Διάβασα ότι η Κίνα στήνει δύο νέες ανεμογεννήτριες την ώρα.
Το γράφω αυτό για να δούμε εδώ στην κωφεύουσα Κρήτη που πάει πια η παραγωγή ενέργειας και ότι, αν και διαθέτουμε ένα ευλογημένο νησί, σπαταλούμε τον χρόνο μας σε αλλότρια γυμνάσματα.
Ολοι, μα όλοι, που ξέρουν προσανατολίζονται προς την αιολική ενέργεια.
Κίνα και Η.Π.Α. πρωτοπορούν.
Τη λύση πια στα Χανιά και στην Κρήτη δεν μπορεί να τη δίνει μόνο τα εργοστάσια της Δ.Ε.Η.
Είναι αλήθεια ότι είμαστε φοβικοί και αλλοπρόσαλλοι μπροστά στην καινοτόμο εξέλιξη. Διανθίζουμε τον λόγο μας με μικροαστικές υπεροψίες, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν και πίσω δεν γυρνούν.
Σκεφθείτε το προνομιακό τοπίο των κρητικών βουνών. Σκεφθείτε τι δυνατότητες παρέχει. Σκεφθείτε (αν και υπάρχει νομικό πλαίσιο) πόσο θανάσιμα κωλυσιεργούμε.
Πόσο υφιστάμεθα την ψυχική ταλαιπωρία ανεξήγητων δημόσιων τοποθετήσεων.
Παρακμάζουν οι καινοτόμες ιδέες στην Κρήτη.
Συνθλίβονται από ιδεοληπτικές οπισθοχωρήσεις.
Ισως να μην φταίμε τόσο και εμείς. Ισως φταίει και η πολιτεία που δεν έκανε αντιληπτό το σύγχρονο διακύβευμα.
Ποιος ξέρει;
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
υπαρχει τεραστιο περιβαλλοντικο μειονεκτημα με τις ανεμογεννητριες. Ολος ο κοσμος το ξερει. Γι αυτο πλεον οι μηχανικοι προσανατολιζονται σε αλλου τυπου αιωλικες γεννητριες κι οχι ελικοφορες. Δεν ειμαστε φοβικοι και αλλοπροσαλλοι, απλα προσεχουμε ‘ακομη’ το περιβαλλον που ειναι πολυ σημαντικοτερο απο την ενεργεια. Οι ΗΠΑ και οι Κινα που αναφερετε, ειναι τα χειροτερα μοντελα αναπτυξης με σεβασμο στο περιβαλλον που θα μπορουσατε να αναφερετε. Μεχρι να βγουν στην παραγωγη και μελετηθουν στην πραξη οτι οι νεου τυπου γεννητριες αιωλικης ενεργειας, δεν ειναι καταστροφικες για το περιβαλλον τους και οντως παραγουν φθηνη ενεργεια, τοτε θα ειναι βασιμο να τοποθετηθουν και στην Ελλαδα.
Δειτε στο παρακατω βιντεο κινησεις νεων επιστημονων, ευαισθητοποιημενων περιβαλλοντικα, που δεν ξεχαρβαλωνουν τη γη και δεν ξεμασχαλιζουν τον αερα οπως οι “αειφορες” fast track γεννητριες που θελετε να βαλουμε στην Κρητη και να την διαλυσουμε ΕΝΤΕΛΩΣ και ΔΙΑΠΑΝΤΩΣ.
Δυστυχώς οι κάθε λογής μύθοι και ιδεοληψίες επικρατούν απο λαϊκούς συνήθως ανθρώπους και συζητήσεις καφενείου.
Πολλά απο τα “επιχειρήματα” μάλιστα δίνονται και απο συνδικάλες της ΔΕΗ και γενικά του λόμπι των ορυκτών καυσίμων.
Παρενέργεια των ανεμογεννητριών είναι το σύνδρομο NIMBY (Not In My Back Yard), δηλαδή (όχι στην αυλή μου, γειτονιά μου, πόλη μου, διπλανό βουνό μου) στο οποίο κάποιοι σχηματίζουν “επιτροπές κατοίκων ενάντια…” σε οτιδήποτε προοδευτικό βασικά.
Και για εντελώς λάθος λόγους.