Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Προηγείται ο Biden αλλά…

Το 2016 η εκλογή του Donald Trump ήρθε μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη προεκλογική περίοδο, κυρίως εξ αιτίας της σκληρής και οξείας ρητορικής που είχε αναπτύξει ο νυν πρόεδρος των Η.Π.Α.
Σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου, περίπου 125 εκατομμύρια Αμερικάνοι, αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει το μέσον όρο του εκλογικού σώματος που προσέρχεται να ψηφίσει σύμφωνα με τα δεδομένα των τεσσάρων τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, θα κρίνει μια αρκετά αμφιλεγόμενη και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό Προεδρική θητεία.
Mελετώντας τις δημοσκοπήσεις, μια χρονοσειρά 300 αποτελεσμάτων από το 2017, μόλις σε 5 από αυτές ο νυν Πρόεδρος προηγείται και σε 3 βρίσκουμε ισόπαλους τους δύο σημερινούς αντιπάλους. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών της YouGov, που δημοσιεύτηκε στον Economist, η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων βρίσκεται στο 5.8%, 49% ο Biden και 43.2% ο Trump. Αυτό, θα σκεφτεί κάποιος, αποτελεί μια παράσταση νίκης για τον υποψήφιο των δημοκρατικών. Όμως, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ανατρέχοντας στις εκλογές του 2016, η Hillary Clinton είχε μπήκε στο πάνθεων των υποψηφίων Προέδρων, οι οποίοι ενώ είχαν κερδίσει σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν εκλέχθηκαν. Το 2016 η Clinton είχε λάβει, 2.8 εκ. ψήφους παραπάνω από τον Trump, με τη διαφορά ότι σε βασικές Πολιτείες, οι οποίες άθροιζαν ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων, o νυν Πρόεδρος των Η.Π.Α. είχε κερδίσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο νικητής σε κάθε Πολιτεία κερδίζει όλους τους εκλέκτορες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στην ιστορία των εκλογών στις Η.Π.Α. όπως στο Maine, το 1828 και το 2016, όπου η κατανομή έγινε στη βάση των περιφερειών εντός της Πολιτείας σπάζοντας έτσι την καθολική κατανομή των εδρών στο νικητή.
Στις περισσότερες Πολιτείες το αποτέλεσμα είναι σχεδόν, πριν από τις εκλογές, γνωστό, μιας και το εκλογικό σώμα σε αυτές διακρίνεται διαχρονικά από σταθερότητα στην επιλογή του. Παράλληλα, υπάρχουν δέκα Πολιτείες οι οποίες έχουν πάνω από 15 εκλέκτορες και συνήθως το εκλογικό αποτέλεσμα σε αυτές καθορίζει και τον ένοικο του Λευκού Οίκου.
Αυτή τη στιγμή, ο Biden έχει, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, εξασφαλίσει 222 εκλέκτορες ενώ ο Trump 125. Ουσιαστικά μένουν 191 εκλέκτορες των οποίων η κατανομή θα κρίνει το νικητή. Να σημειώσουμε ότι, για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος στις Η.Π.Α. χρειάζεται 270 εκλέκτορες.
Τι γίνεται λοιπόν στις Πολιτείες κλειδιά , οι οποίες θα κρίνουν το νικητή; Στην πιο γνωστή Πολιτεία, η οποία σε πολλές αναμετρήσεις έχει κρίνει το αποτέλεσμα, εκείνη της Φλόριντα των 29 εκλεκτόρων, τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν μία ελαφριά υπεροχή του Biden με 1.6%. Στη Πενσυλβάνια των 20 εκλεκτόρων, φαίνεται να εκλέγεται ο Biden μιας και προηγείται μέχρι στιγμής σε ολες τις μετρήσεις από 9% μέχρι και 4%. Στο Οχάιο των 20 επίσης εκλεκτόρων, ο Biden προηγείται ελαφριά με 2.4% ενώ στο Μίσιγκαν των 16 εκλεκτόρων η διαφορά είναι και εκεί υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών με 4.8%. Αντίθετα, στην Τζόρτζια των 16 εκλεκτόρων προγείται ο Trump με 1.5%, ενώ στη Βόρεια Καρολίνα των 16 επίσης εκλεκτόρων προηγείται ο Biden με μόλις 0.9%.
Υπάρχει μία σαφέστατη τάση, μία παράσταση νίκης, υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών, όμως, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η ανοδική πορεία του Trump έχει μειώσει σημαντικά τη δημοσκοπική του απόσταση από τον συνυποψήφιό του, σε πολλές Πολιτείες. Κατά κάποιο τρόπο οι εκλογές στις 3 του Νοέμβρη, θυμίζουν αρκετά, την εκλογική διαδικασία των προηγούμενων εκλογών, όπου η νίκη του Trump ήρθε με οριακή επικράτηση σε Πολιτείες κλειδιά όπως στη Φλόριντα με 1.2%, στην Πενσυλβάνια με 0.7% και στο Μίσιγκαν με 0.3% κερδίζοντας 65 εκλέκτορες, οι οποίοι του έδωσαν και την τελική πλειοψηφία και νίκη. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις κάλπες είναι αρκετά πυκνος και οι εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι, θα έχουμε μία σκληρή εκλογική αναμέτρηση με οριακές διαφορές σε πολλές Πολιτείες.

 

1 Comment

  1. Οι Αμερικανοί που ψηφίζουν ξέρουν με σιγουριά ότι ο Τραμπ θα νικήσει χωρίς αμφιβολία και με μαγαλη διαφορά. Απλώς μισούν τον Τραμπ τόσο πολύ που κατασκευάζουν δημοσκοπήσεις στις οποίες ούτως η άλλως η σιωπηλή πλειοψηφία που ψηφίζει Τράμπ δεν απαντούν καν γιατί ξέρουν ότι οι δημοσκοπισεις είναι μαϊμού και στηρίζουν Βιντεν. Το 2016 έδιναν τη Χιλαρυ 9 μονάδες μπροστά από τον Τραμπ μέχρι που άρχισε το μέτρημα ψήφων και στο τέλος έβαλαν τα κλάματα και η Χιλαρυ δεν βγήκε καν να κάνει δήλωση στους οπαδούς της αλλά έβαλε τον Πανετα να τους πει πηγαίνετε σπίτια σας είναι αργά αυριο θα κάνουνε ανακοίνωση. Οι κανονικοί Αμερικανοί και η Ελληνική ομογένεια ψηφίζουν Τραμπ οι Δημοκρατικοί έχουν καταβληθεί και κουμαντάρωντε από Σοσιαλιστές και σκληρό κομμουνιστές που δείχνουν πόσο μισούν την Αμερική με τόσο έντονο τρόπο χτυπώντας οποίο κρατάει σημαία η καπέλο Ρεμπουπλικανου η κάτι να γράφει Τραμπ, χτυπούν ηλικιωμένους, πυροβολούν κόσμο και κοιτούν να καταργήσουν την αστυνομία με τους τοπικούς δημοκρατικούς δημάρχους και εισαγγελείς. Εσεις τι θα ψηφίζατε στη θέση των Αμερικανών ? Το κόμμα που καίει σπάει και κλέβει τις περιουσίες του κόσμου και πυροβολεί όποιον δεν γουστάρει και θέλει να καταργήσει αστυνομία η το κόμμα που θέλει ευημερία, τάξη και ασφάλεια ? Πιο απλά δεν γίνεται να σας εξηγήσω την κατάσταση και γιατί ο Τραμπ θα βγει ξανά !

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες