Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Προτάσεις για το “Δασκαλογιάννης”

Τις προτάσεις που κατέθεσε στην Fraport Greece για την ανάπτυξη του αεροδορμίου Χανίων, παρουσιάζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα σε σχετικό υπόμνημα που επιδόθηκε σε συνάντηση με τη διοίκηση του  αεροδρομίου τονίστηκε η ανάγκη να καταστεί το αεροδρόμιο διεθνώς ανταγωνιστικό με υιοθέτηση ευέλικτων τιμολογιακών πολιτικών.
Σύμφωνα με το υπόμνημα του Συνδέσμου η διαχειρίστρια εταιρία «θα πρέπει να διαμορφώνει όρους φιλικούς για την τουριστική ανάπτυξη, να αποτρέπει μονοπωλιακές πρακτικές και να διευκολύνει την προσέγγιση νέων αερομεταφορέων που θα φέρουν κοντά τον πλέον ανερχόμενο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας σε περισσότερες και ποιοτικότερες αγορές.»
Ο Σύνδεσμος επίσης τονίζει ότι τα τέλη χρήσης θα πρέπει να δίνουν κίνητρα κι όχι να αποτρέπουν εταιρίες να το χρησιμοποιούν, ειδικά στις αρχές και τις απολήξεις της σεζόν.
Τέλος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εργαστούν ώστε τα Χανιά να καταστούν προορισμός ποιότητας, όπου η ζήτηση θα είναι ανελαστική και λιγότερο εξαρτώμενη από συγκυριακά φαινόμενα.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επισημαίνοντας τη συμβολή του τουρισμού στην τοπική οικονομία, ο Σύνδεσμος στο υπόμνημά του τονίζει πως  σε Χανιά και Ρέθυμνο, τόσο η περυσινή όσο και η επερχόμενη σεζόν δίνουν σημαντικές θετικές καταγραφές σε επίπεδο αφίξεων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2017 οι διεθνείς αφίξεις ανήλθαν στον αριθμό των 1.093.702 και του εσωτερικού στο επίπεδο των  414.797», αναφέρει το υπόμνημα και προσθέτει: «Όλα τούτα δείχνουν ότι ο προορισμός έχει ανοδική πορεία. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό κι αδράνεια. Αλλά όλοι οι φορείς πρέπει να συνεισφέρουμε ιδέες ώστε με τον καλύτερο δυνατό και τεκμηριωμένο τρόπο να διαμορφώσουμε μια περιφερειακή και τοπική στρατηγική για τον τουρισμό κι όχι μόνο. Άλλωστε ο κλάδος  έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για την συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΥΛΗ
Ο Σύνδεσμος τονίζει επίσης ότι «το αεροδρόμιο, ειδικά για νησιωτικές περιοχές, μαζί με τις λιμενικές υποδομές, είναι οι μόνες γέφυρες επικοινωνίας και μεταφορών κι άρα αναπόσπαστο εργαλείο του οικονομικού γίγνεσθαι. Συνεπώς, όπως έχει επανειλημμένα ειπωθεί τα τελευταία χρόνια, κινήσεις ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να εντάσσονται σε μια αναπτυξιακή στρατηγική και όχι σε εισπρακτικές και κοντόφθαλμες λογικές. Ουσιαστικά μέσα από τις κινήσεις αυτές αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας  θα πρέπει να διασφαλίζεται μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

“ΝΑΙ” ΣΤΗ FRAPORT ΑΛΛΑ…
Ο Σύνδεσμος θεωρεί πως ήταν «επιβεβλημένη κίνηση» «η παραχώρησή του “Ιωάννης Δασκαλογιάννης” σε έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές αεροπορικών υποδομών στον κόσμο», υποστηρίζοντας ότι «ήλθε να αντικαταστήσει την αδυναμία της Πολιτείας να παίξει τον αναπτυξιακό ρόλο, που προαναφέραμε, λόγω της κρίσης και των δημοσιονομικών περιορισμών, που έχουν επιβληθεί στη χώρα».
Διευκρινίζει όμως πως «ουσιαστικά με την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας από την Fraport Greece, όλοι οι παράγοντες του τουρισμού της περιοχής ανέμεναν και αναμένουν την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου, τεκμηριωμένου αναπτυξιακού πλάνου για τη διεθνή πύλη της Δυτικής Κρήτης.
Ένα τέτοιο σχέδιο, σύμφωνα και με τον πλέον αδαή περί τα τουριστικά θέματα, δεν μπορεί να παραβλέπει ότι το αεροδρόμιο θα πρέπει να διαμορφώνει όρους φιλικούς για την τουριστική ανάπτυξη, να αποτρέπει μονοπωλιακές πρακτικές και να διευκολύνει την προσέγγιση νέων αερομεταφορέων που θα φέρουν κοντά τον πλέον ανερχόμενο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας σε περισσότερες και ποιοτικότερες αγορές».
Επιπλέον τονίζεται ότι «η 24ωρη λειτουργία του αεροδρομίου καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ώστε ο “Ιωάννης Δασκαλογιάννης” να κλειδώσει μια θέση στο διεθνή αεροπορικό χάρτη, ως βασικό σημείο για τις αερομεταφορές κι όχι μόνο ως ένα εποχικό αεροδρόμιο».

Στα Χανιά ξανά σήμερα ο Zinell
2Εν τω μεταξύ, σ τα Χανιά θα βρεθεί ξανά σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell (φωτ.) , λίγες ημέρες μετά την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η εταιρεία στην πόλη μας για το αεροδρόμιο Χανίων.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Χανίων, ο κ. Zinell ζήτησε να συναντηθεί με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα προκειμένου να ενημερωθεί για τις απόψεις του Δημάρχου Χανίων για τα ζητήματα διαχείρισης του αεροδρομίου, που απασχολούν τη χανιώτικη κοινωνία, λόγω της απουσίας του κ. Βάμβουκα από την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Η γνωστοποίηση της συνάντησης προκάλεσε την αντίδραση της  Ανοικτής Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του Αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης, η οποία κατηγορεί εκ νέου τον δήμαρχο Χανίων για τη στάση του στο θέμα της Fraport γενικότερα αλλά και για τη νέα αυτή συνάντηση, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – πως πραγματοποιείται την ώρα που «οι πολίτες των Χανίων και οι συνάδελφοι του της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού περιμένουν τις απαντήσεις της Fraport».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα