Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Που βρίσκεται αυτή την ώρα η εκλογική μάχη στις Η.Π.Α.

Δύο μέρες μετά την ημέρα των εκλογών, η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε πολλές Πολιτείες, με τη μάχη να συγκεντρώνεται πλέον σε τέσσερις από τις πέντε, την Pennsylvania, την Arizona, τη Nevada και την Georgia. Θεωρητικά η πέμπτη, North Carolina θα περάσει στους Ρεπουμπλικάνους. Στο σύνολο των Πολιτειών ο Μπίντεν αυτή τη στιγμή καταγράφει πολύ μεγάλο προβάδισμα μιας και είναι μπροστά με 3.598.134 χιλιάδες ψήφους. Σε αριθμό εκλεκτόρων συγκεντρώνει 253 και ο Τράμπ 214.

Στην Georgia(16 εκλέκτορες), Νότια Πολιτεία η οποία από το 1972 μόνο δύο φορές την έχουν κερδίσει οι Δημοκρατικοί βρίσκεται στο όριο μιας και με την ενσωμάτωση στο 95%, ο Τραμπ προηγείται με 18 χιλιάδες ψήφους. Μένουν ακόμη να περάσουν στο σύστημα 245 χιλιάδες ψήφοι. Αυτή τη στιγμή μεγάλα αστικά κέντρα της Πολιτείας όπως το Douglas(93%), Clayton(84%) και το Ghatam(87%) και άλλες πόλεις γύρω από την Atlanta, τα οποία αποτελούν ισχυρά Δημοκρατικά κέντρα έχουν μείνει πίσω στην καταμέτρηση. Είναι μια Πολιτεία η οποία αν κερδηθεί από τους Δημοκρατικούς θα είναι μεγάλο πλήγμα στον ισχυρό Νότιο άξονα των Ρεπουμπλικάνων.

Στην Arizona(11 εκλέκτορες), ο Μπίντεν προηγείται με 69 χιλιάδες ψήφους, σε μία περιοχή η οποία από το 1972 έχει «πάει» στους Δημοκρατικούς μόνο μία φορά. Το προβάδισμα από την αρχή της καταμέτρησης το κρατάει ο Μπίντεν. Μένουν ακόμη 410 περίπου χιλιάδες ψήφοι να καταμετρηθούν. Το θετικό για τους Δημοκρατικούς είναι ότι, η καταμέτρηση είναι σε χαμηλά ποσοστά σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, στις οποίες έχουν ισχυρή δύναμη, όπως το Maricopa(86%), το Pima(91%), το Apache(71%) και το Coconino(82%). Όπως λένε και οι Αμερικανοί αναλυτές, too early to call.

Στην Nevada(6 εκλέκτορες), είναι Πολιτεία η οποία στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις πήγε με το μέρος των Δημοκρατικών. Αυτή τη στιγμή η καταμέτρηση έχει, για πολλές ώρες, σταματήσει με τον Μπίντεν να προηγείται με 8 χιλιάδες ψήφους., με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 86%. Και σε αυτή την Πολιτεία υπάρχουν δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Το Washoe(89%) και το Clark(81%) τα οποία θα κρίνουν τον τελικό νικητή. Και στις δύο περιοχές αυτή τη στιγμή το προβάδισμα των Δημοκρατικών είναι υψηλό.

Στην Pennsylvania(20 εκλέκτορες), επικρατεί και η μεγαλύτερη αναστάτωση. Ο Τράμπ ξεκίνησε με απίστευτα υψηλή διαφορά, τουλάχιστον 600 χιλιάδων ψήφων, αυτή τη στιγμή η διαφορά τους έχει κλείσει στις 164 χιλιάδες. Η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων βρίσκεται στο 89% και μένουν ακόμη να καταμετρηθούν 690 χιλιάδες ψήφοι. Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της Πολιτείας, η Philadelphia, έχει ενσωματωθεί στο 70%. Είναι μία περιοχή που επικρατεί με τεράστιες διαφορές το Δημοκρατικό στοιχείο. Παράλληλα άλλες περιοχές της Pennsylvania που έχουν μείνει πίσω στην καταμέτρηση είναι το Delaware(83%) και το Centre(86%), επίσης Δημοκρατικά κέντρα. Θα υπάρξει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Το θετικό για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών είναι ότι, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφει μόνο ανοδική πορεία σε όλες τις κρίσιμες Πολιτείες. Για να κερδίσει ο Μπίντεν πρέπει απλά να διατηρήσει το προβάδισμα του στη Nevada και την Arizona, ώστε να φτάσει τον αρiθμό 270. Αντίθετα, ο Τράμπ πρέπει να κρατήσει το προβάδισμα σε Georgia, North Carolina, Pennsylvania και να ανατρέψει τα δεδομένα είτε στην Arizona είτε στη Nevada. Στη βάση των πραγματικών εκλογικών στοιχείων, ο Μπίντεν έχει το προβάδισμα να κερδίσει, άλλα πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι καταμετρήσεις στις παραπάνω τέσσερις κρίσιμες Πολιτείες.

 Π. Περάκης και Γ. Ουντράκης, ετοιμάζονται για τη νέα καραντίνα και σχολιάζουν την τοπική – και όχι μόνον – επικαιρότητα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα