27.4 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Προοπτικές για ποιοτικό τουρισμό μέσα από την τέχνη του χειροποίητου στην Κρήτη

Προοπτικές για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη ανοίγονται μέσα από την τέχνη του χειροποίητου, δηλαδή μέσα από ιδιαίτερα στοιχεία, όπως η παραγωγή υφαντών, το κοπανέλι στο Γαβαλοχώρι, η κατασκευή κουδουνιών για τα πρόβατα των βοσκών, η κατασκευή της κατσούνας, αλλά και το μάζεμα της ελιάς.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο ενετικό λιμάνι, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της δημοσιογράφου Ισαβέλλας Ζαμπετάκη: “Χειροποίητη Κρήτη” από την Περιφέρεια.
Η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη κατέγραψε όλα αυτά που της έκαναν εντύπωση καθώς, όπως σημειώνει, «η τέχνη του χειροποίητου παίρνει πολλές μορφές στους κάμπους και τα βουνά της Κρήτης: από τα υφαντά, τα κεραμικά και τα μαχαίρια μέχρι το ελαιόλαδο, το κρασία και τη γραβιέρα. Επιφυλάσσει εκπλήξης, όπως είναι το κοπανέλι, τα ξομπλιαστά κουλούρια και οι ζαχαχωρές μαντινάδες, ενώ συνδέεται συχνά με παραδόσεις που μετρούν αιώνες ζωής».

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων παρουσιάστηκαν 10 επιτυχημένα “case studies” από την Κρήτη αλλά και το εξωτερικό και διερεευνήθηκαν τα επόμενα στρατηγικά βήματα αξιοποίησης του χειροποίητου στοιχείου με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στο νησί.

Στην ενότητα: “Βέλτιστες πρακτικές της Κρήτης”, έγιναν παρουσιάσεις για το ελαιόλαδο και ττη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό από τον σεφ Μιχάλη Παναγιωτάκης και τον παραγωγό ελαιολάδου Pamaco, Ευτύχη Ανδρουλάκη.
Επίσης, η συνδιοκτήτρια του Domus Renier, Αρια Παρασκευάκη, αναφέρθηκε στη θέση των έργων Κρητικών καλλιτεχνών μέσα στο ξενοδοχείο και τα οφέλη για τον ξενοδόχο, η κεραμίστρια Καρμέλα Ιατροπούλου, μίλησε για το πώς τα αυθεντικά έργα κεραμικής και τέχνης αναβαθμίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία, ο πρόεδρος του Δικτύου WinesofCrete, Νίκος Μηλιαράκης, αναφέρθηκε στα οινοποιεία και το δίκτυο WinesofCreteμε άλλους επισκέψιμους χώρους, η Κατερίνα Ξεκάλου, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Avli αναφέρθηκε στην προβολή μικρών παραγωγών σε διεθνές κοινό, ο Νίκος Ψυλλάκης (Ιδιοκτήτης To Fillo) αναφέρθηκε στην «προστιθέμενη αξία που κρύβεται στις ιστορίες και στην κουλτούρα των βοτάνων και της συλλογής τους».
Σε πάνελ συζήτησης για τις συνέργειες συμμετείχαν ο Γιώργος Μαθιουλάκης, Managing Director – Minoa Palace &Euphoria Resort
, η Αλεξάνδρα Θεοχάρη, Ιδρύτρια της εταιρείας Klotho, ο
Γιάννης Βλαβογιλάκης, Κεραμίστας – Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος

. Στο 2οΠάνελ συζήτησης: συνέργειες αξίας ανάμεσα σε παραγωγούς-οικοτέχνες και τον τουριστικό κλάδο: αναζητώντας τα nextpractices, συμμετείχαν οι: Θεοχάρης Ροδιτάκης, Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός
Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Operations Director της Grecotel
Σεβαστή Κρασανάκη, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών «Εργάνη»
Κορίνα Μηλιαράκη, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης»
Μανόλης Πετακάκης, Κτήμα Λαγκός.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, ειδικός σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης και ο Αντώνης Παπαδεράκης.
Στον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Πετραντωνάκη, Διευθύντρια Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης ΑΕ και η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη η οποία παρουσίασε το βιβλίο.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η κα Ζαμπετάκη, σημείωσε:
«Είναι τόσο πλούσια αυτή η Κρήτη που υπάρχουν στοιχεία για να ανακαλύψει και αυτός που έρχεται για πρώτη φορά και αυτός που έχει αγαπήσει την Κρήτη και έρχεται κάθε χρόνο αλλά ακόμη και ο ίδιος ο Κρητικός. Πηγαίνουν τόσους αιώνες πίσω, καλύπτουν τόσες πολλές διαφορετικές τέχνες, έχουν να κάνουν με τα διαφορετικά σημεία κάθε νομού που συνθέτουν ένα πολύ πλούσιο παζλ. Αυτό είναι το μισό μέρος της γοητείας και το άλλο μισό είναι ότι είναι πράγματα που είναι πολύ αληθινά συνδεδμένα με τη ζωή των ανθρώπων, οπότε όσο τα ψάχνεις βρίσκεις ένα σωρό από στοιχεία που μπορεί να συνδέονται από τη φύση και τους πόρους του κάθε τόπου, μέχρι τις πεποιθήσεις και τη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων».

Για το αν κάτι έχει ξεχωρίσει η ίδια, σημειώνει ότι ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα κουδούνια για τα πρόβατα και τα κατσίκια.
«Αυτό θεωρούσα ότι είναι κάτι το εντελώς απλό και διαδικαστικό, ένα αντικείμενο όπως όλα τα άλλα. Αλλά, όταν επισκέφτηκα το χώρο που φτιάχνουν τα κουδούνια, κατάλαβα ότι ακόμα και αυτό έχει μία αγάπη και ένα μεράκι και κάποιες λεπτομέρειες, όπως ότι κάθε κουδούνι έχει άλλο ήχο και τα κουδούνια έχουν τεράστια συναισθηματική αξία για τους βοσκούς».
«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Περιφέρεια τα έχει εντάξει στα δικά της πλάνα και προωθεί τέτοιες πρωτοβουλίες που θα τα κάνουν μέρος του τουρισμού», συμπλήρωσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα