Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόσφυγες από την Ουκρανία: Στοιχεία για το καθεστώς προσωρινής προστασίας

H ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία μετά τη βάρβαρη ρωσική εισβολή συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι η ουκρανική αντίσταση έχει φρενάρει κατά πολύ τα σχέδια του Πούτιν και του επιτελείου του, που θεωρούσαν ότι σε λίγες ημέρες θα είχαν ολοκληρώσει τη «βρόμικη δουλειά».

Τo προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία επεκτείνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ που αναλαμβάνουν να σηκώσουν αυτό το βάρος. Χώρες που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του ουκρανικού λαού.
Σύμφωνα με την Eurostat, τον Μάρτιο του 2022, μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Πολωνία χορήγησε τον υψηλότερο αριθμό καθεστώτος προσωρινής προστασίας σε Ουκρανούς που εγκατέλειψαν την Ουκρανία (675 085) ως συνέπεια της ρώσικης εισβολής. Την Πολωνία ακολούθησαν η Τσεχία (244. 650) και η Σλοβακία (58 750).
Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έλαβαν προσωρινή προστασία ήταν Ουκρανοί, υπήρχαν επίσης και πολίτες άλλων χωρών που έλαβαν το εν λόγω καθεστώς στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρονται, 575 Ρώσοι και 325 Λευκορώσοι στην Πολωνία.
Με βάση τα στοιχεία που είναι ήδη διαθέσιμα για τον Απρίλιο του 2022, ο αριθμός των Ουκρανών που έλαβαν προσωρινή προστασία αυξήθηκε σε εννέα κράτη – μέλη της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία (+30.965 και +21.800 άτομα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022).
Αντίθετα, ο αριθμός μειώθηκε σε επτά κράτη – μέλη της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στην Πολωνία (-249. 465 άτομα σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (-45.310) και την Πορτογαλία (-15.635).
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν τις χορηγήσεις προσωρινής προστασίας βάσει της εκτελεστικής απόφασης 2022/382 του Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2022, με την οποία διαπιστώνεται η ύπαρξη μαζικής εισροής εκτοπισμένων ατόμων από την Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την καθιέρωση καθεστώτος προσωρινής προστασίας.

Η αναλογία των Ουκρανών πολιτών

Ουκρανοί πολίτες στους οποίους χορηγήθηκε προσωρινή προστασία τον Μάρτιο του 2022, σε απόλυτες τιμές και αναλογία ανά 1. 000 κατοίκους, στις χώρες της ΕΕ καταγράφονται ως εξής:
Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε κράτους – μέλους, η υψηλότερη αναλογία Ουκρανών πολιτών στους οποίους χορηγήθηκε προσωρινή προστασία τον Μάρτιο του 2022 καταγράφηκε στην Τσεχία (22,9 χορηγηθείσα προσωρινή προστασία ανά χίλιους κατοίκους), ακολουθούμενη από την Πολωνία (17,8), τη Σλοβακία (10,8) και την Εσθονία (10,5).

 

Παιδιά – πρόσφυγες

Περισσότεροι από τους μισούς Ουκρανούς που ζητούσαν προστασία στην Πολωνία ήταν παιδιά.
Τα παιδιά από την Ουκρανία (άτομα κάτω των 18 ετών) αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που έλαβαν προσωρινή προστασία στην Πολωνία (361.565 άτομα, ή 54% των Ουκρανών που έλαβαν προστασία στην Πολωνία τον Μάρτιο), ακολουθούμενα από την Τσεχία (96.740, ή 40%) και τη Σλοβακία (24. 130, ή 41%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον Μάρτιο του 2022, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών αντιπροσώπευαν τη συντριπτική πλειονότητα (τα τρία τέταρτα ή και περισσότερο) όλων των παιδιών στα οποία χορηγήθηκε καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Οι γυναίκες από την Ουκρανία

Στα κράτη – μέλη της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα δύο τρίτα ή περισσότερα των Ουκρανών που έλαβαν προσωρινή προστασία ήταν γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των κοριτσιών.
Ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών που έλαβαν προσωρινή προστασία καταγράφηκε στην Πολωνία (446. 660, ή 66% των Ουκρανών που έλαβαν προστασία στην Πολωνία τον Μάρτιο), την Τσεχία (163. 190, ή 67%) και τη Σλοβακία (41. 370, ή 70%).
Τέλος, μεταξύ των ανδρών στους οποίους χορηγήθηκε προσωρινή προστασία στα κράτη μέλη της ΕΕ, η πλειονότητα ήταν αγόρια ηλικίας κάτω των 18 ετών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα