Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Το ελαιόλαδο, οι ελιές και άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τις αμερικάνικες αγορές
Την περασμένη εβδομάδα αναφερθήκαμε στον πόλεμο  που ξέσπασε, όχι ξαφνικά, αλλά εμάς μας βρίσκει σοβαρά απροετοίμαστους, η επιβολή δασμών επί των αγροτικών προϊόντων, από τις ΗΠΑ, στα πλαίσια του πολέμου για την κατάργηση των επιδοτήσεων προς την Airbus, που καταστρατηγεί τον θεμιτό ανταγωνισμό με την αμερικάνικη Boeing. Το λάδι είναι το βασικό προϊόν που θα θιγεί και αν χαθούν οι αγορές ύψους 90 εκατ. € ετησίως μετά από 2-3 χρόνια θα μας θυμούνται πολύ λίγο στον ορίζοντα!

Και δεν είναι μόνο το λάδι, είναι όλα τα είδη των βασικών τροφίμων που εξάγουμε στις ΗΠΑ. Έτσι έλαβε χώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνάντηση την Παρασκευή 19/4 για διαμόρφωση στρατηγικής στην απειλή επιβολής πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ, από τον υπουργό και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, με τη συμμετοχή επίσης των εκπροσώπων επαγγελματικών Οργανώσεων.
Η θέση του υπουργείου ήταν να συνταχθούμε ως Κράτος -Μέλος με την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, να εξοπλισθούμε με πληροφορίες, να αναμένουμε την στρατηγική διαλόγου της Ε.Ε χωρίς να ακυρώνουμε την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση η οποία έχει ήδη προσδιορισθεί, προκειμένου τελικά να μην υποσκάψουμε την κοινή θέση της Ε.Ε.
Αυτό βεβαίως δε δίνει λύση στο να διατηρηθεί η εξαγωγική δραστηριότητα για το ελαιόλαδο, αλλά τουλάχιστον θα είμαστε καλοί μαθητές στο σύνολο της εταιρικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ! Θεωρώ ότι η θέση αυτή του υπουργείου είναι πολλαπλά εσφαλμένη και ευτυχώς αρχίζω να έχω εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους των  επαγγελματικών Οργανώσεων, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη και για παράλληλη προεργασία, προετοιμασία της εξαίρεσης των ελληνικών μας προϊόντων, δεδομένου ότι μεταξύ των Κ-Μ της Ε.Ε υπάρχουν διαφορετικά εμπορικά συμφέροντα και ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Η χώρα μας δεν είναι μέτοχος στην AIRBUS και συνεπώς δεν είναι βασικός στόχος-αντίδικος στην διαμάχη ΗΠΑ-ΕΕ.
Τα προϊόντα μας δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή στα 21 δισ δολάρια που αποτελούν την διαφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ και συνεπώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια επιχειρηματολογία στην κατεύθυνση της εξαίρεσης μας.
Οι διεργασίες εντείνονται και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι προξενεί  εντύπωση ότι ο Υπουργός επικεντρώνεται στο να συνταχτούν με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για να μην υποσκάψουν την κοινή θέση της ΕΕ.  Λογικά θα ανάμενε κανείς να κάνει η ελληνική κυβέρνηση κινήσεις για να  εκπροσωπήσει τα ελληνικά συμφέροντα, και μάλιστα, χωρίς να υποσκάπτει την κοινή θέση της ΕΕ. Εκτός αν ήλθαν ειδικές εντολές από τις Βρυξέλλες να μην κινηθούν εξατομικευμένα.
Στην περίπτωση όμως αυτή καλείται η Ελλάδα, στην κατάσταση που έχει περιέλθει, να αναλάβει μέρος της δουλειάς για τη σωτηρία των επιδοτήσεων της Airbus. Ας μη λησμονήσουμε ότι εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε το σπίτι μας και κανέναν άλλο.  Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να συνταχτούμε με τους Ισπανούς.  Έχουμε τα δικά μας επιχειρήματα και δεν έχουμε κανένα όφελος και καμιά σχέση με την Airbus, το ελληνικό λάδι είναι το καλύτερο στον κόσμο για την υγεία των πολιτών των ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι φίλη χώρα με τις ΗΠΑ και σε ευαίσθητη περιοχή γεωπολιτικά, έχει περάσει βαριά κρίση και προσβλέπει με αισιοδοξία τη σύσφιξη των εμπορικών και πολιτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και όχι το αντίθετο, να δεσμευτούμε π.χ. για καλύτερο ποιοτικό έλεγχο για διασφάλιση χαμηλής οξύτητας, και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι ειδικοί μπορούν και να σκεφτούν και να αναπτύξουν  επιχειρήματα, και γνωρίζω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι ο ΣΕΒΙΤΕΛ καταλαβαίνει την εξατομικευμένη στρατηγική.
Όπως σημείωσα την περασμένη εβδομάδα, το αρχικό εμπεριστατωμένο άρθρο της Κύρα Αδάμ για το θέμα αποτέλεσε το έναυσμα για την κινητοποίηση και όπως σημειωνόταν στο άρθρο αυτό της έγκριτου δημοσιογράφου, θα πρέπει μέχρι τις αρχές Μαΐου να γίνουν οι εξατομικευμένες παρεμβάσεις  για να γίνει δυνατή η μεγιστοποίηση του οφέλους από παρέμβαση για την εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από έναν πόλεμο που δεν έχει καμιά ουσία για τους Έλληνες, πέραν του να διαμοιραστούμε μια ευθύνη που δε μας ανήκει.
Πολλώ δε μάλλον που η θέση που ανάπτυξε η Κομισιόν σε απάντηση στις ΗΠΑ είναι μέτρα για αντίποινα. Δηλαδή, με την ευκολία του να μοιραστούμε όλοι την ευθύνη, θα πούμε στις ΗΠΑ ότι σας επιβάλουμε και εμείς δασμούς ισόποσους με τα δικά σας μέτρ, και μέχρι να εξεταστούν και να λυθούν οι διαφορές, εμείς, χωρίς λόγο θα έχουμε χάσει τις αγορές της Αμερικής και οι Ισπανοί θα έχουν μοιρατεί μαζί με μας τις επιπτώσεις για τη δική τους συμμετοχή στην Airbus, από την οποία εμείς δεν έχουμε «λαμβάνειν», ούτε «δίνειν», ούτε ένα ευρώ!
Σε δελτίο τύπου την Παρασκευή 17/42019, με τίτλο «Διαφορά Boeing του ΠΟΕ: Η ΕΕ εκδίδει προκαταρκτικό κατάλογο προϊόντων των ΗΠΑ που εξετάζονται για μέτρα αντιμετώπισης»1 αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με έναν προκαταρκτικό κατάλογο προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λάβει αντίμετρα στο πλαίσιο της τρέχουσας διένεξης της Boeing στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2019. Στις 11 Απριλίου 2019, ο ΠΟΕ ενέκρινε την τελική έκθεση συμμόρφωσης στη διαφορά Boeing, επιβεβαιώνοντας ότι οι αμερικανικές επιδοτήσεις προς τη Boeing εξακολουθούν να προκαλούν σημαντική ζημιά στην Airbus, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών πωλήσεων. Η σημερινή δημοσίευση έρχεται ως συνέχεια αυτής της απόφασης. Η δημόσια διαβούλευση στοχεύει στη συλλογή ανατροφοδοτήσεων από τους ενδιαφερόμενους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τα προβλεπόμενα μέτρα.
Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmström δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται με δίκαιους και ισότιμους όρους. Η πρόσφατη απόφαση του ΠΟΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ για τη Boeing είναι σημαντική από την άποψη αυτή. Και συνεχίζει η επίτροπος ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο διάλογος είναι αυτό που πρέπει να επικρατεί μεταξύ σημαντικών εταίρων, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων φέρνοντας ένα τέλος σε αυτή τη μακροχρόνια διαφωνία. Η ΕΕ παραμένει ανοικτή για συζητήσεις με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν έχουν προϋποθέσεις και έχουν ως στόχο την επίτευξη θεμιτού αποτελέσματος. ”
Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν ειδικά εξαγώγιμα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές, στον εμπορικό πόλεμο δυο κολοσσών, γιατί για μια ακόμη φορά θα την πληρώσουν τα βατράχια και όχι τα βουβάλια που τσακώνονται στο βάλτο.
1.  http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=2011


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. άρση επιβολή δασμών στην Ελλάδα , διά της πλαγίας οδού : “αντισταθμιστικά οφέλη” για τις προμήθειας στρατιωτικών εξοπλισμών κλπ. , από ΗΠΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα