Τη δυνατότητα να επιμορφωθούν και στη συνέχεια να αναζητήσουν μια θέση απασχόλησης στην αγορά εργασίας ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση έχουν μέσα από τα προγράμματα για την απασχόληση ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, άνεργοι, νέοι επιστήμονες και μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τον Νομό Χανίων.
Συνολικά από το πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω της Αναπτυξιακής Σύμπραξης “Κύδων” στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι του Νομού Χανίων, αναπτυξιακές εταιρείες, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, κοινωφελείς επιχειρήσεις, επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις κ.λπ., πρόκειται να επωφεληθούν σε όλο τον Νομό 400 άτομα.
Για τις προϋποθέσεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκε χθες ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο Πλατανιά που συμμετείχαν ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο υπεύθυνος συντονιστής των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Στράτος Μηλιδάκης και ο υπεύθυνος του ΚΕΚ “Διάσταση” Γιάννης Κουλιεράκης.
Οπως διευκρινίστηκε για τον δήμο Πλατανιά και τους υπόλοιπους δήμους του Νομού, εκτός του δήμου Χανίων, οι συνολικές θέσεις του προγράμματος ανέρχονται σε 200 και συγκεκριμένα 100 για μέλη ευάλωτων ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ.) και 100 για ανέργους που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό, ενώ οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 29 Νοεμβρίου για την πρώτη κατηγορία και έως τις 22 Νοεμβρίου για τη δεύτερη σ’ όλα τα δημοτικά καταστήματα και Κ.Ε.Π. του δήμου Πλατανιά.
«Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν, θα επεξεργαστούν από τον τεχνικό σύμβουλο της Σύμπραξης “ΚΥΔΩΝ”, ενώ στους ωφελούμενους θα δοθεί η δυνατότητα στην κατάρτιση, την εκπαίδευση και στη συνέχεια την απασχόληση. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται απ’ όλους μας να βοηθήσουμε μέσα από κάποια ευέλικτα εργαλεία, όπως είναι οι αναπτυξιακές συμπράξεις», σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης τονίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα προγράμματα μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου Πλατανιά (www.platanias.gr) και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (www.oadyk.gr).
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος συντονιστής των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης κ. Στράτος Μηλιδάκης τόνισε ότι στόχος των προγραμμάτων είναι οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν σ’ αυτά είτε να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις, είτε να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση, είτε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
«Στόχος του προγράμματος είναι να προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους επιχειρηματίες και τους δυνητικά ωφελούμενους, ώστε να βρεθούν θέσεις εργασίας οι οποίες συγχρόνως να ταιριάζουν στην περιοχή, δηλαδή να δίνουν έμφαση στον τριτογενή τομέα, τον τουρισμό, τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και στον πρωτογενή τομέα. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν, να απασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά πριν απασχοληθούν θα τους δώσουμε τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική που χρειάζονται», ανέφερε ο κ. Μηλιδάκης, ενώ ερωτηθείς για την επιδότηση που θα λάβουν οι ωφελούμενοι διευκρίνισε ότι αυτή αφορά μόνο στο στάδιο της κατάρτισης, ενώ στη συνέχεια η πορεία τους θα εξαρτηθεί από την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.