και λογοτέχνης. Να μην ξεχνάμε και τακτικός συνεργάτης των Χανιώτικων Νέων, με το ιστορικό μυθιστόρημά του “Πότες θα κάμει ξεστεριά”.

Φίλε Βαγγέλη, επί τη ευκαιρία, θέλω να ξαναπώ δυο λόγια για το εξαιρετικό σου βιβλίο που αυτοδίκαια του ανήκει το πρώτο βραβείο της ΕΕΛ, που το μοιράστηκες με την κα Φιλιώτου.
Διαβάζοντας την “Καμπάνα”, καθώς και τα υπόλοιπα διηγήματα του βιβλίου διαπίστωσα πως προσπάθησες να παρουσιάσεις με μοναδικό τρόπο -θα έλεγα καζαντζάκικο- και έδωσες μια εικόνα από την τουρκοκρατούμενη Κρήτη, όπως σου τα διηγήθηκε η γιαγιά σου η Στελιανίτσα «δίπλα στην παραστιά τις χειμωνιάτικες νύχτες». Μου θύμισες τις διηγήσεις της γιαγιάς μου της Αριστέας που μου εξιστορούσε για τους παππούδες της που ήσαν Χαΐνηδες.
Υπέροχη και εντυπωσιακή η διήγηση για το χωριό που «Ετοιμάζεται να τουρκέψει» και όλοι περίμεναν το θαύμα με την καμπάνα. Τελκά η καμπάνα, σαν από θαύμα χτύπησε και το χωριό δεν τούρκεψε!
Δανείζομαι μια παράγραφο από την υπέροχη αντιφώνησή σου:
«Το βιβλίο μου “Πότες θα κάμει ξαστεριά” που εκδόθηκε το 2021 στην επέτειο των 200 χρόνων της Μεγάλης των Ελλήνων Επανάστασης, από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, της οποίας είμαι τακτικός συνεργάτης εδώ και 45 χρόνια, και το μοναδικό στο είδος του μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη…
Φίλες και φίλοι καλώς βρεθήκαμε απόψε εδώ στον ιστορικό φιλόξενο χώρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ», με παρόντες μεταξύ άλλων τον Άγγελο Σικελιανό και τον Νίκο Καζαντζάκη, που διετέλεσαν πρόεδροί της, και βέβαια τον Μάρκο Αυγέρη…».
Με επιστολές τους συνεχάρησαν τον τιμημένο:
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νικόλαος Παπαδάκης:
«Υπόψη προέδρου Κώστα Καρούσου – Σας συγχαίρω θερμά για την απόφασή σας να απονείμετε στον Βαγγέλη Κακατσάκη το πρώτο βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών «Μάρκος Αυγέρης», ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας».
Ο σντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής:
«Αποτελεί τιμή και περηφάνεια για τον τόπο μας… και συμβολή στον Ελληνικό Λογοτεχνικό χώρο… αυτή η ξεχωριστή διάκριση».
Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης:
«Εκφράζοντας τα συναισθήματα των συνδημοτών και συγχωριανών του, τον συγχαίρουμε για αυτή τη διάκριση που κοσμεί τον τόπο και σεμνυνόμεθα γι’αυτό»
Τελειώνοντας με κάτι προσωπικό.
Βαγγέλη εύχομαι να ανέβεις ακόμα πιο ψηλά, μέχρι την πιο ψηλή κορφή της Μαδάρας που τα λένε και Λευκά Όρη, όχι περπατώντας, μα Λογοτεχνικά!
Και με έναν Ασηγωνιώτικο χαιρετισμό «Χαιρετώ σε κι αγαπώ σε», που έλεγε η μάνα μου η Στυλιανή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα