Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Προκλητικός και αδιόρθωτος

Πριν από μερικούς μήνες δεν ήταν τόσο ψηλά η τουρκική προκλητικότητα. Το παιχνίδι των απειλών καλά κρατεί. Ο “νεοσουλτάνος” τά ’χει βάλει με τους αδυνάτους. Τους Κούρδους, το Ιράκ που το βρήκε καταματωμένο απ’ την αμερικανική επέμβαση, τη Συρία του Ασάντ και τη Λιβύη του εμφυλίου. Στη συνέχεια αναβιώνει το Casus Belli με την Ελλάδα και απειλεί τους Ευρωπαίους. Στο στόχαστρό του είναι η Γαλλία, έχει πάρει αψήφιστα την στρατιωτική της ισχύ ή φαίνεται πώς παίζει το παιχνίδι της Μόσχας, που απώτερος στόχος της είναι να διαρραγεί η Ν/Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ακολουθεί τη δική του μεθοδολογία, που εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, εκτός αν η Ελλάδα προκαλέσει το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΕΕ και επιταχυνθούν οι εξελίξεις.
Τούρκοι δημοσιογράφοι κυνηγημένοι, που βλέπουν τα πράγματα ρεαλιστικά, θεωρούν ότι οι αποτυχίες του στα σημεία με ανοιχτές πληγές, μπορεί να τον οδηγήσουν σε κάποιο απελπιστικό διάβημα. Δεν έχει κανένα φίλο γύρω του και στους εχθρούς του προσετέθη και ο αραβικός κόσμος. Συνήθως όταν οι αυταρχικοί ηγέτες βλέπουν, ότι μπορεί να χάσουν τα πάντα, αρνούνται να συμβιβαστούν με την αποτυχία και η ευκαιρία να σωθούν είναι να προβούν σε κάποια απονενοημένη πράξη. Προκειμένου να κάνουν αυτό, που έχουν στο μυαλό τους, ας αυτοκαταστραφούν όπως ο Σαμψών, που γκρεμίζοντας τις κολώνες του Ναού των Φιλισταίων ανέκραξε το, «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».
Αν λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος δεν σκέπτεται, ν’ αυτοκτονήσει μ’ αυτό τον τρόπο, θα πρέπει ν’ αφήσει τους εκβιασμούς τις απειλές τα “φούμαρα” περί ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα και την Αν. Μεσόγειο, που θα πλουτίσουν το κράτος για εσωτερική κατανάλωση. Αντί να θέλει να μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη και να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκραοτρία, ζητώντας την αναθεώρηση όλων των Συμφωνιών, ας ενδώσει στο διάλογο με τους γείτονες χωρίς προκλήσεις.
Η επίσκεψη Αμερικανών στα Αραβικά Εμιράτα και η απόφασή τους να πουλήσουν σ’ αυτά τα έτοιμα f-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, αφού δεν θά ’χει αντίρρηση το Ισραήλ μετά και την πρόσφατη συμμαχία μαζί τους, έκανε τον “νεοσουλτάνο” έξω φρενών. Δεν βλέπει με καλό μάτι την παρουσία στην Α. Μεσόγειο του αεροπλανοφόρου Σάρλ Ντε Γκωλ, αντιλαμβάνεται το κλίμα βαρύ στην Ε.Ε. εις βάρος του και καταλαβαίνει, ότι αν δεν προβεί σε αποκλιμάκωση, θα υποστεί κυρώσεις. Κι όμως κάνει το αντίθετο. Οδηγεί τα πράγματα στο χείλος του γκρεμού.
Φαίνεται, ότι οι Αμερικανοί αλλάζουν ρότα έναντι του σημαντικού εταίρου τους και είναι περίεργο, γιατί οι Γερμανοί φέρονται ακόμα με ανεκτικότητα στους λεονταρισμούς ενός αυταρχικού συμμάχου και αποφεύγουν, να τον συναιτίσουν στις απαράδεκτες απαιτήσεις του.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες