Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Πρόταση ΣΕΒ: στο πακέτο Γιούνκερ η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Τέσσερα επενδυτικά σχέδια προτείνει ο ΣΕΒ για ένταξη στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ (“Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις” – EFSI), ενώ περισσότερες προτάσεις από μεμονωμένες επιχειρήσεις αναμένονται μόλις οριστικοποιηθούν τα κριτήρια και χαρακτηριστικά Ταμείου.

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σήμερα σε εκδήλωση στην εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα: «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις και Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα» που πραγματοποιείται στο Ζάππειο με συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Jyrki Katainen, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει αργότερα χαιρετισμό.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), Marc Peterschmitt ότι η Τράπεζα θα ξεκινήσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, σε προσωρινή βάση έως το 2020, ενώ σύντομα θα ανοίξει γραφείο και στην Αθήνα με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής.

Οι προτάσεις για το πακέτο Γιούνκερ περιλαμβάνουν:

•Την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, έργο που όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος της Ελλάκτωρ κ. Α. Καλλιτσάντσης έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ που μπορεί να αποσβεστεί σε 5 χρόνια καθώς θα επιτρέψει την υποκατάσταση της ακριβής παραγωγής ενέργειας στο νησί από πετρελαϊκές μονάδες (που κοστίζει στους καταναλωτές περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο) με την ενεργειακή τροφοδότηση από την ηπειρωτική χώρα. Θα οδηγήσει δηλαδή σε σοβαρή μείωση του ενεργειακού κόστους για όλη τη χώρα, που εκτιμάται σε 7-8 %.

•Τον τομέα της λεγόμενης «Silver Economy» (παροχή υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία). Η πρόταση αφορά την κατασκευή κέντρου περίθαλψης / φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 450 ατόμων, επενδυτικού κόστους 35 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία 350 εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

•Την έρευνα και ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία με στόχο την αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%.

•Την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από τα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την απονομή δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δημόσιες προμήθειες, κτλ. Όπως προκύπτει από την έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN) για τον ΣΕΒ, με την υποστήριξη της Google, τα οφέλη θα είναι άμεσα και μεγάλα. π.χ., έως 4 δισ. ευρώ οφέλη ετησίως από την καθολική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών, έως 1,4 δισ. ευρώ από την καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στον ιδιωτικό τομέα, κτλ.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης:

•Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μπίτσιος ενώ υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στον ΣΕΒ είναι εδώ και δηλώνουν έτοιμες να επενδύσουν», πρόσθεσε πως στην Ελλάδα σήμερα τίποτα δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν αποκατασταθεί η σταθερότητα και ζήτησε την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, χωρίς αποδοχή όλων των απαιτήσεων αλλά με αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό.

•Ο Αντιπρόεδρος του International Finance Corporation (μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας), Δημήτρης Τσιτσιράγκος ανέφερε ότι το IFC συνεχίζει να αναζητεί ευκαιρίες για να υποστηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και τις εταιρείες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

•Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Jean-Christophe Laloux, κάλεσε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να προτείνουν οικονομικά και τεχνικά βιώσιμα έργα και να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους ενώ σημείωσε ότι η ΕΤΕπ τα τελευταία 5 χρόνια, διέθεσε πάνω από 7,7 δισ. ευρώ στη χώρα για μια σειρά από επενδυτικά έργα και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σύλληψη 37χρονου για ενδοοικογενειακή βία στην Κίσσαμο

Στην σύλληψη ενός 37χρονου άντρα για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν αστυνομικοί της Κισσάμου το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη έγκυος σύζυγος του συλληφθέντα...

Το Ι.Χ. κατέληξε… στον τοίχο!

Πάνω σε εξωτερικό τοιχείο κατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά στο Κουμ Καπί έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες της Κυριακής λίγο πριν τις 6. Από...

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου “Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων....

Εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα Χανιά

Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Καλοκαιριού και αφιερώνεται στην Παναγία με τις δέουσες δοξασίες ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Σε...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα