Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Πώς σχολίασε ο Γαλλικός Τύπος τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που υποδέχεται η Ευρώπη το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, προϊδεάζοντάς μας για την αντιμετώπιση που θα έχει η Ελλάδα από εδώ και στο εξής από τους εταίρους της. Η Γαλλία είναι ένας από τους διαχρονικούς συμμάχους της χώρας σε οικονομικά καθώς και αμυντικά θέματα. Αυτή την εβδομάδα ο Γαλλικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές και τις προεκτάσεις που αυτές θα έχουν για τη χώρα μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

• Lemonde: «Επιστροφή στην κανονικότητα»
Για «επιστροφή στην κανονικότητα» μιλά ξεκάθαρα σε άρθρο της η Γαλλική εφημερίδα Lemonde αναφερόμενη στη νίκη της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές . Σύμφωνα με σχετικό άρθρο το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει τη μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος σε συνδυασμό με μια επιστροφή στο δικομματισμό. Η εξασφάλιση αυτοδυναμίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από τη βουλή παρουσιάζονται ως οι βασικότεροι παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε σταθεροποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας.
Σχετικά με την Αριστερά, η εκλογική ήττα του Σύριζα παρουσιάζεται ως άμεσο επακόλουθο της εφαρμογής μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση Τσίπρα. Από την άλλη δίδεται έμφαση στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο κόμμα, καταφέρνοντας να αποσπάσει το 31,5% της ψήφου, εδραιώνει πλέον την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη σειρά του καλείται σύμφωνα με τη Lemonde, να αντιμετωπίσει ένα υψηλό επίπεδο ανεργίας που διαμορφώνεται στο 18% και έναν υποτονικό ρυθμό ανάπτυξης που δεν ξεπερνά το 1,3%. Το άρθρο κλείνει με ένα σχόλιο για το ιστορικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής του 58%, το οποίο θα αποτελέσει πρόκληση για τις μελλοντικές κυβερνήσεις, που καλούνται πλέον να κινητοποιήσουν έναν απογοητευμένο και όλο πιο αδιάφορο πολίτη.

• Le Figaro: Πολλές οι προκλήσεις και οι προσδοκίες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ξεκάθαρο νικητή της αναμέτρησης
Η κεντροδεξιά εφημερίδα Le Figaro μιλά κι αυτή για μια ξεκάθαρη νίκη της συντηρητικής παράταξης αναφερόμενη στο νικητή Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον πρώτο πρωθυπουργό της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Ο τελευταίος καλείται σύμφωνα με το δημοσίευμα να δώσει λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η Γαλλική εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε άλλα “καυτά” θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με πρώτα και κυριότερα αυτά του ποινικού κώδικα, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των ελληνοτουρκικών διαφορών. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης δίδεται έμφαση στις διασυνδέσεις της Ν.Δ. στο εσωτερικό του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) καθώς και την εγγύτητα μεταξύ του Κ.Μητσοτάκη και του αρχηγού του κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Τέλος, τονίζεται η θετική υποδοχή του αποτελέσματος από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες αναμένεται να ευνοήσουν το νέο πρωθυπουργό σε μία ενδεχόμενη αναγκαστική έκδοση ομολόγου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα