Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Προστασία στην παλιά πόλη

Για να μην χάσουμε μέσα σε λίγες ώρες την παλιά πόλη των Χανίων θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα που προτείνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέτρα το ταχύτερο δυνατόν.
Διαβάζουμε τακτικά για τα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης με τη νυκτερινή φασαρία από κέντρα και άλλες οχλούσες επιχειρήσεις. Σημαντικό πρόβλημα που ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και από πλευράς εφαρμογής των σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της ηχορρύπανσης.
Όμως υπάρχει και μια άλλη εξίσου σημαντική αν όχι και σημαντικότερη διάσταση – η Πυρασφάλεια. Είχα πρόσφατα μια πολύ ενδιαφέρουσα σχετική συζήτηση με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, τον Πύραρχο Γιάννη Μαραγκάκη. Η αγωνία για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς στην παλαιά πόλη φαίνεται πως τον κρατά συχνά άγρυπνο τις νύχτες.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι στενοί και γεμάτοι στροφές δρόμοι, από τους οποίους δεν είναι δυνατόν να περάσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής. «Είναι λαβύρινθος», λέει ο κ. Μαραγκάκης. Και προσθέτει: «επιπλέον δεν έχουμε αρκετούς πυροσβεστικούς κρουνούς για να συνδέσουμε τις μάνικες, ενώ δεν υπάρχει πάντοτε και χώρος για να εγκαταστήσουμε τις κλίμακές μας». Πράγματι, χρειάζεται πλάτος 3-3,5 μέτρα για την διέλευση των οχημάτων και 4,20 μέτρα για την εγκατάσταση της κλίμακας … Κι αρκετοί δρόμοι της Παλιάς Πόλης είναι στενότεροι …
Η λύση δεν είναι πολύπλοκη και έχει ήδη προταθεί στις αρμόδιες αρχές. Περιλαμβάνει κατ’ αρχάς την εγκατάσταση σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία μεγάλων κιβωτίων έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά ερμάρια) με κάποιον απαραίτητο εξοπλισμό. Αντιπυρικές κουβέρτες, φιάλες διοξειδίου, σωλήνες για σύνδεση με τους κρουνούς, σκαπάνες, αναπνευστικές συσκευές, σχοινί, κ.ά. «Έτσι σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα αγήματα των πυροσβεστών που θα επιφορτιστούν με την κατάσβεση θα έχουν αμέσως στη διάθεσή τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και δεν θα χρειαστεί να τον μεταφέρουν μέσα από τους δαιδαλώδεις δρόμους της Παλιάς Πόλης» επισημαίνει ο κ. Μαραγκάκης.
Μάλιστα, στα ερμάρια  αυτά θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ευαισθητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι πολίτες αφού τα κλειδιά θα μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε κουτάκια με πρόσοψη από γυαλί που θα σπάει σε περίπτωση ανάγκης.
Η εγκατάσταση των κιβωτίων με τον απαραίτητο εξοπλισμό θα πρέπει να συνδυαστεί και με σήμανση των χώρων συγκέντρωσης των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και σε περίπτωση σεισμού καθώς και σήμανση των οδών διαφυγής. «Θα πρέπει να επιλεγούν διαφορετικοί χώροι για αυτούς τους δύο τύπους καταστροφών δεδομένου ότι οι απειλές είναι διαφορετικές» μας λέει ο κ. Μαραγκάκης.
«Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί και απελευθέρωση ορισμένων δρόμων από τραπεζοκαθίσματα και σκιάδια» που σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού θα επιβραδύνουν δραματικά την εκκένωση αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων. Μάλιστα ο κ. Μαραγκάκης προτείνει και την διοργάνωση τακτικών ασκήσεων εκκένωσης των κτιρίων της Παλαιάς Πόλης από ενοίκους και κατοίκους προκειμένου να εντοπιστούν οι αδυναμίες και τα προβλήματα και να εξασφαλιστεί η διόρθωσή τους πριν την ενδεχόμενη καταστροφή. «Δυο ασκήσεις μέσα στο καλοκαίρι θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση πολιτών και επισκεπτών».
Τη μελέτη και την εγκατάσταση των ερμαρίων αλλά και τη συντήρησή τους θα πρέπει να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του Δήμου σε συνδυασμό και με την εγκατάσταση ενός σωστού συστήματος συναγερμού. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να εγκαταστήσουν ανιχνευτές καπνού – φτηνές συσκευές που σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτικές για όλα τα σπίτια ενώ στην Ελλάδα υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασής τους μόνο στα καταστήματα και τους επαγγελματικούς χώρους.
«Μια πυρκαγιά στην Παλιά Πόλη αν μεταδοθεί και δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα» επισημαίνει ο κ. Μαραγκάκης. Η πρόληψη, μπορεί να σώσει ζωές και περιουσίες. Την ευθύνη έχει πλέον ο Δήμος Χανίων…

*φυσικός, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες