Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς αν πάσχετε από κατάθλιψη μέσα από το Instagram

Τα τελευταία χρόνια, τα social media είναι πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας και η θέση τους στην καθημερινότητάς μας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Μαζί με όλη αυτή την ενασχόληση με το Facebook,το Instagram και το Snapchat, έχει έρθει και η ανησυχία για τις συνέπειες που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική μας υγεία.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το πανεπιστήμιο του Βερμόντ θέλησαν να εξετάσουν την σχέση ανάμεσα στα social media και την ψυχική υγεία εξετάζοντας λογαριασμούς Instagram 166 ατόμων. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε ορισμένα «φίλτρα» και την κατάθλιψη.

Τα αποτελέσμα ήταν αρκετά για να καταλήξουν οι ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι φωτογραφίες του Instagram μπορεί να είναι ένα σημάδι ψυχικής ασθένειες.

Στην αρχή της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάθλιψη. Ο κάθε συμμετέχων μοιραζόταν, ταυτόχρονα και το προφίλ του στο Instagram. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανάλυσαν πάνω από 43.000 φωτογραφίες. Διαπίστωσαν ότι οι φωτογραφίες που ήταν πιο σκοτεινές, μπλε και γκρι ήταν «καμπανάκι» για κατάθλιψη. Ταυτόχρονα, όσοι έπασχαν από κατάθλιψη δημοσίευαν λιγότερες φωτογραφίες με πρόσωπα και χρησιμοποιούσαν λιγότερα φίλτρα. Εκεί που χρησιμοποιούσαν φίλτρα προτιμούσαν τα ασπρόμαυρα.

Φυσικά, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες δεν μπορούν να είναι απόδειξη ότι κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, αλλά μιας και πλέον, περνάμε μεγάλο μέρος τους χρόνου μας στο διαδίκτυο, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι είναι καλό να εξετάσουν και αυτή την πλευρά, προκειμένου να βοηθήσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους, να ευαισθητοποιήσουν τους γύρω τους και να τους κινητοποιήσουν ώστε να αναζητήσουν θεραπεία.

 

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες