Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Προκλήσεις στα άκρα

Τα αυταρχικά καθεστώτα έχει αποδειχθεί ότι ρέπουν στο να εκτιμούν τις καταστάσεις εσφαλμένα. Τούρκοι ιθύνοντες πιστεύουν ότι η απόκρουση εκ μέρους της Ελλάδος μιας τουρκικής επίθεσης δεν είναι αξιόπιστη. Ο Ερντογάν έχει στα χέρια του δύο όπλα. Είναι εταίρος του ΝΑΤΟ με ισχυρές δυνάμεις, αρκετά υπολογίσιμες απ’ όλους και έχει το χαρτί του προσφυγικού που το χρησιμοποίησε στο παρελθόν και το ξαναφέρνει στην επικαιρότητα, προκαλώντας φόβο στην Ε.Ε. Εκλεισε ο δρόμος στον Εβρο και απειλεί ότι θα πλήξει την Ευρώπη μέσω Λιβύης.
Αν η Αγκυρα αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα στη Θράκη και στο Αιγαίο, θα το κάνει επειδή θα νομίζει ότι δεν θα μπορέσουμε να τους αντικρούσουμε. Επιχειρεί κλιμάκωση των προκλήσεων και απειλών με απαράδεκτη φρασεολογία, αλλά βλέπει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί το μέτρο της αποτροπής και αυτό είναι που εκνευρίζει τους Τούρκους, επειδή κινούμεθα εντός των ορίων της νομιμότητος.
Ετσι αποθαρρύνονται οι επιθετικές ενέργειες και χρησιμοποιούνται αυταρχισμοί, μήπως οι Ελληνες πεισθούν από τρίτους παράγοντες να καθίσουν στο τραπέζι ώστε η Τουρκία να πάρει ό,τι ζητήσει χωρίς να ρίξει τουφεκιά. Ενδεχόμενη απομάκρυνση από τη μέθοδο της αποτροπής και η μη εφαρμογή της διπλωματίας που είναι το κυρίαρχο μέσο άσκησης έμμεσης στρατηγικής ενός κυρίαρχου κράτους, αποφέρουν αναποτελεσματικά οφέλη.
Συνεργαζόμαστε σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο με τους Γάλλους. Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου δεν είναι σίγουρο ότι η Γαλλία θα επέμβει με μαχητικά Α/Φ και οι φρεγάτες της θα χτυπήσουν τις τουρκικές δυνάμεις. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα κάνει. Το βέβαιο είναι ότι η παρουσία και μόνο των Γάλλων λειτουργεί αποτρεπτικά. Ο Μακρόν έχει εκπλήξει με την αποφασιστικότητά του. Ο Θουκυδίδης διδάσκει πως «οι ισχυροί πράττουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν…». Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της με το νταηλίκι. Μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται συμμάχους που δυσκολεύεται να βρει και έτσι τα προβλήματα με τους γείτονες πολλαπλασιάζονται γι’ αυτό συγκρούεται με όλους.
Η Ελλάδα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις, διότι διατηρούσε και διατηρεί επίπεδο αποτρεπτικής ικανότητας. Εν ανάγκη όμως σε περίπτωση σύγκρουσης είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την ισχύ της για να εξουδετερώσει την εχθρική προκλητικότητα της γείτονος.
Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο. Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του “Γέρου της Δημοκρατίας”, ταιριάζει εδώ. Είπε: «Ενας πόλεμος μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας θα είναι σκέτη τρέλα. Αλλά αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, θα περάσουμε το κατώφλι».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες