Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πώς γίνεται η καλλιέργεια του λάχανου σε γλάστρα;

Η καλλιέργεια του λάχανου αναπτύσσει μεγάλη φυλλική επιφάνεια και δίνει μία συγκομιδή ανά φυτό, γεγονός που αποθαρρύνει πολλούς από το να καλλιεργήσουν λάχανο σε γλάστρα. Για να καλλιεργήσουμε λάχανα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους περίπου 25 εκατοστών τις οποίες τοποθετούμε σε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών για καλύτερη αποστράγγιση του νερού και στη συνέχεια γεμίζουμε τις γλάστρες με ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μείγμα φύτευσης, χρησιμοποιώντας αφράτο κηπόχωμα (χώμα από τον κήπο), καλά χωνεμένη κοπριά και περλίτη σε αναλογία 3-2-1.

Ποια εποχή και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της χαρουπιάς;
 Το κλάδεμα της χαρουπιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα και διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα και κλάδεμα καρποφορίας στα ενήλικα δέντρα.

Κλάδεμα διαμόρφωσης της χαρουπιάς
Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια χαρουπιάς για να πάρουν το σχήμα τους. Αρχικά, τα πρώτα χρόνια καλλιέργειας, κλαδεύουμε μόνο τις παραφυάδες που βγαίνουν πλευρικα απο την βάση του κορμού. Σταδιακά, όταν τα νεαρά δέντρα χαρουπιάς αρχίζουν να μπαίνουν σε καρποφορία, κλαδεύονται οι κατώτεροι βλαστοί έτσι ώστε η χαρουπιά να διαμορφωθεί σε σχήμα κυπελλοειδές, δηλαδή ένα κεντρικό κορμό ύψους 70-80 εκατοστών και 4-5 βραχίονες που διακλαδίζονται.

Κλάδεμα καρποφορίας της χαρουπιάς
Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της χαρουπιάς πρέπει να είναι ελαφρό και αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δένδρου και στην ανάπτυξη νέας βλάστησης. Παράλληλα, αφαιρούμε ξερούς και συμπλεκόμενους κλάδους για να βελτιωθεί ο φωτισμός και ο αερισμός στο εσωτερικό του δέντρου της χαρουπιάς. Aποφεύγουμε να κάνουμε βαρύ κλάδεμα, καθώς ευνοείται η εμφάνιση παρενιαυτοφορίας, δηλαδή το φαινόμενο όπου μία καλή παραγωγή χαρουπιών ακολουθείται από μία πολύ μειωμένη ή μηδενική παραγωγή. Είναι σημαντικό μετά το κλάδεμα της χαρουπιας να γίνεται επάλειψη με πάστα κλαδέματος στις τομές για να αποφύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Πώς φυτεύουμε τις αμαρυλλίδες σε γλάστρα;
 Για τη φύτευση της αμαρυλλίδας σε γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρες με ύψος και πλάτος 20 εκατοστών. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που να στραγγίζει καλά το νερό και τοποθετούμε τον βολβό της αμαρυλλίδας με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει περίπου τα 2/3 του όγκου του μέσα στο χώμα της γλάστρας. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αμαρυλλίδα χρειάζεται φως και ζέστη για να αναπτυχθεί, επομένως είναι σημαντικό να τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο του μπαλκονιού με ήλιο. Επιπλέον, είναι καλό 2 φορές την εβδομάδα να περιστρέφουμε τη γλάστρα κατά 180 μοίρες, ώστε ο ανθοφόρος βλαστός της αμαρυλλίδας να αναπτύσσεται κατακόρυφα και να μην αποκτά κλίση προς το φως.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα