Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Προνόμια

Αυτή την περίοδο των τροϊκανών η εξαγριωμένη κοινή γνώμη, η εξουθενωμένη ελληνική οικογένεια, βλέπει ότι οι μεγάλες θυσίες της πάνε χαμένες. Τα οικονομικά των πολιτών έχουν εκμηδενισθεί, λόγω της ιδιοτελούς διαχείρισης των πολιτικών που παρανομούσαν. Και συνεχίζουν να παρανομούν εις βάρος της εθνικής οικονομίας τις τελευταίες 10ετίες και τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά τη μεταπολίτευση.
Ψηφίζονται το ένα μετά το άλλο μέτρα επώδυνα, δυσβάστακτα και ειδεχθή, για να βγει ο τόπος απ’ το αδιέξοδο του χρέους. Αλλά φαίνεται πως ισχύει το ρητό “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, διότι, ενώ οι φόροι πρέπει να ισχύουν για όλους τους πολίτες, οι οποίοι φορολογούνται τώρα απ’ το πρώτο ευρώ, υπάρχουν διατάξεις, που διαφοροποιώντας την καθολικότητα του νόμου, λειτουργούν ευεργετικά υπέρ των τριακοσίων.
Υπήρχε νόμος, βάσει του οποίου οι βουλευτές δεν εφορολογούντο για το 70%, αλλά για το 30% των αποδοχών τους. Το υπ’ αριθμ. 3842/2010 Ν.Δ. με τον εντυπωσιακό τίτλο “αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης” κατάργησε αυτή την αναλογία, αλλά με διευκρινιστική εγκύκλιο προβλέφθηκε ότι “οι βουλευτές δεν θα φορολογούνται όπως οι υπόλοιποι πολίτες”. Και καθορίστηκε να έχουν αφορολόγητο το 25% της βουλευτικής τους αποζημίωσης.
Ομως αυτό δεν τηρήθηκε στο ακέραιο, γιατί διεύρυναν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Απολάμβαναν αμοιβές για επιτροπές, έξοδα κίνησης και παρήχοντο δωρεάν ταχυδρομικά και τηλεφωνικά τέλη, συγκρότηση γραφείου με διορισμένα πρόσωπα ή μετακλητούς υπαλλήλους, που πληρώνονταν εκτός από τις τακτικές αποδοχές και με υπερωρίες. Τους διέθεταν Ι.Χ. αυτοκίνητο και αστυνομικούς για τη φρούρησή τους. Πίσω, λοιπόν, από ομιχλώδεις νομοθετικές διατάξεις και ερμηνείες οχυρώνονται οι βουλευτές μας για να διατηρήσουν τα αρχικά φορολογικά τους προνόμια, να μην χάσουν τίποτα. Για όποιο δε ποσό παραμείνει προς φορολόγηση, προβλέπονται 26 κλιμάκια με ανάλογους συντελεστές.
Το πλέον εντυπωσιακό της έλλειψης ευαισθησίας, που φανερώνει ηθική αδιαφορία και κώφευση στα προβλήματα των κοινών πολιτών, είναι η απαλλαγή των βουλευτών από τα τέλη διοδίων στις εθνικές οδούς. Οι βουλευτές της επαρχίας έχουν έναν ορισμένο αριθμό δωρεάν αεροπορικών εισιτηρίων. Μερικοί βουλευτές και δεν είναι περισσότεροι από 90, μη μπορώντας να κάνουν χρήση του προνομίου της αεροπορικής ατέλειας, διότι δεν πάει αεροπλάνο στις εκλογικές περιφέρειές τους, ζήτησαν, αφού παραιτηθούν απ’ το δικαίωμα της δωρεάν αεροπορικής μεταφοράς, να μην πληρώνουν διόδια!
Ετσι η Βουλή ενέκρινε το “δίκαιο αίτημα” και διέθεσε το ποσό των 100.000 € τον χρόνο να καταβάλεται στις εταιρείες διοδίων.
Και θα δοθούν φαντάζομαι κάρτες απεριορίστων διελεύσεων, e-pass, προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων. Χάνει το κράτος έσοδα από το αφορολόγητο των βουλευτών, πληρώνει και επιπλέον τα έξοδα διοδίων. Αυτό δεν σκανδαλίζει τον Ελληνα φορολογούμενο; Τι λέτε! Να πληρώνουν διόδια οι βουλευτές από την αποζημίωσή τους; Η απαλλαγή αυτή δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και ηθική χαλαρότητα. Να μην πληρώνουν διόδια υπό την προϋπόθεση να μην περνούν με τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα!
Επιδόματα από δω, απαλλαγές από κει, να δούμε τι άλλο θα ζητήσουν να πάρουν για να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Πάντως Γιάννης ψηφίζει, Γιάννης πίνει! Κράτος εν κράτει, ό,τι θέλουν κάνουν και το κάνουν πολύ καλά για να βρίσκονται πάντα στη Βουλή. Και εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε και ας βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες