Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πρόταση – σχέδιο για τους Αγίους Αποστόλους

Την ανέγερση υπαίθριου θεάτρου χωρητικότητας 630 θέσεων και την αξιοποίηση των κτηρίων των παλιών παιδικών κατασκηνώσεων για αθλητικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και εμπορικές χρήσεις, προτάσσει η μελέτη για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων, η εκπόνηση της οποίας είχε ανατεθεί από τη δημοτική Αρχή Βάμβουκα.

H παρουσίαση της μελέτης του Πάρκου των Αγίων Αποστόλων στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 π.μ. στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, το υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας 630 θέσεων προτείνεται να ανεγερθεί στην περιοχή ανατολικά του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου όπου σύμφωνα με τον μελετητή το προτεινόμενο σημείο δεν εμπίπτει σε κάποιον περιορισμό (αρχαιολογική, δασική έκταση). Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η διαμόρφωση πλατείας στο περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου και των απαραίτητων υποδομών (καθιστικά, κυλικείο, τουαλέτες) καθώς και η ανάδειξη της υπεραινώβιας βελανιδιάς που βρίσκεται πλησίον του θεάτρου.

ΚΤΗΡΙΑ
Σε ό,τι αφορά τα κτήρια των παλιών παιδικών κατασκηνώσεων η Δημοτική Αρχή περιλαμβάνει στους σχεδιασμούς της τα 3 από τα συνολικά 5 κτήρια (βλ. φωτ. 1).
Στο κτήριο Α προτείνεται η δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και εκθεσιακός χώρος, ο οποίος δύναται να συνδέεται με την μελλοντική δημιουργία ενός βοτανικού κήπου.
Στο κτήριο Β προτείνεται να στεγαστούν οι αθλητικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μελέτης, ο μελλοντικός φορέας διαχείρισης του πάρκου των Αγίων Αποστόλων και το Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χανίων. Επίσης, προβλέπεται η διαμόρφωση ενός χώρου σε κλειστό γυμναστήριο.
Στο κτήριο Γ σχεδιάζεται η δημιουργία καφέ-εστιατορίου με την προσθήκη των συμπληρωματικών υποδομών όπως τουαλέτες κ.λπ. Τα κτήρια Δ και Ε προτείνεται να κατεδαφιστούν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής προβλέπει την ανάδειξη και οριοθέτηση των υφιστάμενων δικτύων μονοπατιών στο κεντρικό και ανατολικό ακρωτήριο. Τη συντήρηση και βελτίωση της βατότητας των υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών εντός του κεντρικού αλσυλλίου με ήπιες μεθόδους (αποκλάδωση – εκθάμνωση – καθαρισμός) και την τοποθέτηση εκπαιδευτικών πινακίδων για τα είδη χλωρίδας της περιοχής.
Επίσης, προβλέπεται η σήμανση των κυριότερων σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής μέσω της τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων σε κομβικά σημεία (σημεία/ θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, χώροι άθλησης, χώροι διεξαγωγής εκδηλώσεων, παιδικές χαρές, χώροι στάθμευσης κ.α.).
Ακόμα σχεδιάζεται η τοποθέτηση ξύλινων καθιστικών υπαίθριου χώρου σε διάσπαρτες θέσεις εντός της περιοχής, η τοποθέτηση δύο ξύλινων κιοσκιών στο κεντρικό ακρωτήρι, τα οποία θα λειτουργούν ως σημεία ξεκούρασης και θέας και η τοποθέτηση ξύλινων τραπεζόπαγκων στη Χρυσή Ακτή.
Για τη χλωρίδα που θα φυτευτεί προτείνεται η επιλογή ντόπιων ειδών που προσαρμόζονται καλύτερα στις κλιματικές συνθήκες, αντέχουν περισσότερο στις ασθένειες και δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της περιοχής.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ
Σε ό,τι αφορά τη κίνηση των πεζών και των ποδηλατών προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων – πεζοδρομίων με υποδομές εξυπηρέτησης ΑμεΑ και η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων διπλής κατεύθυνσης (περιμετρικά του κεντρικού αλσυλλίου και επί της οδού Αγ. Αποστόλων).

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις η πρόταση προβλέπει τη διατήρηση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, τη βελτίωση του υφιστάμενου (με κάποιο σύστημα στέγασης) και τη δημιουργία νέου υπαίθριου γυμναστηρίου στο ανατολικό όριο της περιοχής, στο άκρο της Χρυσής Ακτής.
Ακόμα προτείνει τη δημιουργία γηπέδου εδαφοσφαίρισης (petanque) εντός του κεντρικού αλσυλλίου και δημιουργία γηπέδου καλαθοσφαίρισης και χώρου αθλοπαιδιών ανατολικά του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου.

ΜΝΗΜΕΙΑ
Η μελέτη προβλέπει τη διαμόρφωση 2 πυλών εισόδου. Μία στη συμβολή των οδών Νεάρχου-Δρακονιανού και μία στην αρχή της οδού Αγ. Αποστόλων μετά το πέρας του χώρου στάθμευσης.
Στις πύλες εισόδου του πάρκου προβλέπεται η μεγάλη εγκατάσταση πληροφοριακών πινακίδων.
Παράλληλα, προτείνεται η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής τοπυ Ναΐσκου των Αγ. Αποστόλων. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η πεζοδρόμηση του μονοπατιού που διασχίζει το δυτικό ακρωτήριο και οδηγεί στον ναό, η βελτίωση των συνθηκών φωτισμού με την εγκατάσταση νέων φωτιστικών για την ανάδειξη του χώρου, η τοποθέτηση πληροφοριακών, ενημερωτικών πινακίδων σε κομβικά σημεία και η διεξαγωγή θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στον περιβάλλοντα χώρο του Ναΐσκου.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές η μελέτη προβλέπει παρεμβάσεις διαμόρφωσης εδάφους (καθαρισμός του εδάφους από τυχόν υπάρχουσα βλάστηση, προσθήκη βελτιωτικών εδάφους, εξυγίανση εδάφους, μέτρα αντιστήριξης κ.α.), έργα ύδρευσης, άρδευσης και πυρόσβεσης (δίκτυο απορροής των όμβριων υδάτων – για την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Δαράτσο έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη έπειτα από ανάθεση της ΔΕΥΑΧ, επέκταση του δικτύου πυρόσβεσης, εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου, επέκταση αποχετευτικού κ.ά.).
Επίσης, προβλέπει τοποθέτηση φυτοφραχτών για την οριοθέτηση των χώρων στάθμευσης και τοποθέτηση εμποδίων σε εισόδους του ανατολικού ακρωτηρίου (παρτέρι μικρού ύψους στο οποίο θα φυτευτούν κατάλληλα είδη θάμνων για την δημιουργία φυσικού φράχτη), τοποθέτηση κάγκελων σε κατάλληλη διάταξη για την αποτροπή της εισόδου μηχανοκίνητων μέσων στο ανατολικό ακρωτήρι και εκπόνηση μελέτης ηλεκτροφωτισμού με σκοπό την βελτίωση και την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου φωτισμού για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Για τα απορρίμματα η μελέτη προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Γωνιάς Ανακύκλωσης στη συμβολή των οδών Αγ. Αποστόλων και Μετεώρων, όπου θα γίνεται συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων πολύ μικρής κλίμακας (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, γυάλινες συσκευασίες, σύνθετες συσκευασίες, βρώσιμα έλαια και λίπη και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού μικρού μεγέθους) και υπογειοποίηση κάδων συλλογής απορριμμάτων, με εγκατάσταση βυθιζόμενου απορριμματοκιβώτιου.
Επιπλέον, προβλέπει την εγκατάσταση ξύλινων καλαθιών μικροαπορριμμάτων και μελλοντικά καλαθιών για ανακυκλώσιμα μικροαπορρίματα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ – ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Η μελέτη προτείνει τον αποκλεισμό κυκλοφορίας οχημάτων σε οδικά τμήματα της περιοχής και την πεζοδρόμησή τους. Συγκεκριμένα τα μέτρα αυτά προτείνονται κατά μήκος του δυτικού ακρωτηρίου, από το ύψος των εγκαταστάσεων του Μπιτς Τένις έως το τέλος της οδού που οδηγεί στο ναΐσκο των Αγίων Αποστόλων, στο ανατολικό τμήμα της οδού Αγίων Αποστόλων από το ύψος που βρίσκεται ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης έως και τέλος της οδού, ανάμεσα στον χώρο στάθμευσης του κεντρικού κολπίσκου και τα γήπεδα Μπιτς βόλεϊ του συλλόγου Ν. Κυδωνίας και στο οδικό τμήμα εντός του κεντρικού αλσυλλίου στο δυτικό άκρο αυτού.
Παράλληλα προτείνει τη διαμόρφωση δύο κυκλικών κόμβων και 8 χώρων στάθμευσης, χωρητικότητας 690 θέσεων ΙΧ και 29 θέσεων οχημάτων ΑμεΑ.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Στα διοικητικά και διαχειριστικά σχέδια για την περιοχή η πρόταση της Δημοτικής Αρχής Χανίων αναφέρεται η βούληση να αποτελέσει το Πάρκο των Αγίων Αποστόλων ένα χώρο ελεύθερης έκφρασης πολιτιστικών ιδεών. Αναφέρεται ακόμα η ανάγκη σύνδεσης των εκδηλώσεων που θα φιλοξενούνται με θέματα του περιβάλλοντος, η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου κλιματικής αλλαγής, η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του Πάρκου, η δημιουργία ενός βοτανικού κήπου και η συντήρηση και φύλαξη των υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό κομβικό ρόλο θα παίξει ο Φορέας Διαχείρισης ο οποίος θα δημιουργηθεί και θα είναι υπεύθυνος για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πάρκου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα