■ Σε εφαρµογή από χθες το ειδικό τέλος στα κρουαζιερόπλοια
Ούριος άνεµος για την κρουαζιέρα στα Χανιά, µε το Λιµενικό Ταµείο Χανίων να εκτιµά ότι το 2025 θα είναι µια χρονιά ρεκόρ για την πόλη µας. Εν τω µεταξύ σε εφαρµογή τέθηκε από χθες το «Τέλος Κρουαζιέρας», που επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη ο οποίος αποβιβάζεται σε ελληνικό λιµένα στο πλαίσιο περιηγητικού ταξιδιού µε επαγγελµατικό πλοίο αναψυχής.
Μιλώντας στα «Χανιώτικα νέα» ο πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου Νοµού Χανίων ∆ηµήτρης Βιριράκης, εξήγησε πως το συγκεκριµένο τέλος δεν θα ωφελήσει τα κατά τόπους Λιµενικά Ταµεία, καθώς θα αποδίδεται στους ∆ήµους, στον ΕΟΤ και στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
Το ύψος του τέλους διαφοροποιείται βάσει εποχικότητας και προορισµού:
-Κατά την περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης (1 Ιουνίου – 30 Σεπτεµβρίου):
-20 ευρώ για αποβίβαση σε Μύκονο και Σαντορίνη,
-5 ευρώ για αποβίβαση σε άλλους ελληνικούς λιµένες (µεταξύ των οποίων η Σούδα και τα Χανιά).
-Κατά τη µεταβατική περίοδο (1 Απριλίου – 31 Μαΐου & 1 – 31 Οκτωβρίου):
-12 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη,
-3 ευρώ για λοιπούς λιµένες (µεταξύ των οποίων η Σούδα και τα Χανιά).
-Κατά τη χαµηλή περίοδο (1 Νοεµβρίου – 31 Μαρτίου):
-4 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη,
-1 ευρώ για τους υπόλοιπους λιµένες της χώρας (µεταξύ των οποίων η Σούδα και τα Χανιά).
Το τέλος βαρύνει τον επιβάτη, ωστόσο η ευθύνη είσπραξης και απόδοσής του ανήκει στους ναυτικούς πράκτορες και στις εταιρείες κρουαζιέρας, µέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας που υλοποιείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι το τέλος δεν επιβαρύνεται µε ΦΠΑ, ενώ τα έσοδα προορίζονται για την ενίσχυση των δήµων, τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και την υλοποίηση έργων λιµενικών και τουριστικών υποδοµών.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
Υπόχρεοι για την καταβολή του τέλους είναι η εταιρεία κρουαζιέρας, ο ναυτικός πράκτορας ή η ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία, µε τους νόµιµους εκπροσώπους τους να ευθύνονται αλληλέγγυα και εις ολόκληρον για την ορθή και έγκαιρη απόδοση των ποσών.
Η καταγραφή των αποβιβασθέντων επιβατών γίνεται την ηµέρα απόπλου του πλοίου µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του Υπουργείου Ναυτιλίας, µε την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης. Η διαδικασία δύναται να εκτελείται είτε από τον ναυτικό πράκτορα είτε από την εταιρεία διαχείρισης, εφόσον η εταιρεία διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ.
Το τέλος αποδίδεται ανά τρίµηνο, µε προθεσµίες έως την τελευταία εργάσιµη ηµέρα των µηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, που ακολουθούν κάθε τρίµηνο. Ειδικά για το έτος 2025, ορίζονται δύο προθεσµίες:
-Έως 31 Οκτωβρίου 2025 για αποβιβάσεις έως 30/9/2025
-Έως 30 Ιανουαρίου 2026 για αποβιβάσεις από 1/10 έως 31/12/2025
Η καταβολή γίνεται ηλεκτρονικά µέσω eParavolo, υπό τον τίτλο “Tourism Sustainability Fee”, και ενεργοποιείται αυτόµατα µε την πληρωµή.
Τα έσοδα του τέλους καταχωρούνται στον ειδικό δηµόσιο λογαριασµό (ΑΛΕ) µε κωδικό 1110827001, µε στόχο την ενίσχυση του τουρισµού, των τοπικών κοινωνιών και των λιµενικών υποδοµών.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ
Σε πλήρη ετοιµότητα βρίσκονται οι Λιµενικές Αρχές και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) για την εφαρµογή του «Τέλους Κρουαζιέρας», καθώς προβλέπεται ένα σύστηµα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων µε στόχο τη διασφάλιση της ορθής απόδοσης του τέλους από τους υπόχρεους.
Το ΥΝΑΝΠ έχει τη δυνατότητα να διενεργεί δειγµατοληπτικούς ελέγχους, διασταυρώνοντας τα δηλωθέντα στοιχεία των ναυτικών πρακτόρων ή των εταιρειών κρουαζιέρας στην ηλεκτρονική εφαρµογή µε τα επίσηµα δεδοµένα που τηρούνται σε κάθε διαθέσιµη δηµόσια βάση.
Παράλληλα, οι Λιµενικές Αρχές έχουν εξουσιοδοτηθεί να προχωρούν σε ελέγχους των δηλώσεων µε πληροφορίες που συγκεντρώνονται είτε από το ίδιο το κρουαζιερόπλοιο είτε απευθείας από τις εµπλεκόµενες εταιρείες. Σε περίπτωση µη καταβολής ή λανθασµένης καταβολής του τέλους, οι υπεύθυνοι ενηµερώνονται και λαµβάνουν προθεσµία 30 ηµερών για συµµόρφωση.
Εάν η προθεσµία παρέλθει χωρίς συµµόρφωση, το ποσό θεωρείται οφειλή προς το ∆ηµόσιο, βεβαιώνεται στην αρµόδια ∆ΟΥ ή ΚΕ.Β.ΕΙΣ της ΑΑ∆Ε, και εγγράφεται στον ειδικό δηµόσιο λογαριασµό (ΑΛΕ 1110827001).
Σε περιπτώσεις συστηµατικής µη συµµόρφωσης, ο Υπουργός Ναυτιλίας µπορεί, κατόπιν σχετικής εισήγησης, να επιβάλει κύρωση προσωρινής απαγόρευσης αποβίβασης επιβατών για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα στα επόµενα λιµάνια προσέγγισης του κρουαζιερόπλοιου.
«Θα ωφεληθούµε ως προορισµός»
Όπως ανέφερε στα «Χανιώτικα νέα» ο κ. Βιριράκης, «Στη Σούδα και στα Χανιά το τέλος θα είναι 5 ευρώ, χαµηλότερο από άλλους προορισµούς όπως η Σαντορίνη. Εκτιµώ λοιπόν ότι θα µας κάνει πιο θελκτικό προορισµό και θα ευνοηθούµε».
Ο κ. Βιριράκης εκτίµησε πως φέτος «πάµε για ρεκόρ όλων των εποχών, περιµένουµε 350.000 επιβάτες και είµαστε κοντά στις 400.000. Εχουµε 210 προγραµµατισµένες αφίξεις και σίγουρα θα υπάρξουν και έκτακτες».
Ο πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου εξήγησε πως αυτό το τέλος δεν αποδίδεται στην υπηρεσία. «Εµείς παίρνουµε 1,20 ευρώ ανά επιβάτη για τα έξοδα φύλαξης. Το νέο τέλος δεν µας αφορά και δεν συµµετείχαµε στις συζητήσεις για την επιβολή του. Απ’ όσο βλέπω όµως, είναι πολύ µικρότερο από ανταγωνιστικούς προορισµούς του εξωτερικού».
Ο ίδιος τόνισε πως «µεγάλη σηµασία για τον τόπο µας έχουν τα 55 ευρώ που ξοδεύει κατά µέσο όρο στα Χανιά ο κάθε επιβάτης κρουαζιερόπλοιου. Χρήµατα που µένουν στον τόπο µας, σε οδηγούς, ξεναγούς, µουσεία, τοπικές επιχειρήσεις».
*µε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ