Το σχολείο µας, το ΓΕΛ Ακρωτηρίου για τρίτη συνεχόµενη χρονιά χρηµατοδοτήθηκε από το ΙΚΥ µέσα από το πρόγραµµα Erasmus ∆ιαπίστευση 2021-2027.
Οι στόχοι που έχει θέσει το σχολείο µας είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, η βελτίωση µαθητών και εκπαιδευτικών σε ψηφιακές δεξιότητες, η ενσωµάτωση όλων των παιδιών στη σχολική καθηµερινότητα, η δηµοκρατικές διαδικασίες στο σχολείο.
Αυτοί οι στόχοι εξυπηρετούνται µέσα από επισκέψεις στο εξωτερικό, φιλοξενία άλλων εκπαιδευτικών και µαθητών στο σχολείο µας καθώς και οµαδικές εργασίες σε ώρες εκτός µαθηµάτων.
Το φετεινό µας πρόγραµµα περιλάµβανε τη µετακίνηση 29 µαθητών µε 6 συνοδούς χωρισµένους σε τρεις διαφορετικούς προορισµούς, Βερολίνο, Μυλούζη, Μπιλµπάο. Στην πρώτη επίσκεψη η θεµατολογία ήταν πάνω στο περιβάλλον και τη βιωσιµότητα, ενώ στις άλλες δύο το θέµα ήταν η µάθηση µέσα από επισκέψεις σε Μουσεία, όπου µε αφορµή τα έργα τέχνης οι µαθητές συζητούσαν για τη ∆ηµοκρατία, το περιβάλλον και τον ιδιαίτερο πολιτισµό κάθε χώρας.
Μετακινήσεις όµως πραγµατοποιήθηκαν και από εκπαιδευτικούς µας για σεµινάριο πάνω στην Τεχνητή Νοηµοσύνη, για παρακολούθηση µαθηµάτων σε σχολεία φιλοξενίας αλλά και για πρώτη φορά για να διδάξουµε εµείς µαθήµατα σε σχολείο του εξωτερικού. Πιο συγκεκριµένα δίδαξαν σε σχολείο του Francoville της Γαλλίας για το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ποίηση (Καβάφη) και ηλεκτρικά κυκλώµατα. ∆ύο εκπαιδευτικοί µας παρακολούθησαν µαθήµατα Μαθηµατικών, Χηµείας και Βιοχηµείας στο Λύκειο Λαβουαζιέ στη Μυλούζη της Γαλλίας και επισκέφθηκαν το Ευροκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Τέλος άλλες δύο καθηγήτριες επισκέφθηκαν ένα Λύκειο στην Πράγα όπου παρακολούθησαν µαθήµατα Γλώσσας και Αγγλικών. Όλοι οι εκπαιδευτικοί ενηµερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων υποδοχής, τις διδακτικές πρακτικές που εφαρµόζουν και βέβαια επισκέφθηκαν χώρους πολιτισµού και ιστορίας.
Όµως οι επισκέψεις δεν αρκούν για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή µας ταυτότητα. Σηµαντική είναι και η διαδικασία της φιλοξενίας. Φιλοξενία τόσο οµάδων µαθητών, όσο και εκπαιδευτικών που επιθυµούσαν να παρακολουθήσουν τα δικά µας µαθήµατα. Έτσι σε δύο διαφορετικές εβδοµάδες φιλοξενήσαµε συνολικά 28 µαθητές και 18 εκπαιδευτικούς µε ποικιλία δράσεων.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες για να πετύχουν απαιτούν µια συνεκτική οµάδα εκπαιδευτικών που να δουλεύει µε µεράκι και όρεξη, µαθητές που να συνεργάζονται µεταξύ τους αλλά και µε τους εκπαιδευτικούς, εξωτερικούς συνεργάτες και βέβαια την υποστήριξη των οικογενειών των µαθητών µας. Κι εµείς τα είχαµε όλα.
Κάθε χρόνο µας προσφέρουν πολύτιµη βοήθεια διάφοροι φορείς (ΜΥΣ Αγυά, ΚΕΠΕΑ Βάµου, ΕΚΦΕ Χανίων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μ.Α.Ι.Χ. και πολλοί άλλοι) κατά τη διάρκεια των εβδοµάδων υποδοχής .
Τη φετεινή χρονιά, στηριχτήκαµε ιδιαίτερα στον κ. Κωνσταντίνο Κοµνίτσα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μας υποδέχθηκε σε δύο διαφορετικές ηµέρες και παρουσίασε ένα ιδιαίτερα σηµαντικό Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα που συµµετείχε το Πολυτεχνείο Κρήτης (EURECA-PRO) και σχετίζεται µε τη βιώσιµη ανάπτυξη. Επίσης ευχαριστούµε την κ.Παπαδοµανωλάκη, καθώς και όσους εργάζονται µαζί της στο γραφείο προώθησης του προγράµµατος EURECA-PRO στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ακόµη θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε τον κ. Κωνσταντίνο Κακαβελάκη που για πολλοστή φορά µας δίδαξε αφιλοκερδώς παραδοσιακούς χορούς τόσο Ελληνικούς όσο και Ευρωπαϊκούς. Σηµαντική ήταν και η βοήθεια του 16ου ∆ηµοτικού Σχολείου γιατί άνοιξε τις πόρτες του σε µια δασκάλα από τη Γαλλία που συνόδευε εκπαιδευτικούς Β’ θµιας εκπαίδευσης που επισκέφθηκαν το σχολείο µας.
Συνεχίζουµε µε την ίδια όρεξη και του χρόνου για ακόµη περισσότερες εµπειρίες!