Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η ανώτερη για την παραμονή κάποιου στη φυλακή!

Aυτά προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας έτσι όπως έχει αναμορφωθεί την τελευταία 15ετία. Με αφορμή τις δύο καταδίκες πρόσφατα από πρωτοβάθμια Δικαστήρια των Χανίων με ισόβιες ποινές φυλάκισης για τους κατηγορούμενους για ανθρωποκτονίες τα “Χ.Ν.” απευθύνθηκαν στο Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων προκειμένου οι νομικοί του να μας εξηγήσουν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

 

Το μέλος του Δ.Σ. και ποινικολόγος κ. Γιώργος Βεργάκης

μας ενημερώνει αρχικά πως στο Εφετείο αλλά και στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων που εκδικάζονται υποθέσεις από την υπόλοιπη Κρήτη εκδικάζονται μηνιαίως 10-15 κακουργήματα! Αριθμός πολύ μεγάλος αφού «σε άλλες πόλεις της χώρας με αντίστοιχο πληθυσμό δεν εκδικάζονται πάνω από 2-3 κακουργήματα το μήνα».

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Αναφορικά με την επιβολή των ποινών ο κ. Βεργάκης μας ενημερώνει πως:
• Ισόβια φυλάκιση ουσιαστικά δεν υφίσταται, με την έννοια του να μένει κάποιος για όλη του τη ζωή στη φυλακή. Όταν λέμε “ισόβια”, η ανώτερη ποινή που θα μείνει ο καταδικασθείς στη φυλακή είναι τα 16 χρόνια. Η ιδιαιτερότητα των ισοβίων είναι πως ενώ όλες οι άλλες ποινές επιδέχονται ευνοϊκών ελαφρύνσεων και μειώσεων, στα ισόβια αυτό δεν ισχύει δηλαδή ο καταδικασθείς θα μείνει για 16 χρόνια στη φυλακή χωρίς δυνατότητα να μειώσει περαιτέρω την ποινή του. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2010 η κράτηση στην φυλακή ήταν 23 χρόνια. Αν στον καταδικασθέντα επιβληθεί ποινή δις ισόβια παραμένει στη φυλακή άλλα 2 χρόνια (16+2, δηλαδή 18).
• Αν κάποιος πχ. καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκιση και πάει σε αγροτικές φυλακές η κάθε μέρα που εκτίει μετράει για δύο ημέρες, το ίδιο και τα μεροκάματα που θα κάνει εντός της φυλακής, ενώ αν ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των 2/5 ή των 3/5 της ποινής η αποφυλάκιση του θα γίνει σε 5 χρόνια. «Για αυτό είδαμε σε περιπτώσεις όπως ενός παιδόφιλου στην Κρήτη που καταδικάστηκε σε πάρα πολλά χρόνια φυλάκιση να αποφυλακίζεται στα 9 χρόνια, γιατί αυτό ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία» ανέφερε ο κ. Βεργάκης. Αν στον καταδικασθέντα επιβληθεί ποινή ισοβίων και 10 χρόνιας φυλάκισης, θα μείνει στη φυλακή για τα 16 χρόνια που προβλέπουν τα ισόβια και στη συνέχεια για τα 10 χρόνια θα ισχύσουν οι ευνοικές διατάξεις του νόμου.
Μια βασική διαφορά της Ελλάδας με άλλες χώρες της Ευρώπης είναι η επιβολή ποινής με αναστολή.
«Στην Ελλάδα εφαρμόζεται πάρα πολύ η αναστολή. Φυλάκιση 3 χρόνια με αναστολή σημαίνει πως αν δεν κάνεις παράπτωμα μέσα σε αυτό το διάστημα δεν θα εκτίσεις την φυλακή. Αυτό δεν ισχύει στο σύνολο σχεδόν της Ευρώπης όπου οι ποινές είναι μικρότερες αλλά πρέπει να τις εκτίσει ο καταδικασθείς. Αν σε πιάσουν για κλοπή στην Ελλάδα και δικαστείς σε 1-2 χρόνια φυλακή με αναστολή, μέχρι το απόγευμα θα έχεις βγει έξω. Στο εξωτερικό θα δικαστείς 2-3 μήνες φυλάκιση και θα τους εκτίσεις ή θα υποχρεωθείς να προσφέρεις κοινωνική εργασία» τονίζει ο κ. Βεργάκης συμπληρώνοντας πως με την πιο πρόσφατη τροποποίηση του ποινικού κώδικα περιορίζονται οι αναστολές καθώς οι δικαστές έχουν την ευχέρεια να επιβάλλουν την έκτιση ενός μέρους της ποινής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα