Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Προτεραιότητα η “Δαίδαλος Α.Ε.” για την Περιφέρεια Κρήτης

Η “Δαίδαλος Α.Ε.” αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης για τον τομέα των έργων και υποδομών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Το γεγονός αυτό διαφάνηκε από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη στην ημερίδα της ΠΕΔ Κρήτης και της ΕΕΤΑΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Όπως σημείωσε ο Στ. Αρναουτάκης, από το τρέχον πρόγραμμα 2014-2020, από τα 393 δημόσια έργα,  τα 198 έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους του νησιού. Στην πραγματικότητα το 50% των έργων, τα 200 από τα 400 περίπου εκατομμύρια, χρηματοδοτούν έργα φορέων του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης.
«Το μισό περιφερειακό πρόγραμμα αξιοποιείται σε έργα των Δήμων της Κρήτης. Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: μελέτες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, δίνοντας έμφαση στην αναγκαία προετοιμασία των μελετών. «Τα έργα δίνουν την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και πρέπει γι’ αυτό να είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους πόρους που είναι διαθέσιμοι αυτή την περίοδο και την επόμενη», τόνισε.
Το νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίζει σημαντικότερους πόρους στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», ύψους 564 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό αυξημένο κατά  τουλάχιστον 100 εκατομμύρια, σχετικά με το προηγούμενο πρόγραμμα και διαθέτει ακόμα  περισσότερους πόρους για έργα και δράσεις από τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ως παράδειγμα την διεκδίκηση και την εξασφάλιση 150 εκ ευρώ για τα έργα των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη τα οποία υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο. Σημείωσε δε πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα έρθει με συνέργειες και συνεργασία, Περιφέρειας, Δήμων και αναπτυξιακών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την εταιρεία “Δαίδαλος ΑΕ” θα έχει 50 μηχανικούς για την ωρίμανση μελετών και έργων στην Κρήτη. Ανέφερε μάλιστα πως ήδη για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου προχωρεί η πρόσληψη εννέα μηχανικών που θα στηρίξουν τα έργα. Αντίστοιχες προσλήψεις μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας θα γίνουν για να στηρίξουν όλες τις Π.Ε., τους συνεργαζόμενους Δήμους και τις κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα