Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προσοδοφόρα καλλιέργεια τα μοσχολέμονα στα Χανιά

Παραγωγική, δυναμική καλλιέργεια που δίνει ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό της Κρήτης είναι το μοσχολέμονο, πιο γνωστό ως λάιμ (lime). Ηδη αρκετοί παραγωγοί που έχουν δει ότι το προϊόν ζητιέται πολύ, ειδικά από τα τουριστικά καταστήματα (μπαρ-καφέ) αλλά και στη ζαχαροπλαστική, έχουν προχωρήσει στη καλλιέργειά του.

LIMELEMONIA2
Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε λάϊμ γίνονται μεγάλες εισαγωγές από Αργεντινή και Βραζιλία, ενώ το προϊόν θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στην Κρήτη καθώς το ευνοεί πολύ το κλίμα.
Με τον παραγωγό, καλλιεργητή και γεωπόνο κ. Ευτύχη Τρικουνάκη επισκεπτόμαστε μια καλλιέργεια 100 δέντρων λάϊμ που διαθέτει στην περιοχή του Σκινέ. Τα δέντρα είναι φορτωμένα καλά με καρπούς κάθε μεγέθους. «Φέτος τα έχω μαζέψει τέσσερις φορές και ακόμα δίνουν» λέει και μας δείχνει δέντρα που έχουν έτοιμους καρπούς άλλα που θα δώσουν σε 1-2 μήνες και άλλα την άνοιξη.
«Το δέντρο γίνεται γρήγορα και αναπτύσσεται τάχιστα και με την κατάλληλη καλλιέργεια δίνει παραγωγή όλο το χρόνο. Είναι πολύ παραγωγικά μπορούν να δίνουν μεγάλες ποσότητες καρπού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» σημειώνει. Το καλοκαίρι -Ιούλιο και Αύγουστο- ένα κιλό λάϊμ πωλείται ακόμα και 3,5 ευρώ το κιλό ενώ την περίοδο που διανύουμε το προϊόν δίνει και 1,5 ευρώ στον παραγωγό. «Η τιμή έχει να κάνει με τις εισαγωγές του προϊόντος. Το καλοκαίρι αν το εισαγόμενο δίνεται 3 ευρώ, τα δικά μας θα πάνε 3 και κάτι, τον Οκτώβριο έχουμε εισαγόμενα λάϊμ 1-1,50 ευρώ και λίγο παραπάνω είναι τα δικά μας» τονίζει ο κ. Τρικουνάκης συμπληρώνοντας πως το προϊόν αυτό « αφήνει χρήματα στον παραγωγό γιατί το δέντρο είναι καρποφόρο και παραγωγικό και δίνει προϊόν όλο το χρόνο. Προσωπικά έχω τα δέντρα αυτά εδώ και 4,5 χρόνια και έκανα απόσβεση της γης και της καλλιέργειας σε δύο χρόνια».
Ο ίδιος εκτιμάει ότι υπάρχουν δυνατότητες στην Κρήτη για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας που ευνοείται από το κλίμα.
«Αν αυξηθεί σε επίπεδο νομού η παραγώμενη ποσότητα θα αυξηθεί και η τιμή γιατί αυτή τη στιγμή ένα μπαρ που θέλει πχ. 2 τόνους λάϊμ την εβδομάδα υποχρεώνεται να πάρει εισαγόμενα αν δεν βρει κάποιον από την τοπική αγορά να του καλύπτει όλες τις ανάγκες του. Για αυτό και είναι σημαντικό να ασχοληθούν και άλλοι παραγωγοί ώστε να αυξηθεί το προϊόν και να μπορούμε να διαμορφώσουμε μια καλύτερη τιμή»σημειώνει.
Τον ρωτάμε για το πως αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την καλλιέργεια πριν από μια 5ετία. «Πάντα ξεκινήσω κάποια καλλιέργεια ψάχνω να βρω που θα προωθήσω τον καρπό ώστε να μην έχω προϊόν και να μην ξέρω τι να το κάνω. Ρώτησα λοιπόν στη λαχανογαρά της Θεσσαλονίκης τι μπορεί να φυτέψω σε ένα χωράφι που έχω σε μια λαγκαδιά. Μου λένε εκεί λοιπόν να βάλω λάϊμ. “Μα που θα τα πουλήσω θα τα παίρνει κανείς ;” ρώτησα. “ Ψάξε μπαρ καφέ και ότι δεν πουλήσεις θα το στείλεις σε εμάς” μου είπαν και αφού έκανα αυτή τη συμφωνία προχώρησα . Ο αγρότης πρέπει να έχει εισόδημα κάθε μήνα, αν δεν έχει κάθε μήνα αρχίζει η κατηφόρα» απαντάει.

 

Τα προβλήματα
Η καλλιέργεια όμως δεν έχει μόνο θετικά, υπάρχουν και τα αρνητικά τα οποία ο κ. Τρικουνάκης επισημαίνει. «Τα δέντρα ευάλωτα στην κορυφοξήρα, ένα μήκυτα που πλήττει κυρίως τα εσπεριδοειδή. Για να τονώσεις το δέντρο χρειάζονται προληπτικά χαλκούχα σκευάσματα και άλλα σκευάσματα που λειτουργούν κατασταλτικά. Φάρμακο που να μπορεί να αντιμετωπίσει την κορυφοξήρα άμεσα δεν υπάρχει! Από όσο γνωρίζω γίνεται μια προσπάθεια σε όλα τα Ινστιτούτα στον κόσμο να βρουν τρόπους αντιμετώπισης και ανθεκτικά υποκείμενα στην κορυφοξήρα γιατί το πρόβλημα αφορά όλα τα εσπεριδοειδή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα