Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Πρόσκληση Καμίνη προς τους δημάρχους Αττικής να συμβάλουν στη στέγαση των Σύρων προσφύγων

minoan lines

Πρόσκληση προς τους άλλους δημάρχους της Αττικής, απευθύνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, προκειμένου να συνδράμουν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Σύρων προσφύγων, που διαμαρτύρονται στην πλατεία Συντάγματος.
Σε συνάντηση, που έγινε σήμερα στο δημαρχείο της Αθήνας, με αντιπροσωπεία των Σύρων προσφύγων, και στην οποία συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς, αποφασίσθηκε ο δήμος Αθηναίων να παράσχει άμεσα 20 δωμάτια σε κοινωνικές δομές του, προκειμένου να μεταφερθεί ισάριθμος αριθμός οικογενειών.
Εξάλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκινά επαφές με άλλους δημάρχους της Αττικής προκειμένου να εξευρεθούν και άλλοι χώροι προσωρινής στέγασης. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου -οπότε είχε τεθεί το θέμα και στο οποίο είχε παραβρεθεί ομάδα προσφύγων με τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ- ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός δήλωσε ότι οι δήμοι της Αθήνας στους οποίους έχει επιλεγεί δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης θα προσφέρουν άμεσα θέσεις, από τη στιγμή που το αποφασίσουν οι πρόσφυγες.
Εκ μέρους των προσφύγων, μετά τη συνάντηση, ο Μοχάμετ Χασέν ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την προσφορά στέγης και για την πρωτοβουλία του να κινητοποιήσει τους υπόλοιπους συναδέλφους του δημάρχους. Ευχαρίστησε, επίσης, τους ανθρώπους που έχουν ενδιαφερθεί για τους πρόσφυγες, για τη συμπαράστασή τους. Τέλος εξέφρασε την προσδοκία θα αυξηθεί πέραν των 10 ημερησίως ο αριθμός των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο που θα υποβάλλονται και θα ελέγχονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.
Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του δημάρχου Αθηναίων. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες χορήγησης πολιτικού ασύλου, σημείωσε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα έπρεπε να έχει ήδη φροντίσει -δεδομένου ότι το ζήτημα συζητείται για ημέρες- και να έχει προετοιμασθεί, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες για χορήγηση πολιτικού ασύλου των πρώτων 600 Σύρων προσφύγων που αναμένεται να υποβάλουν αίτημα.
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των Σύρων προσφύγων είχε συναντηθεί με τον γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελο Συρίγο. Στη συνάντηση είχε παραβρεθεί και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Οι Σύροι παρέδωσαν στον κ. Συρίγο κατάλογο με 603 ονόματα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε τον κατάλογο μια «πολύ θετική κίνηση» την οποία «περίμενε πολλές ημέρες» και ζήτησε από τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν άμεσα από την πλατεία Συντάγματος, καθώς είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και τις βροχές. Ζήτησε, επίσης, να ετοιμάσουν άμεσα λίστα με τα άτομα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και τις οικογένειες με ανήλικα ώστε να μεταφερθούν πρώτοι, και ενημέρωσε τους πρόσφυγες ότι υπάρχουν διαθέσιμα για τη στέγασή τους ιδιωτικά ξενοδοχεία.
Της συνάντησης του κ. Συρίγου με τους Σύρους πρόσφυγες, είχε προηγηθεί, νωρίς το πρωί, συνάντησή του, στην πλατεία Συντάγματος -στην οποία όλες αυτές τις ημέρες επισκεπτόταν τους πρόσφυγες-, με την κ. Κατριβάνου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα.
Σημειώνεται ότι δεν επανήλθε η αρχική πρόταση της Εκκλησίας -την οποία είχε κοινοποιήσει ο κ. Καμίνης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- για παραχώρηση από την πλευρά της Εκκλησίας δικής της πολυκατοικίας στην περιοχή της Κυψέλης. Δεν υπήρξε επικαιροποίηση της πρότασης, μετά από επιστολές που απεύθυναν επιτροπές κατοίκων προς τον αρχιεπίσκοπο, αλλά και σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα