Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Πρόοδος στις συνομιλίες για τον μεγάλο συνασπισμό

Στην εισαγωγή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών φέρονται να συμφώνησαν αργά χθες το βράδυ Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε στα περισσότερα θέματα που αφορούν την δημοσιονομική και την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου. Η νέα συνάντηση προγραμματίστηκε για αύριο.
«Η συμφωνία των δύο πλευρών αποτελεί σαφές δείγμα ότι θέλουμε να συνεννοηθούμε», δήλωσε για λογαριασμό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο Μάρκους Φέρμπερ, ενώ, αναφερόμενος στα θέματα φορολογίας ο αρμόδιος του SPD για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ έκανε λόγο για «μηδενικό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, η σημαντικότερη διάσταση απόψεων εντοπίζεται στο Ταμείο Απόσβεσης Χρέους για την Ευρωζώνη, το οποίο προτείνει το SPD, στην ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών και στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πλούσιους Γερμανούς, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση των Σοσιαλδημοκρατών.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική «ευρωδιάσωσης», το ζήτημα των ευρωομολόγων δεν τέθηκε καν στην χθεσινή συζήτηση, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του SPD στην υπο-ομάδα εργασίας για τα ευρωπαϊκά, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δεν είναι συμβατό με το γερμανικό Σύνταγμα.
Οι διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο» συνασπισμό συνεχίζονται σήμερα με τα θέματα Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα