Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Πώς βλέπουν οι ξένοι την Ελλάδα και τους Ελληνες και ποια γνώμη έχουν οι ίδιοι Ελληνες για τον εαυτό τους και τον τόπο τους;

Ο τρόπος με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον εαυτό μας σε επίπεδο προσωπικό και συλλογικό.


Γι’ αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε συνεντεύξεις από ξένους και ντόπιους, ζητώντας τη γνώμη τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Τα ερωτήματα που υποβάλαμε ήταν τα εξής:
• Έχετε επισκεφθεί άλλη φορά τη χώρα μας;
• Τι σας αρέσει και τι όχι στην Ελλάδα;
• Πιστεύετε ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο;
• Θα ερχόσασταν ξανά στην Ελλάδα;

Ο Κρίστοφερ και η Χίλντα από τη Γερμανία δηλώνουν: “Ήταν για μας μια ευχάριστη έκπληξη η γνωριμία με την Ελλάδα! Η αλήθεια είναι ότι είχαμε σχηματίσει άλλη εικόνα από τα μέσα ενημέρωσης που τονίζουν κυρίως την οικονομική κρίση της χώρας σας. Είδαμε μια χώρα αξιοζήλευτη, με σπουδαίο πολιτισμό, υπέροχο κλίμα και αξιαγάπητους ανθρώπους!” και ο Κρίστοφερ προσθέτει: “Για την οικονομική κρίση δεν ευθύνονται οι Έλληνες πολίτες αλλά οι πολιτικοί τους, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Η Νταϊάνα και η Ελίζαμπεθ είναι δύο Αγγλίδες μέσης ηλικίας, κάτοικοι Λονδίνου. “Η Ελλάδα είναι υπέροχη και οι Έλληνες πολύ ευχάριστοι άνθρωποι, αν και δεν διαθέτουν την τυπική ευγένεια που συνηθίζεται στην Αγγλία”, λέει η Ελίζαμπεθ. “Όμως το οδικό δίκτυο είναι απογοητευτικό, ενώ οι οδηγοί, κυρίως οι άνδρες, είναι αρκετά επιθετικοί και ριψοκίνδυνοι”. Η Νταϊάνα προσθέτει: “Παρ’ όλα αυτά, εγώ θα συνιστούσα στους φίλους και στους συγγενείς μου να επισκεφθούν την Ελλάδα”.

Ο Μαξ και η Τζένιφερ είναι ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ, περίπου τριάντα ετών και οι δύο, που διαμένουν στην Ελλάδα εδώ και έναν χρόνο. “Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και είναι μεγάλο το πρόβλημα της ανεργίας, δεν πιστεύω όμως ότι η κατάσταση είναι τόσο απαισιόδοξη”, λέει η Τζένιφερ. “Προσωπικά βλέπω ανθρώπους που εργάζονται, που αγωνίζονται καθημερινά και είναι τόσο πρόσχαροι και δημιουργικοί!”. Ο Μαξ δηλώνει: “Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου να ζήσω στη χώρα και στην πόλη αυτή. Το φυσικό τοπίο, η υπέροχη αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης είναι κάτι που δεν συναντάει κανείς εύκολα αλλού. Και κάτι που με συγκινεί πολύ είναι το πόσο ισχυρός είναι ο θεσμός της οικογένειας, πόσο δεμένες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, ανάμεσα στα αδέρφια.”

Η Μάρτα από την Πολωνία έχει επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας στο παρελθόν.
“Αυτό που με ενθουσιάζει είναι η απλότητα και ο αυθορμητισμός των ανθρώπων. Εκείνο όμως που με δυσαρεστεί είναι τα πολλά σκουπίδια και ιδιαίτερα τα πλαστικά, που βλέπει κανείς στους δρόμους και στην ύπαιθρο. Πιστεύω ότι η χώρα σας πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με την ανακύκλωση!”.

Παρ’ όλα αυτά αναζητήσαμε και Έλληνες να μας πουν την άποψή τους. Μερικές από τις ερωτήσεις ήταν πάλι:
• “Τι σας αρέσει και τι όχι στον τόπο σας;”
• “Θα αποφασίζατε ποτέ να μεταναστεύσετε;”

Η Κατερίνα δουλεύει στο παλιό λιμάνι και έχει μια πολυάσχολη ζωή. “Αγαπώ τον τόπο μου πάρα πολύ. Μου αρέσει ο καιρός και η ομορφιές που μας προσφέρει η φύση. Επίσης είναι σημαντικό ότι είμαστε άνθρωποι λιτοί, για παράδειγμα μόνο με ένα τραπέζι και με λίγη ρακή δημιουργείται μια υπέροχη ατμόσφαιρα με πολλούς φίλους. Δεν ξέρω αν θα έφευγα στο εξωτερικό αλλά πιστεύω ότι είμαστε ριζωμένοι στην πατρίδα μας!”.

Παρόμοια μας απάντησε και ο κ. Μανώλης, που κι αυτός εργάζεται στο λιμάνι και είναι μέσης ηλικίας “Δεν θα άφηνα με τίποτα τον τόπο όπου μεγάλωσα. Αγαπώ τον τόπο μου και εδώ θα μείνω. Λατρεύω τον καιρό, τα παραδοσιακά εδέσματα και το κλίμα”.
Η αλήθεια όμως είναι ότι στην ερώτηση “τι δεν σας αρέσει στον τόπο σας;” έψαξαν πολύ μέσα τους για να βρουν κάτι που τους ενοχλεί ή τους θυμώνει και δυσκολεύτηκαν να απαντήσουν. Μόνο η Κατερίνα μας απάντησε “Το μόνο αρνητικό είναι ο ατομικισμός και η αδιαφορία για το κοινό καλό!”.

Θα λέγαμε ότι πέρα από τις προσωπικές προτιμήσεις, αυτό που καταγράφηκε στις απόψεις των ανθρώπων με τους οποίους μιλήσαμε ήταν η καλή διάθεση και το θετικό κλίμα που εισπράττουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα είναι ένας κορυφαίος και αξιοζήλευτος προορισμός παρ’ όλα τα δυσάρεστα στοιχεία.

 

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Δημοσιογραφική ομάδα:
Μυρόπη Δασκαλάκη
Μαρίνα Κουντουράκη
Αργυρώ Σφηναρολάκη
Απόστολος Τόλης

Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Αλεξία Καστανάκη

 

Διαβάστε τις υπόλοιπες συμμετοχές στον μαθητικό διαγωνισμό

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες